Eerste ronde: “Dit bevalt me niks…”


RONDEVERSLAG | De eerste ronde van de voorjaarscompetitie 2017 begon zoals al onze eerste ronden beginnen. De kampioen van de vorige competitie werd door praeses Cor Paans naar voren geroepen en ontving de felicitaties, een enveloppe met (bescheiden) inhoud en de woorden: "Hoera, het is een meisje".

 

Voor de duidelijkheid voeg ik hier nog toe: "... en we noemen haar Naomi". Hans Nunnikhoven kreeg de tweede prijs. Johan Went was derde. Mark Hopman werd als nieuw lid voorgesteld. Een aantal van ons kende Mark al van het schaken in "De Klockelaer" op donderdagmorgen en van het "Den Witten Haen­toernooi".

Voorzitter Cor Paans reikt de eerste prijs uit aan kampioene Naomi Snikkers (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Voorzitter Cor Paans reikt de eerste prijs uit aan kampioene Naomi Snikkers

Mark werd door de eerste loting met wit aan Paul de Roos gekoppeld, die het Olifantsgambiet op het bord bracht: 1. e4 - e5 2. Pf3 - d5. Al snel kon Mark groot voordeel bereiken, maar hij speelde in de beginfase wat behoudend. Niettemin had hij na twaalf zetten toch een pion te pakken. Het initiatief lag de gehele partij bij Mark en in een toreneindspel met een pion meer drong hij met een toren de stelling van Paul binnen en maakte het keurig af.

Debutant Mark Hopman (l) en Paul de Roos (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Debutant Mark Hopman (l) en Paul de Roos

In de partij van Piet Schuller tegen Willem Weerdesteijn was een verrassing te noteren. In een volgens de voorzitter amusante stelling kon het dubbeltje naar beide kanten vallen. De door het lot als eerste geplaatste Piet kan zich nog minimaal twee weken klassementsleider noemen, want hij trok met wit aan het langste eind.

Tabitha Snikkers won deze eerste ronde van Rob Truijens. Rob nam het damegambiet aan. Ergens in de partij gaf hij helaas voor hem een stuk weg en met het vervolg wist zijn tegenstandster wel raad.

Fons Claessen speelde na lange tijd weer eens een interne ronde. Tegen de zwarte stukken bereikte hij al snel een prima stelling. Om kwart voor negen precies konden we zijn opponent Koos van Dalen horen mompelen: "Dit bevalt me helemaal niks..." Koos had daar alle reden toe want weliswaar had hij zijn dame in moeten ruilen tegen twee torens, maar Fons had er ook nog een loper voorsprong uit gecombineerd. Dat was voor Koos niet meer te houden.

Gijs van der Willigen trof met wit Pearl Uyttenhove. In de opening ging het gelijk op. Gijs probeerde een herdersmat-achtig grapje uit te halen met een dame op f3 en een loper op c4, maar dat bekwam hem iets later in de partij slecht. De dame werd aangevallen door Lg4, waarna door de doorstoot op d1 de kwaliteit verloren ging. Gijs besloot niet direct terug te nemen en eerst mat in één te dreigen, waardoor Pearl een stuk voor had kunnen komen. Pearl was zo aardig dat niet te doen, maar in het vervolg ging Gijs aan de vele dreigingen ten onder. De partij eindigde met schaakmat.

Naomi Snikkers kreeg net als in de laatste ronde van het afgelopen kampioenschap Pieter Sandijck te bestrijden. Die partij eindigde in remise. Nu maakte ze er met wit de La Bourdonnaisvariant van het Frans van na 1. e4 - e6 2. f4 - d5 3. e5. Pieter kreeg een wat gedrukte stelling. In de notatie lijkt het erop, dat Naomi rond de zeventiende zet de dame had kunnen winnen, maar zeker weten doe ik dat niet. Feit is, dat niet lang daarna de aanval van Naomi te sterk werd en Pieter alsnog de dame moest inleveren. Wellicht komen we hierop later nog terug.

Nick Kimenai (l) en Wim Platje (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Nick Kimenai (l) en Wim Platje

Nick Kimenai en Wim Platje speelden een Koningsindische partij. Na een gelijk opgaande opening kwam Wim langzaam maar zeker in het nadeel en moest hij zich inventief verdedigen. Nick liet Wim weer terug komen in de partij toen hij besloot alle torens te ruilen. Daarna liet Nick nog tweemaal kansen op de overwinning liggen om tenslotte op de vijftigste zet en om kwart voor twaalf (!) een blunder te begaan, die hem een paard en de partij kostte. In het voetbal zeggen ze dan: "Als je zelf de kansen niet benut, dan doet je tegenstander het wel..."

Hans Nunnikhoven had wit tegen de altijd goedlachse Ton van der Breggen en begon met er een loper op h6 tegenaan te smijten. Ton nam het offer aan en werd vervolgens via aanvallen met dame en paard en ook nog eens een toren op de open g-lijn gedwongen zijn dame te geven om daarna alsnog mat te gaan. Ton: "Ik heb een heel mooi schaakboek..., maar mijn tegenstanders spelen nooit wat daar in staat..."

Overzichtsfoto eerste ronde voorjaar 2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Overzichtsfoto eerste ronde voorjaar 2017

De eerste ronde van het voorjaarskampioen­schap 2017 werd mede mogelijk gemaakt door de sponsor­bijdrage van Kees van 't Hoff, oud-speler en (inmiddels) oud-kampioen van De Willige Dame. Bedankt Kees!

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2017