Zesde ronde: “Toch maar niet trouwen…” 1


RONDEVERSLAG | Op de muur van de kapel hangt links naast de hoge toegangs­deuren een kastje. Achter het glas zit een lijstje met daarop datum en tijd van activiteiten die in het gebouw plaatsvinden. Het is nog vroeg, de kosterij is donker en ik besluit om nog even niet aan te bellen.

Het kastje vermeldt de oktoberevenementen en tot mijn verbazing staat daar: "25 oktober: Huwelijk 19:00." "Wat krijgen we nou?", denk ik en richt mijn blik op de hoge ramen. Daar zou ik dan toch een rivier van licht uit moeten zien stromen? Ik zou toch orgelmuziek of een belerende domineesstem moeten horen? Ik kijk nog eens goed. "Verkeerde maand misschien?" Nee, want ook de lezing over die oude kaart van enige weken geleden staat er op. Ondertussen is Johan aan komen lopen. "Gesloten?", vraagt hij en knikt met zijn hoofd naar de donkere ramen. Ik vertel hem van mijn ontdekking en druk op de bel. De koster doet de deur op een kier en vraagt gewoontegetrouw met een lichte grijns: "Wat komen jullie doen?" Binnengekomen vraag ik hem naar de aange­kondigde echtverbintenis. Het is pas kwart voor acht en als hij nu al voltrokken zou zijn, kun je met recht van een flitshuwelijk spreken. Jan blijkt zelf ook verbijsterd. "Alles was per e-mail geregeld. Ik zet dus alles klaar en zie nou: Niemand! Kijk eens naar me, ik heb mijn trouwpak zelfs nog aan." We beamen dat hij eruit ziet als om door een trouwringetje te halen en hij opent de deur naar de kapel. Daar staan naast het gangpad keurig vele rijen stoelen opgesteld en voor het altaar wachten twee zetels...

Een stille zesde ronde dus zonder "Daar gaat de bruid" als achtergrondmuziek. Topattractie is de partij tussen Hans Nunnikhoven en Pearl Uyttenhove. Hans wint de kwaliteit. Pearl probeert tegenspel te krijgen en offert een pion, maar dat baat allemaal niet. Hans blijkt te sterk vandaag.

Johan Went over zijn partij: "Ik behaalde een vlotte winst op Anne Meeldijk die vrij spoedig in de opening een stuk verloor. Het was verleidelijk om mijn paard te ruilen. Door de pionzet waarmee werd teruggeslagen ontstond echter plotsklaps een stelling waarin door een combinatie van de pion en dame stukken van Anne tegelijk aangevallen stonden. Anne gaf onmiddellijk op, waarna allerlei ingewikkelde varianten ook met Hans Nunnikhoven werden doorgenomen. Conclusie: de moeite waard om later nog eens grondig de stellingen door te nemen en deze op een rij te zetten."

Naomi Snikkers18-10-2016. (Foto: Tabitha Snikkers)

Naomi Snikkers18-10-2016

Wim Platje had voor de indeling bekend werd gemaakt tegen Naomi Snikkers nog gezegd, dat ze zou moeten winnen om een door zus Tabitha in de vijfde ronde gemaakte foto hier geplaatst te krijgen. Aangezien die foto hieronder is gezet...
Wim had beter niets kunnen zeggen, want het lot koppelde juist hem met zwart aan Naomi. Het werd Schots. Wim versterkte zelf Naomi's centrum en daarna had ze voortdurend het initiatief. Toch was de stelling na 33 zetten (volgens de computer, dat dan weer wel) nog maar licht in het voordeel van Naomi. Toen Wim dacht met zijn toren zaken te doen op de damevleugel ging het helemaal fout. Hij blunderde een stuk weg en zo werd - omdat we toch bezig zijn huwelijkse termen te hanteren - deze kortstondige echtelijke ruzie in het voordeel van de vrouw beslecht. Voor Wim voelde het in ieder geval als een deegroller.

John van Waardenberg (l) vs Pieter Sandijck 25-10-2016

John van Waardenberg (l) vs Pieter Sandijck 25-10-2016

De partij tussen John van Waardenberg en Pieter Sandijck vorderde langzaam. Om half elf waren er nog geen vijftien zetten op het bord. Pieter stak de lont in het kruitvat door op h2 een stuk te offeren. John had gezien, dat dat niet goed kon zijn, maar nam gezien zijn bedenkelijk geslonken tijd het risico niet om dat aan te tonen. De partij strandde door herhaling van zetten op remise.

Piet Schuller vs Tabitha Snikkers 25-10-2016

Piet Schuller vs Tabitha Snikkers 25-10-2016

Van Piet Schuller ben ik - Mea Culpa! - de vorige ronde helemaal vergeten te vermelden, dat hij in zijn partij tegen Ton van der Breggen het schaakpotje uithaalde door een loper van Ton in te sluiten. Bij dezen Piet! Het ging hem in deze ronde minder voor de wind, want zijn tijdelijke huwelijksbootje liep op de zwarte klippen van Tabitha Snikkers. Piet verloor de kwaliteit, knokte zich prima terug en had misschien even uitzicht op een puntendeling tot een aftrekschaak hem de das omdeed.

Koos van Dalen blijft maar winnen. Rob Truijens speelde prima tegen, maar een moment van concentratieverlies in het eindspel, zoals hij zelf aangaf, betekende alweer een punt voor Koos. In de rubriek interne partijen staat trouwens zijn winstpartij uit de vijfde ronde tegen Willem Weerdesteijn inmiddels vermeld.

Het blijft allemaal net niet lukken voor Paul de Roos, die in een 59 zetten durende partij met wisselende kansen in Gijs van der Willigen zijn meerdere moest erkennen. Gijs won een pion, liet zijn voordeel glippen, Paul won de pion terug en pakte er nog een, maar verzuimde eveneens daar voordeel van te trekken. Het werd een boeiend eindspel. Paul at de pionnen van de bruidstaart op de koningsvleugel en Gijs deed datzelfde op de damevleugel. Op zet 50 was het volgens de kenners pot-remise. Paul had tot tweemaal toe een uitgelezen kans op een gelijkspel, maar greep ze beide malen niet. Gijs zag kans als eerste een pion op b8 te laten promoveren, waarna het snel mat was. De partij is na te spelen via "Intern" ⇒ "Partijen".

Wat er van dat "huwelijk dat er niet van kwam" terecht gekomen is zal wel altijd gissen blijven. Zijn ze toch ergens anders in het huwelijk getreden? Kreeg hij de bibber in de knieën? Zag zij er vanwege zijn misdragingen jegens de schaars geklede dame die op z'n vrijgezellenfeest uit de cadeauverpakking sprong toch maar van af? We zullen het waarschijnlijk nooit weten...

Rest mij nog hier te vermelden, dat de zesde ronde werd gesponsord door de heer C. D. van 't Hoff uit Dordrecht, waarvoor onze hartelijke dank! Tevens een hartelijk bedankje aan Johan Went voor zijn bijdrage aan het wedstrijdverslag.

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2016


Een gedachte over “
Zesde ronde: “Toch maar niet trouwen…””

  • Ton van der Breggen

    Is de Bruidstaart ook aangekomen op 25 oktober? Dan kunnen we een stukje proeven.
    Leuk stukje, met plezier gelezen. Ik was helaas verhinderd: een concert met medewerking aan het optreden van het Singelkoor in de Wilhelminakerk.
    Met vriendelijke groet Ton.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.