Ronde 8: “Weer effe wenne” 2


.. want die variant zou pas twee dagen later worden gespeeld ..

"Geduld is de metgezel van wijsheid" (Augustinus)

RONDEVERSLAG | En het geschiedde in die dagen dat er plotseling ontelbare onzichtbare virussen door de Hollandse luchten wolkten. De mensen werden er ziek van...

Mensen werden ernstig ziek. Intensive care-afdelingen raakten overbelast met kritieke patiënten, maar anderen merkten er niets van. Ook verschenen er ontkenners, meedenkers, betweters, onderzoekers, complotdenkers en gedweevolgers op de nationale treurbuis. Velen schreeuwden het ongelijk van anderen en iedereen had tegelijkertijd gelijk en ongelijk, maar niemand wist precies wat het beste was.

Hoe het ook zij, de kleine schaaksoos zonk een half jaar in corona-coma weg. Er werd maandenlang niets meer van de vereniging vernomen. Niet dat ze van de aardbodem verdwenen was, dat niet, maar wel was er sprake van een zelfgekozen lock-down, een corona-zomerslaap. Afwachten was het devies en naarmate de virale vooruitzichten gunstiger werden gloorde de hoop op De Grote Hervatting. Die kwam uiteindelijk en op de dag dat het staatshoofd zijn jaarlijkse voorleesmiddagje hield kon er 's avonds worden begonnen aan de achtste ronde van de voorjaarscompetitie 2020. We hadden immers nog zeven ronden tegoed.

Het was wel even wennen. We speelden vanwege de "social distancing" in de Trinitatiskapel. De speeltafels stonden langs de wanden opgesteld en er was in ieder geval meer dan genoeg ruimte tussen de zes partijen die gespeeld konden worden. Ontsmettingsmiddel voor de handen was er in overvloed en de deuren konden open. Na een korte "Status van de Soos" door de voorzitter konden de Spelen beginnen:

Overzicht speelzaal 15-09-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Overzicht speelzaal 15-09-2020

 

Scherpzicht

 
Na een aanvankelijk redelijk evenwichtige opening, de Trompowsky (1.d4 Pf6 2.Lg5), was 10... f5 geen gelukkige keuze van Wim Platje in zijn partij tegen Pearl Uyttenhove. Het kwam hem op een permanent zwakke pion op e6 te staan, die de hele partij op de achtergrond zorgen bleef baren. Een ijzersterk wit paard op e5 zette de zwarte stelling onder druk. Toch had Wim na de lange rokade van Pearl met de onmiddellijke opening van een front op de damevleugel gelijk spel kunnen bereiken, maar hij besloot om zijn koningsvleugel uit alle macht te verdedigen. Dat lukte lange tijd, maar toen er met nog dertig seconden op de klok een zwarte toren werd ingerekend zag zelfs Wim het vruchteloze van zijn inspanningen in. Volgens Wim moest de voornaamste oorzaak van zijn nederlaag gezocht worden in het feit dat Pearl na twee recente oogoperaties alles nu veel scherper ziet. Effe wenne: Pearl draagt geen bril meer tijdens de partij.

Pearl Uyttenhove 15-09-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 15-09-2020

 

Mythe

 
Al vroeg in de Siciliaanse partij tegen Dick Korteland kon Naomi Snikkers groot voordeel in de opening behalen. 5.Pge7 van Dick was zeker niet de beste zet, maar Naomi verzuimde er met 6.Pbd5 gebruik van te maken. Na een zet of veertien was de stand volkomen gelijk. In het middenspel misten beide spelers wat kansjes op een betere positie, maar het was Naomi die met 22.g3 een fout maakte. Het was zeker niet zo gemakkelijk te zien, maar Dick zag wel hoe hij een met een mooie combinatie met matdreigingen een loper kon winnen. Met het inmiddels sterk uitgedunde materiaal was het eindspel door Naomi niet meer te houden. Een grote verrassing, want Naomi verliest zelden. Wel is haar zo langzamerhand tot mythische proporties uitgegroeide aanzien bij de club nu tot een wat menselijker maat teruggebracht. (Gelukkig maar...) Effe wenne: De meervoudig kampioene die een nul achter naam op het formulier schrijft. Waarschijnlijk moest ook zij gewoon weer effe wenne.

Dick Korteland 15-09-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Dick Korteland 15-09-2020

 

Piloot

 
Gijs van Willigen speelde met wit 1.e4 tegen Cor Paans en wie Cor een beetje kent, weet dat er dan steevast 1...c6 volgt. Ook nu speelde hij weer de Caro-Kannverdediging. Misschien een beetje op de automatische piloot spelend miste Cor een vlotte pionwinst met 5...Dxd4, waarna de partij lange tijd gelijk opging. Gijs zag evenwel kennelijk spoken, want hij liet na met 28.cxd4 een stuk terug te slaan waar dat nog wel had gekund. Daarna werd het van kwaad tot erger. Na dameverlies gaf Gijs op. Effe wenne: De ene Caro-Kann is de andere niet.

Cor Paans 15-09-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans 15-09-2020

 

Zwarte vlag

 
Piet Schuller bestreed 1.d4 van Willem Weerdesteijn met het Geweigerd Damegambiet. Na een gelijkopgaande eerste twintig zetten begon Willem langzaam in het voordeel te komen. Hij verbeterde zienderogen zijn stelling en won vervolgens twee pionnen. Het einde kwam plotseling toen Piet de tijd overschreed en de zwarte vlag op de klok begon te knipperen.. Even was er wat consternatie, omdat hij dacht dat hij tijdens de partij geen 15 seconden per zet extra bedenktijd had gekregen, maar dat bleek achteraf niet het geval. Effe wenne: De juiste klok-instelling is nummer 18, Piet, en dat staat op een stickertje op de achterzijde.

Willem Weerdesteijn 15-09-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Willem Weerdesteijn 15-09-2020

 

Verkeerde partij

 
Bij Koos van Dalen - Hans Nunnikhoven kwam met 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Pc3 Pf6 4.a3 niet de Gunsbergvariant van het Vierpaardenspel op het bord, want die werd twee dagen later pas in de partij Koos van Dalen - Wim Platje bij Schaakgroep De Klockelaer gespeeld. Waarom ik dat hier vermeld? Nou, ik zit hier gewoon de verkeerde partij van het verkeerde notatieformulier te bespreken zie ik nu en dus haast ik me om de juiste zetvolgorde bij de partij tussen Koos en Hans hier neer te zetten. Excuses. Het was: 1.e4 e5 2.Lc4 d6 3.Pc3 a6. De Loper-opening is de naam ook wel Loperspel genaamd. Koos verspeelde in die opening een pion (geen ramp) en even later een tweede (wel een ramp). Hans creëerde hiermee twee vrijpionnen in het centrum en stond daarmee al snel gewonnen. Koos trachtte in de tegenaanval het tij te keren, won nog wel een pion terug, maar had beter gedaan de dames niet te ruilen. Hans speelde de partij secuur uit. Effe wenne: Weer het juiste notatieformulier gebruiken bij de partijbespreking.

Ton van der Breggen moest het opnemen tegen de rest van de spelers verpersoonlijkt in de fictieve Connie Komen. Ton koos voor de witte stukken, opende solide, maar miste een goede kans op groot voordeel. Dat deed hij nog een keer of twee, waarbij hij ook de zwarte dame had kunnen (moeten) winnen. Zoals het ging verspeelde hij zelf de dame en kon hij meteen opgeven. Effe wenne: Gewoon weer een dame pakken als ze voor het grijpen staat.

Hans Nunnikhoven 15-09-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Hans Nunnikhoven 15-09-2020


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 21-09-2020 13:32

Sponsors van deze ronde:

Hans Verberg - Oud-speler van De Willige Dame

Gijs van Willigen - Speler van De Willige Dame2 gedachten over “
Ronde 8: “Weer effe wenne””

 • Rob Truijens

  Beste Wim,
  Ik vraag mij af of bronvermelding soms beter is of niet . Ik denk in dit geval van niet.
  Het slotadvies voor Ton achter “ effe wennen” heb je denk ik overgenomen van een niet nader aan te duiden president van onbetwist historische proporties. Je discretie (if any) stel ik op prijs.
  Groet,
  Rob

  • Wim Platje Bericht auteur

   Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ik had natuurlijk “de dame” moeten schrijven in plaats van “een dame”. Kun je nagaan hoe belangrijk het is om je juist uit te drukken om gevoeligheden te vermijden…

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.