Pearls’ parels: “Hij stond echt beter op c4!”


WEDSTRIJDVERSLAG | Dinsdag 19 februari togen Hans Nunnikhoven en zijn jongens naar de Crabbehoeve voor de vierde stadsderby van dit seizoen. Ditmaal stond de competitiewedstrijd tussen Dordrecht 4 en De Willige Dame 1 op het programma. Eerder verloor DWD 2 nipt thuis van Dordrecht 5, ging ons heroïsche bekerteam onderuit tegen de jongens van Lennard den Boer en kreeg de ploeg van Hans Nunnikhoven thuis een klinkende oorvijg van Dordrecht 2.

 

Door Pearl Uyttenhove

 

Diezelfde avond ontvingen Marcel Pluymert en de zijnen (Dordrecht 2) het Erasmus 2 van Jaap van Meerkerk. Aangezien Hans Nunnikhoven en zijn trawanten dit team ook nog gaan ontmoeten een mooie gelegenheid om het potentieel van de jongens van Erasmus 1 aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Dordrecht 4 is een mix van geroutineerde vechtjassen en jonge Zwijndrechtse talenten. Aan bord 1 mocht Martijn Vos het tegen onze Arjon Severijnen proberen. Aan bord 2 trad good old Kees van 't Hoff, oud-kampioen van De Willige Dame, tegen onze Edwin van Dongen aan.
Hans Berrevoets - naast een begenadigd schaker en oud-kampioen van De Willige Dame ook een lobbyist voor de goede zaak - trof aan bord 3 onze immer degelijke Remco van Vaalen aan. Oud-voorzitter van SC Dordrecht Iwahn Apon trok aan bord 4 ten strijde tegen onze Freek Schouten. Routinier Marcel Boer bond aan bord 5 de strijd aan met onze mentaal harde invaller John van Waardenberg. Meervoudig clubkampioen Jan Willem Versloot - gevreesd en geliefd om zijn aanvallende schaak - nam plaats aan bord 6. Zou onze Johan Went de agressie van Jan Willem kunnen keren? Jeugdig talent Timon zat aan bord 7 tegenover de ervaren Hans Nunnikhoven en Theo Jiskoot trof aan bord 8 onze positionele zwaargewicht Pieter Sandijck.

Zenuwblokje

Zowel Freek als Arjon krijgt een isolani en daardoor iets meer ruimte om te manoeuvreren. Bij John zien we het zenuwblokje c4/d4 versus c5/d5. Johan Went mag iets op de Colle bedenken. Hans bezorgt zijn tegenstander na ruil op c6 een dubbele c-pion en een half open b-lijn plus het loperpaar. De stelling is verder nogal gesloten. Pieter heeft iets minder ruimte, maar geen verzwakkingen. Ook Arjon heeft iets meer ruimte. Bij Edwin zien we de structuur d6/e5 versus d5/e4/f3. Remco zal de Stonewall van Hans Berrevoets zo langzamerhand kunnen uittekenen.
Middelste rij vlnr: Freek Schouten, Remco van Vaalen, Johan Went en Arjon Severijnen op 11-04-2018

Middelste rij vlnr: Freek Schouten, Remco van Vaalen, Johan Went en Arjon Severijnen op 11-04-2018

 

Bajonet

De wedstrijd kabbelt zonder veel spektakel voort en Arjon bezorgt Martijn een isolani. Weet Martijn een aanval op te zetten dan heeft hij voordeel, zo niet dan heeft hij een zwakke pion die hij met stukken moet verdedigen. Bij John lost het zenuwblokje zich op en zien we een open c- en d- lijn. Johan beantwoordt Jan Willems bajonetaanval op de koningsvleugel met een tegenaanval op de damevleugel. Kan hij tijdig het witte initiatief neutraliseren? Hans weet ook op f6 te ruilen waardoor Timon met een danig verzwakte koningsstelling komt te zitten zonder uitzicht op enig tegenspel. Bij Pieter gaan de dames eraf. Edwin neemt langzaam maar zeker het initiatief over. Bij Hans gaat het nu hard: na ruil van alle lichte stukken wint hij steeds meer materiaal. Timon vindt het mooi geweest (0-1). Pieter wint een pion en heeft iets meer ruimte; zijn tegenstander een gedekte vrijpion en ontwikkelingsvoorsprong. Ook Arjon wint een pion (de zwarte isolani) en heeft meer ruimte. Martijn heeft geen compensatie. Freek offert een stuk en dringt de witte koning naar het centrum.

Prognose: een 3-5 overwinning voor Hans en zijn jongens.
Hans Nunnikhoven 02-01-2018

Hans Nunnikhoven 02-01-2018

 

Maatje te groot

Aan bord 2 is er geen houden meer aan en Kees geeft op. Hij verliest materiaal en kan ook dan geen mat verhinderen (0-2).
John krijgt een eindspel toren + paard versus toren + paard en een bord vol pionnen. Hij heeft iets meer ruimte. Remco krijgt dame + loper + paard versus dame + loperpaar; de zwarte dameloper is ingesloten dus voordeel voor Remco. Johan komt onder druk nadat Jan Willem een pion op g6 heeft weten neer te zetten - gesteund door een pion op h5 en een een paard op e5.

Freek wint in de aanval en brengt de stand op 0-3. Arjon krijgt in een dubbeltoren-eindspel een meerderheid op de damevleugel. Aan bord 6 slaat Jan Willems koningsaanval door en kan Johan opgeven. "Tja, hij is al dertig jaar een maatje te groot voor mij." (1-3) Remco wint een pion en Edwin walst over Kees van 't Hoff heen. Materiaalwinst en mat zijn niet meer te verhinderen (1-4). (Die partij kun je hier naspelen. Red.)

Remco heeft nu een strategische winststelling in een paard- tegen lopereindpel. Hans probeert het nog maar bezwijkt tenslotte onder de overmacht (1-5).
Edwin van Dongen 16-03-2018

Edwin van Dongen 16-03-2018

 

Winnen als je gewonnen staat

De jongens van Dordrecht 4 willen nu natuurlijk de eer redden tegen de twee invallers en dat lukt goed. In een eindspel met loperpaar tegen loper + paard heeft Pieter alle troeven in handen: meer ruimte, mogelijkheden om met de koning binnen te dringen en een meerderheid op de damevleugel. Het paard eraf en dan via d4 naar binnen. Helaas: overmand door vermoeidheid maakt Pieter de verkeerde keuzen, laat het paard op het bord staan en loopt naar f4 waar Theo zijn verdediging op orde heeft, waarop de heren het punt delen (1½-5½). "Ik heb soms moeite om gewonnen stellingen te winnen," verzucht Pieter.

Voor het spektakelstuk moeten we bij John van Waardenberg zijn. In een eindspel met aan beide zijden toren en paard heeft hij door meer ruimte een klein voordeel, maar om er echt beslissend voordeel uit te halen is stuurmanskunst vereist - waarschijnlijk nog iets te moeilijk voor John. De torens gaan er af en de omstanders willen al een remise noteren, maar beide heren spelen stug door. Na een drastische reeks pionruilen ontstaat een paardeindspel met aan beide zijden nog een pion dat voor John iets beter is: een vrije e-pion en gecentraliseerde stukken, terwijl de tegenstander een ongelukkkig geplaatste koning en paard heeft plus een b-pion. Maar beide spelers kunnen gewoon hun paard voor de pion geven en dan is het remise.
Pieter Sandijck 16-01-2018

Pieter Sandijck 16-01-2018

 

Hij stond echt beter op c4!

Dan doet John de omstanders de adem inhouden door zijn paard vanaf b6 met schaak te laten landen op c3(!). Tegenstander ziet het niet, geen wedstrijdleider aanwezig en wij mogen en durven niets te zeggen. Tegenstander is verbaasd, maar heeft in tijdnood niet door dat er iets niet klopt. John blijkt het achteraf ook niet te hebben gezien. In ijltempo wordt er nu gezet en de tegenstander vorkt Johns paard en koning. John wijkt uit met de koning terwijl hij het paard had kunnnen slaan dat ongedekt was. Zwart haalt dan weliswaar dame, maar de gecentraliseerde witte stukken ondersteunen de e-pion en de zwarte dame kan die niet in haar eentje de baas. De koning erbij halen zou een tempo kosten waarop de pion verder oprukt, zodat op den duur wit dame haaalt of zwart de dame voor de pion geeft. Helaas. John blokkeert met zijn paard de b-pion op de tweede rij, verliest het paard, waarop het zwarte paard de e-pion weet tegen te houden. Zwart haalt dame en de stukken kunnen in het doosje. (2½-5½) Remco: "Hij stond echt beter op c4!", waarop de omstanders de heren uitleggen dat het paard een onreglementaire zet heeft gedaan.

In dezelfde speelzaal moet Erasmus 2 het onderspit delven tegen Dordrecht 2 (6-2). Op 19 maart komen Jaap van Meerkerk en zijn jongens op bezoek in de Trinitatiskapel.
John van Waardenberg 06-03-2018

John van Waardenberg 06-03-2018

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 1B".

© Pearl Uyttenhove & Wim Platje 12-03-2019 12:33