Ronde 5: “Trojka hier, trojka daar …”


"Trojka hier, Trojka daar. Klapsigaar en basgitaar." (Drs. P.)

RONDEVERSLAG | Maar liefst twintig spelers namen deel aan de vijfde ronde van de voorjaarscompetitie. Waar de verwachting vooraf wellicht was dat de opkomst niet al te groot zou zijn vanwege de ijzige omstandigheden buiten, bleek het tegendeel.

Twintig dappere poolvorsers kwamen uit de warme iglo's die zij hun thuis noemen in hun trojka's naar de speelzaal. Zoals u ongetwijfeld weet is een trojka, soms abusie­velijk gespeld als troika, een slee voortgetrokken door drie paarden. (Russisch: тройка: "drietal") En dan dringt natuurlijk als vanzelf het lied "Dodenrit" van Drs P. je gedachten binnen. Onderweg naar Omsk worden de kinderen Pjotr, Sonja, Igor en Natasha geofferd aan de hongerige jagende wolven. Nadat ook moeder er aan moest geloven eindigt het lied met het fraaie laatste couplet:

Ik zing nu weer wat lustiger want Omsk komt in zicht
Ik maak een sprong van blijdschap en verlies mijn evenwicht
Terwijl de wolven mij verslinden, denk ik "Dat is pech
Ja, Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg"

Daarna bewijst Drs P. zijn taalvirtuositeit door na een herhaald: "Trojka hier, trojka daar" allerlei onzinnige versregels toe te voegen die rijmen op het laatste woord tsaar: Ja, je ziet er veel dit jaar. Overal zit paardenhaar. Steeds uit voorraad leverbaar. Zachtjes snort de samovaar. Met een Slavisch handgebaar. Doe het zelf met naald en schaar. Is dat nu niet wonderbaar? Twee halfom en één tartaar. Een liefdadigheidsbazaar. Hulde aan het gouden paar. Foei hoe suffend staat gij daar. Moeder is de koffie klaar. Kijk daar loopt een adelaar. Is hier ook een abattoir? Basgitaar en klapsigaar. Flinkgebouwde weduwnaar en Leve onze goede Tsaar! De gehele tekst kunt u bekijken en beluisteren door hier te klikken.

Eerste verlies

De partij in de top van het klassement tussen Hans Nunnikhoven (wit) en Johan Went werd een gesloten Siciliaan, waarin Hans in de opening al snel voordeel behaalde. Aan het begin van het middenspel was de stand evenwel weer gelijk. Een paar minder goede damezetten van Johan luidden echter diens ondergang in. Met een dubbelaanval op twee stukken kwam Hans een stuk voor en Johan gaf op. Het eerste verlies voor Johan die nu de tweede plaats in de rangschikking bezet. Hans is de nieuwe leider.
Trojka: Vlnr: Fons Claessen, Erik Brok en Hans Nunnikhoven 27-02-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Trojka: Vlnr: Fons Claessen, Erik Brok en Hans Nunnikhoven 27-02-2018

 

Knappe remise

John van Waardenberg komt zo langzamerhand steeds beter in vorm. Met de witte stukken kreeg hij kampioene Naomi Snikkers te bestrijden. De partij eindigde in remise, waardoor John nu op de derde plaats staat.
John van Waardenberg - Naomi Snikkers 27-02-2018 (Foto: Cor Paans)

John van Waardenberg - Naomi Snikkers 27-02-2018

 

Pepernoten

"Ik had beter pepernoten op Sinterklaasavond kunnen gaan strooien. Ik behandelde het Spaans helemaal verkeerd." aldus Jisk Liemburg. "Ik kwam tegen Pearl Uyttenhove met wit in een heel gedrukte stelling terecht en na 15 g3 werden de matdreigingen zo talrijk, dat ik wel op moest geven."
Pearl Uyttenhove 27-02-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 27-02-2018

 

Misgreepje

Tabitha Snikkers pakte met wit het punt van Cor Paans, die een opgelegde kans op remise niet greep. Commentaar van Cor: "Zonde. ik greep aan het eind mis, want door herhaling van zetten had ik remise gehad nu was ik te gretig. In deze stelling is de remise voor het grijpen, edoch, ik zet met de dame in plaats van de loperdiagonaal met Ld5+ te blokken." Hieronder de stelling. Na .., Ld5+. Kb1, La2+ kan wit om niet te verliezen niet anders dan weer Ka1 spelen.

Stelling Tabitha-Snikkers - Cor Paans. Zwart aan zet.

 

Russisch

In de Russische opening kwam Anne Meeldijk met wit tegen Koos van Dalen een pion voor. Koos speelde het middenspel nogal passief en dat is niets voor Koos die toch meestal voor de agressievere varianten kiest. Anne won in het middenspel nog een pion en in het eindspel gaven twee vrijpionnen uiteindelijk de doorslag.

Anne Meeldijk 27-02-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Anne Meeldijk 27-02-2018

 
Piet Schuller koos wit in zijn partij tegen Willi Daamen, onze virtuele schizofrene tegenstander met de vele persoonlijkheden. De bye van Piet gaf hem derhalve iedere speler van de avond als tegenstander en Piet slaagde er knap in om het tegen zo'n grote overmacht remise te houden.

Dick Korteland namens Willi Daamen vs Piet Schuller 27-02-2018 (Foto: Cor Paans)

Dick Korteland (l) namens Willi Daamen vs Piet Schuller-27-02-2018

 
Van de overige partijen kan ik helaas door gebrek aan informatie weinig zinnigs zeggen. Wellicht sijpelt er nog wat binnen. Dat zal ik dan hier alsnog later verwerken. Ter completering: Willem Weerdesteijn kwam met wit remise overeen met Wim Vink. Willem bivakkeert op de zevende, Wim op de achtste plaats.

Erik Brok moest zijn meerdere erkennen in Dick Korteland en Ton van der Breggen moest hetzelfde doen tegen Fons Claessen. Stefanie van den Bos deed haar uiterste best tegen Pieter Sandijck, maar moest het punt toch aan Pieter laten.

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van de vijfde ronde vind je via "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2018"

© Wim Platje 01-03-2018 16:02

Sponsor van deze ronde:

Edwin van Dongen - Speler van De Willige Dame