Ronde 12: “Mondkapjes en ooglapjes”


Het was John die het feminieme deel der houtjes naar de doos verwees.
Masker Bron: Pixabay

"Een masker vertelt ons meer dan een gezicht." (Oscar Wilde)

RONDEVERSLAG | Nee, ik ga het deze keer ondanks de titel niet hebben over de wenselijkheid van het dragen van mondkapjes, chirurgische mondkapjes of KN95-respiratoren en al helemaal niet over de verschillen in inzichten tussen wetenschappers, ex-marktonderzoekers, zelfbe­noemde covid-experts, ik-heb-gelijk-schreeuwers of gewone en ongewone complotdenkers.

In de twaalfde ronde van het voorjaarskampioenschap 2020 van De Willige Dame, de eerste van de vier play-offrondes, kon er weer gespeeld worden tegen een tegenstander die men in de eerste elf rondes al eens ontmoet had.

Gelukkig ging de ronde door want we konden uit het recentste schrijven van de KNSB over de lockdown en de interne competitie concluderen dat we zonder problemen de competitie konden voortzetten. Onze locatie staat dit toe. We zitten in de kapel met tegenwoordig hooguit tien mensen wel in een heel grote ruimte. We kunnen gemakkelijk 1½ meter afstand houden en we spelen maar tegen één tegenstander per avond. Het al of niet dragen van een mondkapje laten we aan ieders voorkeur over.

En over dat laatste wil ik het nog wel even met u hebben. We hadden deze 12e ronde vier gemondkapte personen in de speelruimte. Of is het mondgekapte personen? Naar analogie van gemuilkorfd en niet muilgekorfd houd ik het maar op gemondkapt. Moeilijk hè? Ik twijfel ook altijd over gestofzuigd en stofgezogen of gezweefvliegd en zweefgevlogen. Goed, vier gemondkapte personen dus waarvan er één zeker geen last had van het mondkapje dat hij droeg.

Maarten Luther, want die was het, is immers al sinds 1546 niet meer onder ons, maar zijn borstbeeld in de kapel was door onverlaten van een met het Feyenoord-logo bedrukt mondkapje voorzien. Het leverde in ieder geval een leuke foto op die je onderaan deze inleiding kunt zien. Maarten "Feyenoordkapje" Luther geflankeerd door Naomi en Tabitha. Maarten is helaas wel gediskwalificeerd voor de verkiezing van het mooiste mondkapje van De Willige Dame in ronde 12 wegens onbestaanbaarheid.

De derde prijs in de categorie mooiste mondkapje van De Willige Dame in ronde 12 gaat naar mondkapper Rob Truijens die het verschil tussen het dragen van een ooglapje en een mondkapje nog even grootmeester dient te worden. De kleur is met het stralende helder lichtblauwe lappige deel wel helemaal in orde en geheel in overeenstemming met de kleur van Truijens zijn trui.

Op de tweede plaats eindigde Gijs van Willigen. Gijs had deze avond gekozen voor een stemmig zwart kwaliteitskapje dat niet alleen zijn werk goed zal doen in het OV, maar zeker ook niet zal misstaan bij de herdenking op de Dam de vierde mei. Het mondkapje kleedt volgens de jury ook zo lekker af op het gezicht en laat voldoende ruimte voor de bril. Opvallend is de harmonie van het kapje met de kraag van het door Gijs gedragen jack. Gijs stak tijdens de verkiezing bij voortduring twee vingers op en was dus kennelijk al overtuigd van het behalen van minimaal een podiumplek.

Over de eerste prijs was er bij de jury sprake van absolute unanimiteit. De prijs voor het mooiste mondkapje van De Willige Dame in ronde 12 gaat naar voorzitter Cor Paans. De voorzitter was er eens goed voor gaan zitten en showde met nauwelijks verholen trots zijn fantasierijk versierde mondkapje. De basiskleur is blauw, maar kleurrijke grijsblauwe, blauwgrijze en gele accenten maken een kapje als dit tot een lust voor het oog. Ook de keuze van de kleding bij het kapje , die in het begin een zweem van disharmonie lijkt op te roepen, maar bij nadere beschouwing in het tottale tegendeel overgaat is heel weloverwogen. Gefeliciteerd met je prijs Cor! Een gasmasker naar keuze win je niet iedere week!

En nu kappen! Naar de partijbesprekingen...

Vlnr:Naomi Snikkers, Feyenoordkapje Maarten Luther en Tabitha Snikkers 20-10-2020 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Vlnr:Naomi Snikkers, Maarten "Feyenoordkapje" Luther en Tabitha Snikkers

 

Feminieme verwijdering

 
Na een vroege pionnenruil in het centrum verdwenen de dames reeds op de vijfde zet van het bord bij de partij John van Waardenberg - Pearl Uyttenhove. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het John was die het feminieme deel van de houtjes naar de doos verwees. Een remise-aanbod van John werd door Pearl ondanks bijna volkomen gelijke stellingen nog even afgewezen, maar na de ruil van een stel paarden en alle torens werd er na 27 zetten alsnog een remise aan gebreid.

Pearl Uyttenhove 20-10-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 20-10-2020

 

Fatale paardzet

 
In de Spaanse partij tussen Wim Platje en Erik Brok kwam het initiatief lange tijd bij wit te liggen. Acties op de damevleugel werden echter door zwart bekwaam gepareerd. In de ruimere witte stelling was het wel wat gemakkelijker manoeuvreren voor Wim. Met 22...Dd8 kon Erik een volkomen gelijke stand op het bord zetten, maar zijn keuze 22...Pf6 was absoluut een geheel verkeerde en direkt fataal. Wim profiteerde onmiddellijk en dreigde mat na 23.Pf5. Ten koste van een paard had Erik dit kunnen voorkomen, maar hij dacht niets anders te kunnen doen dan de dame voor een paard te geven, waarna hij nog lang weerstand bood, maar uiteindelijk toch moest opgeven.

Wim Platje 20-10-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje 20-10-2020

 

Hoopvol onaangenaam

 
Hans Nunnikhoven speelde met wit 1.e4 tegen Cor Paans. Insiders weten dat er dan met 1...c6 een Caro-Kann op het bord komt, want dat is in een dergelijke situatie zo'n beetje de lijfopening van Cor. Hans maakte er allereerst de doorschuifvariant van 2.d4 d5 3.e5. Na het logische antwoord 3...Lf5 verraste Hans het talrijke publiek en de in groten getal toegestroomde pers met 4.g4 en onze Brexit-vriendjes van over de Noordplas noemen dat de "Bayonet-Variation". Hans begon een vroeg pionnenstormpje op de koningsvleugel met 5.f3 6.h4 en 7.g5. Aanvankelijk kwam Cor goed te staan, maar na een zet of twaalf was alles even in evenwicht en een zet later had Cor een centrumpion op e5 moeten winnen, wat ook daarna nog kon. Ook in het middenspel stond de zwartspeler bij vlagen uitstekend, maar toen hij hoopvol een vork op de witte dame en toren op het bord zette werd hij onaangenaam verrast door een soort van aftrekschaak dat hem de dame kostte en meteen de partij.

Cor Paans 20-10-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Blauwkapje Cor Paans 20-10-2020

 

Onnavolgbare remise

 
De partij Piet Schuller - Willem Weerdesteijn bevond zich tot na de opening en aan het begin van het middenspel in rustig vaarwater. Na 19....d5 ging het met Willem echter zeer snel bergafwaarts. Een drietal vrijwel gedwongen torenzetten en een blunder met 14...h6 bezegelden zijn lot. Mat in twee was niet meer af te wenden.

Tabitha en Naomi Snikkers maakten het elkaar niet moeilijk deze keer. De partij die - en dat weten slechts heel weinigen - ook meetelt voor het Open Dameskampioen­schap van Hendrik Ido Ambacht en omstreken eindigde na een recordaantal voor de hand liggende maar tegelijkertijd ook onnavolgbare zetten toch nog in de vooraf door de experts voorspelde remise.

Gijs van Willigen 20-10-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Zwartkapje Gijs van Willigen 20-10-2020

 

Wit fort zwart fort

 
Gijs van Willigen maakte gebruik van een foutje van Rob Truijens en won een pion. Minder eufemistisch ingestelde commentatoren zouden dit stukje begonnen zijn met de constatering dat Rob Truijens een pion verblunderde in zijn partij tegen Gijs van Willigen. Nadat de heren uiterst omzichtig alle lichte stukken hadden geruild kwam er een vrijwel ondoordringbaar zwart fort op het bord te staan en nadat de heren al even omzichtig alle lichte stukken hadden geruild kwam er een zo ongeveer even ondoordringbaar wit fort op het bord te staan. Na 58 zetten werd er dus toch maar tot een puntendeling besloten.

Rob Truijens 20-10-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Oogkapje Rob Truijens 20-10-2020


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 21-10-2020 17:41

Sponsor van deze ronde:

Nick Kimenai

Nick Kimenai - Speler van De Willige Dame