
"De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst." (Godfried Bomans)
RONDEVERSLAG | Voor de aanvang van de ronden wordt er heel wat afgepraat. Er wordt koffie besteld. Er wordt koffie gedronken. Er worden koetjes en kalfjes van stal gehaald en in woorden omgezet.
Het betreft niet altijd koetjes, kalfjes of ander vee. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan de orde, maar deze keer ging het wel degelijk over schaken. In het blad 'Schaakmagazine' werd namelijk geschreven over de mogelijkheid om ook de uitslagen van de interne competities op te geven voor ratingverwerking. Voor- en nadelen werden in het artikel opgesomd.
'Ik weet niet eens wat mijn huidige rating is', zei Willem.
'Nou', antwoordde Wim, 'dat weet ik toevallig wel, want ik heb van de week nog onze partij van vorige week gepubliceerd op de website. En als ik dat met een partij van mezelf doe, dan zet ik er meestal een verliespartij op, want dan krijg je tenminste geen gezeik en het verwijt dat je van jezelf alleen maar gewonnen wedstrijdjes plaatst. In ieder geval zet ik er de ratings altijd wel bij.
'O. En wat is mijn huidige rating dan?', vroeg Willem.
'Momenteel heb jij 1566. Makkelijk te onthouden ook. Tenminste als je vroeger op school een beetje hebt opgelet bij de geschiedenisles. 1566 - Beeldenstorm. Was ook zo'n fraaie wandplaat van en als mijn schoolmeester ervan vertelde, dan braken de heiligenbeelden zowat hoorbaar van hun sokkels in de klas.'
'Ik weet vrijwel geen jaartallen meer', aldus Willem, 'Alleen 1789.'
'Ja, die ken ik ook nog wel. Begin van de Franse Revolutie. Bestorming van de Bastille. Quatorze juillet.'
'En', zo kwam Piet ertussen, '1600 natuurlijk. De Slag bij Nieuwpoort. Makkelijk te onthouden, 1600.'
'Ja dat is waar, maar vergeet ook het bijna even bekende jaartal 1700 niet hè. Dat is', zo sprak Wim, 'bijna net zo bekend als 1600 - Slag bij Nieuwpoort.'
'Hè? 1700? Geen idee', zeiden Piet en Willem gelijktijdig, 'Nooit gehoord. Wat vond er dan in het jaar 1700 plaats?"
Met kleine pretlichtjes in zijn ogen antwoordde Wim: '1700? Wel, toen vond natuurlijk de 100-jarige herdenking van de Slag bij Nieuwpoort plaats...'
Hoogste tijd voor de veldslagen van de vierde ronde van de voorjaarscompetitie 2019:
Bij Jisk Liemburg tegen Pearl Uytenhove werd in een Pirc-verdediging een langdurige strategische strijd geleverd. Pearl had tegen het eind van de partij wat meer aanvalsobjecten in de witte stelling van Jisk voorhanden. In het eindspel bleek zijn loper superieur aan het witte paard en toen Jisk een foutieve combinatie opzette waarbij hij zijn paard offerde om met opgerukte pionnen te proberen schade aan te richten was het punt tot diens grote verbazing voor Pearl, die nu met drie uit drie het veld aanvoert.
Uit de conversatie tussen Koos van Dalen en Wim Vink die ik tijdens de partij kon opvangen was in ieder geval de uitslag van de partij te destilleren. Wim na de ruil van alle lichte stukken: "Zo, het middenkader is eraf." Koos na duidelijkheid over de afloop: "Ja, nu ben ik te laat... Gefeliciteerd."
Bij John van Waardenberg tegen Cor Paans speelde Cor op 1. e4 zijn favoriete c6, de Caro-Kann. Kennelijk had hij een aanbeveling van Pearl Uyttenhove in zijn oren geknoopt, want die kwam op het bord. Helaas weet ik niet precies waar en wanneer de aanbevolen zet Ph6 in plaats van Pf6 op het bord kwam, maar dat hoor ik wellicht nog wel. Feit is dat beide spelers in een eindspel met de zware stukken behoorlijk in tijdnood waren. Cor had een pion meer en sloeg derhalve een remise-aanbod van John af om vervolgens van een fout van John te profiteren. Ondekbaar mat was het gevolg.
Pieter Sandijck geeft, als blijk van zijn professionele instelling, na afloop altijd even een korte toelichting op zijn partijen aan de verzamelde pers. Dat gebeurde ook deze keer weer naar aanleiding van zijn zege met de zwarte troepen op Willem Weerdesteijn. De persverklaring luidde: "Voor de poorten van de hel. Willem stond een pion voor en had een gewonnen stelling. Hij liet echter ergens een gaatje open en ik kon een aanval ondernemen op pion f2. Daarna werd het voor hem van kwaad tot erger."
Erik Brok speelde na 1. d5, d5 de Richter-Veresovaanval 2. Pc3 tegen Piet Schuller. Er werd behoedzaam gelaveerd en aan beide zijden van het bord werden speldenprikjes uitgedeeld. Erik kwam wat beter te staan, maar een fout kostte hem een loper. De beschikbare tijd van Piet echter was inmiddels tot paniekniveau gedaald. Twee seconden bedenktijd is wat weinig om een gedegen winstvoering uit te denken en daarom besloten de spelers tot remise.
Gijs van Willigen kreeg van Rob Truijens de Nimzowitsch-verdediging voorgezet. Al snel in de opening miste Rob een simpele pionwinst, waarna beide spelers voorzichtig laverend trachtten hun stelling te verbeteren. Dat lukte Rob niet zo goed. Hij sloot een eigen toren in en Gijs combineerde zich naar pionwinst. Toen Rob vervolgens erg vrijgevig was en een paard cadeau deed Leek de winst voor Gijs. Het terugwinnen van een paard en een pion gaf Rob weer enige hoop, maar opnieuw een grote fout resulteerde in promotie van de e-pion, waarna de winst alsnog naar Gijs ging.
In een driepaardenspel nam Dick Korteland het met zwart op tegen multitalent Connie Koomen. Na de opening stond Dick ontegenzeggelijk beter, maar hij ging vervolgens wat aan het dwalen. Met 17. .., dxe5 had hij groot voordeel kunnen krijgen, maar zoals het nu ging kwam er een gevaarlijke vrijpion op e6 en later op e7 te staan en sneuvelde Dick in een eindspel met dames en torens.
Wim Platje had kennelijk genoeg van het Open Siciliaans en antwoordde op 1. .., c5 van Paul de Roos met 2. Pc3 wat bekend staat als het Gesloten Siciliaans. De koningslopers werden gefianchetteerd. Wim deed dat ook met zijn dameloper. Lange tijd werd er behoedzaam aan beide stellingen gebouwd zonder dat er van enig voordeel voor een van beide spelers sprake was. In de strijd om de geïsoleerde pion op d5 maakte Paul een foutje wat hem de kwaliteit kostte en in het eindspel vergreep hij zich aan een giftige pion wat hem op stuk- en partijverlies kwam te staan. Paul: "Ik was iets te gretig."
De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2019".
Sponsors van deze ronde:
Nick Kimenai - Speler van De Willige Dame
Arjon Severijnen - Speler van De Willige Dame
Onno Buijtenhek - Oud-speler van De Willige Dame