Ronde 9: “Wat zit er in een naam?”


Ik speelde c5, omdat ik het gevoel had dat er dan wat zou gaan gebeuren...
Voornaam Bron: Pixabay

"De taal weerspiegelt de ziel." (Seneca)

RONDEVERSLAG | Eigenlijk ..., wat een rot woord is "eigenlijk" eigenlijk, eigenlijk heb ik vrijwel zo lang als ik me kan herinneren interesse gehad in onze taal.

Met name de taal als voertuig om humor, geestigheid, grappen, komedie, lol, luim en scherts over te brengen naar de lezer heeft zich altijd in mijn belangstelling mogen verheugen. Voorzover een begrip als taal zich ooit ergens in zou kunnen verheugen natuurlijk.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik geabonneerd ben op het blad "Onze Taal" een uitgave van het Genootschap Onze Taal. In nummer negen van 2020 vraagt Ronald Snijders zich als columnist, maar ook als mens, af waarom bestaande woorden niet ook als naam zouden kunnen worden gebruikt. Hij dacht daarbij in de eerste plaats aan Vaseline: "Zou toch een goeie meisjesnaam kunnen zijn: Vaseline van der Meer. Of: Kurk. De vader van Michael Douglas heette immers ook Kurk en voor een Hollandse jongen werkt de naam ook prima: Kurk de Vries." Wie de column met de hele lijst met alternatieve voornamen eens wil nalezen die moet maar even hier klikken.

Ik ga eens proberen om de namen van de spelers in de negende ronde van de coronaire inhaalcompetitie voorjaar 2020 door een alternatieve voornaam te vervangen. Misschien heeft dat een grappig effect.... De wereld van dit moment is tenslotte nogal behoorlijk redelijk tamelijk ongrappig, vandaar....

Piet Schuller 22-09-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Biet Schuller 22-09-2020

 

Keteldruk

 
Slaolie Snikkers maakte er in de ontmoeting met Twirl Uyttenhove een Schotse partij van. Na de opening verkreeg ze met een naar voren stormend pionnenfront e4-f4-g5 vrijwel beslissend voordeel. Na Twirls' 15...f5 had Slaolie met 16.gxf6 e.p. winnend druk op de zwarte ketel kunnen houden. Ze koos echter een wat minder goede voortzetting en daarna kon Twirl zich in het verdere verloop van de partij vrij gemakkelijk staande houden. Na dertig zetten werd in een eindspel van ieder een toren en zes pionnen tot remise besloten.

Naomi Snikkers en Pearl Uyttenhove 22-09-2020 (Foto: Tabitha Snikkers)

Slaolie Snikkers en Twirl Uyttenhove 22-09-2020

 

Kalm Koningsindisch

 
Bidon van Waardenberg en Interim Platje speelden een kalme Koningsindische partij. Gedurende de eerste zestien zetten had eerstgenoemde een licht initiatief, maar na 17.c5 van Bidon ("Ik dacht dat er eens wat moest gaan gebeuren en daarom speelde ik c5, omdat ik dacht dat er dan vast wel wat zou gaan gebeuren!") ging het initiatief over naar de zwartspeler. Die wist zijn betere stelling echter niet op waarde te schatten en bood remise aan. Lang hoefde Bidon daar niet over na te denken.

Wim Platje 22-09-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Interim Platje 22-09-2020

 

Een vroeg a6

 
De partij tussen Snor Paans en Doos van Dalen wordt door Snor zelve van commentaar voorzien: "In een, hoe kan het ook anders, Engelse partij, speelde Doos al op de derde zet a6. Dat was misschien iets aan de vroege kant. Ik kon daardoor op m'n gemak verder bouwen. Ik won een pionnetje en kon vervolgens met mijn d- en e-pion doorlopen in het centrum. Toen er daarna ook nog een penning van een paard bijkwam, dat een zet later door een pion gedwongen werd te verspringen, ruilde ik een loper voor een toren. Hierna konden de twee pionnen nog gemakkelijker doorlopen en met mijn torens erachter werd het voor Doos een onhoudbare zaak en gaf hij op."

Koos van Dalen 22-09-2020 Foto: Naomi Snikkers)

Doos van Dalen 22-09-2020

 

Granieten defensie

 
Over de partij tussen Paprika Snikkers en Drop Truijens meldt Drop: "Paprika wist met wit al snel een zwarte centrumpion van mij te veroveren. In het middenspel draaide het beeld verrassend om: liefst twee pionnen voorsprong voor zwart en wit in de verdediging. In het eindspel op de late avond met de torens en verspreide pionnen op het bord werd remise overeengekomen."
Ja Drop, ik heb zelf ook wel eens ervaren dat je tegen Paprika, in de zeldzame gevallen dat je wat beter tegen haar staat, nooit zomaar zonder slag of stoot zult kunnen winnen. Je zult er hard voor moeten werken. (Ssst. Niet verder vertellen, maar als ze dan op die manier van de partij een keihard gevecht maakt en er geen doorkomen aan is, dan noem ik haar in gedachten altijd heimelijk Granieta.)

Tabitha Snikkers 22-09-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Granieta Snikkers 22-09-2020

 

Volgende keer beter

 
Eventjes leek de met zwart spelende Saucijs van Willigen het Frans te willen spelen tegen Cadans Nunnikhoven, maar toen werd het toch weer een Pirc-verdediging, die even later wel weer veel weg had van de Franse doorschuifvariant. Met 8.g4 had Cadans al in een vroeg stadium een opgesloten paard kunnen vangen, maar dat liet hij na. Nog twee zetten lang kreeg hij die kans, maar kennelijk vond hij de acties elders op het bord belangrijker. Op de damevleugel werd grote druk op de zwarte stelling uitgeoefend en toen Saucijs ook nog eens naar die kant rokeerde werd de situatie al snel onhoudbaar. Toen de materiële achterstand was opgelopen tot drie pionnen en de kwaliteit besloot Saucijs om het de volgende week opnieuw te proberen en het wellicht wat beter te doen.

Al vlot in de opening, een Geweigerd Damegambiet, kwam Biet Schuller een pion voor tegen Beton van der Breggen. Dat was niet het enige, want enige zetten later was het saldo van Biet al opgelopen tot twee pionnen én een volle toren. Toen daar op de twintigste zet nog een loper bij kwam kon de partij wat Beton betrof in het archief.

Gijs van Willigen 22-09-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Saucijs van Willigen 22-09-2020


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 24-09-2020 19:00

Sponsors van deze ronde:

Erik Brok - Speler van De Willige Dame

NN - Speler van De Willige Dame die onbekend wenst te blijven