DWD 1 walst over Waddinxveen heen


WEDSTRIJDVERSLAG | De voorlaatste wedstrijd van het eerste team van De Willige Dame werd op 9 maart 2017 in Waddinxveen tegen de gelijknamige schaakver­eniging gespeeld. Om de kansen op een eventueel kampioenschap in eigen hand te houden moest er gewonnen worden.

Winston Churchill - V for Victory
Gezien het verschil in gemiddelde rating tussen beide teams, dat van De Willige Dame was zo'n 300 punten hoger, lag een overwinning voor DWD 1 wel in de lijn der verwachtingen. Van de hand van captain Hans Nunnikhoven is het volgende verslag van deze belangrijke wedstrijd.

"Op donderdag 9 maart jl. speelden we onze laatste uitwedstrijd in Waddinxveen. Voor het eerst dit seizoen waren we compleet en hoefden er geen invallers mee. Dat gaf een goed gevoel en zo konden we in alle rust werken aan een hoger aantal bordpunten. Gezien de stand op de ranglijst staat er voor ons alleen nog de achtervolging op Dordrecht 2 op het spel om die tot de laatste ronde op te jagen. Voor WSV 1 was de wedstrijd nog een laatste strohalm voor lijfsbehoud in de klasse 1B.

Maar om half 10 liep ik langs de borden en zag ik al veel tekening in de strijd in ons voordeel. Alleen Freek had een kwaliteit over het hoofd gezien, maar was begonnen met een opmars van zijn stukken en kwam steeds beter te staan.

Als eerste was Edwin van Dongen klaar. Op het moment dat ik kwam kijken zag ik de hele g-lijn open met twee torens en een dame gericht op de koningsstelling van zijn tegenstander. Die kon alleen maar afwikkelen naar een verloren eindspel en moest zelfs pionnen en stukken geven. Vervolgens gaf hij op.

Joop de Jong (22 november 2016)

Joop de Jong (22 november 2016)

Joop de Jong stond na tien zetten al positioneel gewonnen maar deed in het middenspel wat verkeerde zetten, zodat hij in een dubbel toreneindspel opnieuw naar voordeel moest zoeken. Ook dit lukte waardoor Joop won.

Wim van Dijk deed voor het eerst mee en hoe! Na een opening waarin alle lichte stukken eraf gingen kwam Wim in het middenspel pionnetje voor pionnetje voor te staan en won ook.

Johan Went speelde een partij waarin mijns inziens de remisemarge niet overschreden werd, maar zijn tegenstander wilde dit niet en won toch in nog “blessuretijd”.

Arjon Severijnen stond vanuit de opening een tijdelijke pion achter, maar door actief stukken­spel werd deze pion teruggewonnen en uiteindelijk won Arjon dan ook de partij.

Remco van Vaalen had het lastig in de opening, waarin zijn tegenstander hem met wit telkens onder druk zette. Toen Remco eindelijk onder deze druk uitkwam overzag hij een eeuwig schaak­net en zo werd het toch nog remise.

Hans Nunnikhoven, daarachter Remco van Vaalen (22 november 2016)

Hans Nunnikhoven, daarachter Remco van Vaalen (22 november 2016)

Zelf speelde ik een loopgravenoorlog waarbij ik steeds meer ruimte kreeg. Om hier aan te ontsnappen offerde mijn tegenstander een pion en later pakte ik nog een pion, zodat het eindspel door mijn tegenstander uiteindelijk werd opge­geven.

Freek Schouten had zijn aanval inmiddels afgerond en ook gewonnen.

Links vooraan: Freek Schouten, daarnaast Edwin van Dongen (12 december 2016)

Links vooraan: Freek Schouten, daarnaast Edwin van Dongen (12 december 2016)

Zo vertrokken we met een 6½-1½ overwinning huiswaarts en hebben we nog één thuiswedstrijd op 28 maart voor de boeg tegen het vijfde team van Charlois/Europoort. We kunnen volstaan met een minimale overwinning om daarna te kijken wat Dordrecht op 31 maart uit tegen Overschie 2 gaat doen. Bij 4-4 of verlies zijn wij dit jaar de kampioen."

Met deze overwinning van 6½-1½ staat het eerste team op de tweede plaats in klasse 1B met een matchpunt achterstand op Dordrecht 2. Beide teams hebben 28½ bordpunten bijeengespeeld. Dat belooft dus een spannende laatste ronde.

Klik hier voor de complete uitslagen van deze wedstrijd.

Bij menu-optie "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 1B" zijn alle uitslagen en standen te vinden.

© Wim Platje 2017