Ronde 13: “Klaag, klager, klaagst”


..., waarna hij doodgemoedereerd een andere zet uitvoerde...
Woest. Bron: Pixabay 28-10-2020

"Klagen wekt meestal meer minachting op dan medelijden."
(Samuel Johnson)

RONDEVERSLAG | Het is vandaag guur, onbehaaglijk, ijzig en kil weer buiten. De wereld kijkt zonder enige terughoudendheid met een naargeestig, onvriendelijk grijsgrauw gezicht door natgeslagen ruiten naar binnen.

Zin om te schrijven heb ik niet. Eigenlijk heb ik alleen maar zin in klagen, jeremiëren. Ik wil alleen nog maar jammeren, mokken, lamenteren, weeklagen en zeuren. Mijn probleem is echter dat ik dat niet kan. Na een minuut of tien donderstraalt er altijd wel weer iets vermakelijks door de neuronen mijn geest binnen en is mijn pokkenbui door die blikseminslag meteen grondig verziekt.

Wat wel blijft is een altijd moeizaam zoeken naar een onderwerp om over te schrijven en het lijkt wel of het steeds lastiger wordt om iets te vinden. Het komt me voor dat er ook steeds meer is waar je niet meer over kunt schrijven. Begrijp me goed, ik weet heus wel dat ik op de website van een schaaksociëteit schrijf. Dat betekent automatisch dat je jezelf beperkingen op moet leggen. Op de een of andere manier moet een inleiding als deze toch wel over schaken gaan of er in ieder geval een bruggetje naar toe slaan.

Ik moet me dus, zeker gezien de grote diversiteit van mijn lezers, verre houden van mogelijk controversiële onderwerpen. Verwacht van mij dus niet dat ik schrijf over de komende Amerikaanse verkiezingen. Van mij hoor je derhalve absoluut geen kwaad woord over de doortastende, integere, energieke Donald Trump of die wijze weloverwogen Joe Biden. Van mij zul je niets slechts horen over de begripvolle, meelevende Tayyip Erdoğan of die sympathieke, geduldige Viktor Orban. Laat staan dat ik iets boosaardigs zou durven zeggen over een rechtvaardig en waarheidslievend mens als Vladimir Poetin.

Ook op een eventueel kwaadwillend woord over onze ijverige, milde, vergevens­gezinde en ruimdenkende medeburgers van oorspronkelijk niet-westerse komaf zult u mij hier niet betrappen. Ik zou niet durven! Zo beschouwd valt het verrassenderwijs allemaal best wel mee op deze wereld. Eigenlijk is elke dag een grote verzoendag. Behalve op dinsdag dan, want dan ga ik schaken...

Behalve op dinsdag...

 

Koploperstruikeling

 
Koploper Pearl Uyttenhove kreeg met wit na 1.d4 d5 2.Lg5 Pf6 3.Lxf6 exf6 toch zijn zin en een Trompowsky-opening op het bord. Tegen de altijd gevaarlijke Cor Paans ging het lange tijd gelijk op. Toen besloot Pearl om de kwaliteit te offeren voor een aantal verbonden centrumpionnen en dat leek hem goed genoeg om hem de winst te kunnen gaan bezorgen. Ondertussen was de tijdnoodfase aangebroken. Pearl nog een 35-tal seconden en Cor slechts enkele minuten. Cor bestookte echter met zijn dame achter de linies de vijandelijke koning met schaaks en slaagde erin om na een mindere zet van Pearl de pionnendreiging af te wenden. Pionnen gingen verloren en Pearl gaf op. Pearl valt van de eerste terug naar de derde plaats.

Cor Paans 27-20-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Cor Paans 27-10-2020

 

Roeski Petrof

 
John van Waardenberg trachtte Wim Platje uit zijn comfortzone (Ned: geriefsgebied) te halen door het Russisch op het bord te zetten. Volgens John weet Wim teveel van het Spaans, vandaar zijn keuze voor 2.Pf6. Toch zetten de heren wel even uit de losse pols zeven zetten theorie van de Klassieke variant van de 'Petrof' op het bord. Het was een moeilijke partij, waarin het initiatief en de betere stelling langdurig bij Wim kwamen te liggen. John verdedigde en Wim kwam niet tot een samenhangend aanvalsplan. Dat bleek uit het flinke aantal niet optimale voortzettingen. Net toen John het roer begon over te nemen maakte hij een fout die hem een pion kostte. Gelukkig voor hem verdwenen ook de dames van het bord. Volgens de mening achteraf van de Grote Artificiële Pseudo-Intelligentiae had Wim op zet 27 in plaats van Te2, vergezeld van een door John aangenomen remise-aanbod, beter een veelbelovende winstpoging met 27.cxd5! kunnen doen. Gezien de flink geslonken bedenktijd echter zou het nog maar de vraag geweest zijn of het niet eerder een hopeloze- dan een veelbelovende winstpoging zou zijn geworden. Wim blijft op de tweede plaats.

John van Waardenberg en Wim Platje 27-20-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

John van Waardenberg en Wim Platje 27-10-2020

 

Geen routineklusje

 
In een gesloten Siciliaan kon zwartspeler Piet Schuller Hans Nunnikhoven, in ieder geval materieel gezien, heel lang bijhouden. Er kwam uiteindelijk een toreneindspel op het bord te staan, waarin alleen een dubbelpion op de koningsvleugel een stellingsnadeel voor Piet betekende. De grotere routine van Hans gaf uiteindelijk de doorslag, maar een routineklus was het zeker niet. Door dit resultaat stijgt Hans naar de eerste plaats van de ranglijst. Nog twee partijen te gaan!

Hans Nunnikhoven en Piet Schuller 27-20-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Hans Nunnikhoven en Piet Schuller 27-20-2020

 

Zeker weten?

 
Volgens Erik Brok konden zowel hijzelf als zijn tegenstander Rob Truijens tijdens deze partij gemakkelijk voor een lid van SC Knudde doorgaan. Het begin voorspelde in ieder geval al weinig goeds. Op het enige bord met aan de randen de letters en de cijfers van de rijen en de lijnen, plaatsten de heren de witte stukken op de achtste en de zwarte stukken op de eerste rij. Dat is nog niet zo erg, maar als je de letters en de cijfers gebruikt bij het noteren dan begint je partij met 1.d5 en dat kan de bedoeling niet zijn. Zo erg was het niet, maar het bord werd toch maar ten goede gedraaid. Het verhaal van de partij kan eenvoudig blijven: Erik viel aan. (Dat probeert hij altijd.) Rob verdedigde zich. (Dat doet hij ook vrijwel altijd.) Op een gegeven moment deed Rob een zet met een stuk, waarna Erik hem aankeek en zei: "Weet je dat zeker?" Rob bekeek de stelling nog eens aandachtig en zette vervolgens het stuk terug, waarna hij doodgemoedereerd een andere zet uitvoerde... Een beetje vaag allemaal. Na lang manoeuvreren kon Erik een pion op f5 inrekenen en nadat Rob zich even later gedwongen zag een loper voor een pion te geven om onder de druk uit te komen bleek dat niet voldoende voor een remise.

Rob Truijens (l) en Erik Brok speelden een vrij vage partij 27-10-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Rob Truijens (l) en Erik Brok speelden een vrij vage partij. 27-10-2020

 

Steenstoot-ezel

 
Met Gijs van Willigen achter de zwarte stukken volgt op elke mogelijke witte zet het antwoord 1...d6. En ook deze keer werd het na 1.e4 van Koos van Dalen een Pirc-verdediging door 1.d6. De opstelling d6, e6, Pf6, Pc6 en h6 zou eigenlijk de Van Willigen-opening moeten heten. Gijs was wel zo vriendelijk om als eerste via een paardvork op c7 een toren cadeau te doen aan Koos. Het paard kon voorlopig niet meer weg van a8 zodat het de facto voorlopig slechts kwaliteitsverlies was. Maar ook Koos was in een genereuze stemming en verspeelde op zijn beurt de kwaliteit (en een stuk) weer. In het middenspel stond Gijs uitstekend en leek de winst slechts een kwestie van tijd. Gijs scheen evenwel even vergeten dat er dieren zijn die zich in het algemeen slechts éénmaal aan dezelfde steen stoten, maar dat dat kennelijk voor zeer vele menselijke wezens niet lijkt te gelden. En dus kreeg Gijs een dodelijke paardvork van het in eerdere instantie werkloze paard van a8 voor zijn kiezen die hem de dame kostte. Enige zetten later gunde Gijs zijn opponent het mat.

Koos van Dalen en Gijs van Willigen 27-10-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Koos van Dalen en Gijs van Willigen 27-10-2020


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 28-10-2020 16:58

Sponsor van deze ronde:

Erik Brok - Speler van De Willige Dame