Zesde ronde: “Alle begin is moeilijk”


Zijn schaakniveau ontsteeg dat van de gemiddelde aardappel nauwelijks..
Beginstand voor beginners

"Het begin is het belangrijkste deel van het werk." (Plato)

RONDEVERSLAG | We hebben allemaal zo onze voorkeuren waar het de opening betreft. Sommigen openen altijd hun partij met de koningspion, anderen met de damepion, terwijl weer anderen kiezen voor een paardzet als eerste of voor nog iets anders.

Vrees niet, ik zal hier niet van ieder van de leden van DWD zijn of haar persoonlijke voorkeur gaan bespreken. Zelf denk ik dat het op ons niveau weinig tot niets uitmaakt of toekomstige tegenstanders weten welke openingszet er aan gaat komen, maar ik weet ook dat niet iedereen dit met me eens is. Dus zal ik geen namen noemen. Een uitzondering voor de ons helaas recent ontvallen Wim Vink, die steevast zijn partijen startte met 1.f4, de Bird-opening. Mezelf mag ik natuurlijk wel noemen. Met wit speel ik eigenlijk altijd 1.e4. Maar ik ken iemand op de club die met wit vrijwel altijd begint met de zet 1.Pc3. En er is ook een speler, die vrijwel altijd kiest voor de Engelse opening 1.c4.

Over 1.c4 gesproken. Er zijn en waren natuurlijk meer verstokte 1.c4-spelers en dat brengt me bij de volgende anekdote:

De sterke Duitse schaker Carl Carls (1880-1958) opende als hij met de witte stukken speelde altijd met de zet c2-c4. Dat was net zo zeker als amen in de kerk. Carls was afkomstig uit Bremen en om die reden werd in Duitsland 1.c4 lange tijd dan ook de Bremer-opening genoemd.
Op een dag ging Carls weer achter de witte stukken zitten voor een teamwedstrijd en greep, zoals gewoonlijk, met krachtige hand naar de c-pion, die hij van zins was naar c4 te verschuiven. Van verschuiven was inderdaad sprake, want alles op het bord verschoof. Pionnen en stukken vlogen door de zaal en kletterden over de vloer, behalve de c-pion. Die was namelijk door zijn teamgenoten de vorige avond stiekem aan het bord vastgelijmd...

Stand na poging tot 1.c2-c4

Stand na poging tot 1.c2-c4

 

Aljechin-1

 
De Aljechin-opening komt in de interne competitie van De Willige Dame zelden voor. Ik weet dat vrij zeker, omdat ik nogal wat notatieformulieren van de partijen zie. In de partij tussen Han van Gorkom en John van Waardenberg beantwoordde John 1.e4 met 1...Pf6, de kenzet van de Aljechin. Na 2.e5 Pd5 3.c4 kwam het zogenaamde "jachtspel", de "Chase Variation", op het bord. Han kwam met voordeel uit de opening en behield gedurende de hele partij het initiatief. John moest steeds op zijn hoede zijn voor de witte batterij Lc2-De4, die nare zaken dreigde op h7. De partij kreeg een einde met verschrikking, want een plotselinge fout van John kwam hem op mat in één te staan. (Han van Gorkom - John van Waardenberg 1−0)

Vlnr: Dick Korteland, Han van Gorkom en Piet Schuller 19-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Vlnr: Dick Korteland, Han van Gorkom en Piet Schuller 19-10-2021

 

Korting

 
De partij tussen Jisk Liemburg en Dick Korteland begon als een Franse partij 1.e4 e6, maar ging via 2.d4 c5, de Franco-Benoni-variant van het Frans, na 3.Pf3 over in het Siciliaans. Drie voor de prijs van één! Voor zover van toepassing leek het er sterk op dat Jisk de theorie van deze openingen goed kende, want al na zeven partijzetten naspelen gaf de software aan dat Jisk redelijk compleet tot behoorlijk straal gewonnen stond. Dat bleef eigenlijk nog een flinke tijd zo, maar Dick slaagde er door afruil in de druk telkens iets te verlichten. Langzaam kalfde het witte voordeel af en Jisk wist na 21 zetten niets beters meer te doen dan remise aan te bieden. Dick hoefde daar niet lang over na te denken. (Jisk Liemburg - Dick Korteland ½−½)

Jisk Liemburg 19-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Jisk Liemburg 19-10-2021

 

Aardappel

 
Wim Platje speelde met zwart tegen Cor Paans en dat betekent zoals wel vaker hier vermeld, dat de eerste zet 1.c4 is. Engels dus en dat was ook deze keer weer zo. Wim koos voor 1...e5 als antwoord. Na 2.Pc3 Pc6 en 3.Pf3 Pf6 ontstond het Engels Vierpaardenspel. Wim had kennelijk zijn avond niet, want zijn schaakniveau ontsteeg dat van een gemiddelde aardappel nauwelijks. Nog voor het voltooien van zijn ontwikkeling ging Wim met d5 te vroeg het avontuur opzoeken. Dat had goed kunnen aflopen als hij de kans gegrepen had om de pion naar d4 door te drukken. Dat deed hij niet. Vervolgens vergat hij eerst om pion e5 van een extra dekking te voorzien. Cor zag het onmiddellijk en incasseerde een pion. Daarna blunderde Wim, waardoor zijn zwartveldige loper verloren zou gaan, maar dat zag Cor nog even niet. Stug volhardend in het doen van slechte zetten blunderde de zwartspeler tenslotte de witveldige loper weg, want dat werd deze keer wel door de witspeler gezien. Een dubbelaanval op de loper met schaak door de witte dame en Wim gaf op. Een miniatuurtje van 19 zetten. Wellicht moet Wim voor de volgende keer maar eens een tube sneldrogende alles-lijm voor c-pionnen kopen. Cor Paans is door dit resultaat opnieuw de leider van de ranglijst. (Cor Paans - Wim Platje 1−0)

Gemiddelde Aardappel 19-10-2021 (Bron: Pixabay)

Wim Platje 19-10-2021

 

Dubbelganger

 
Normaal speelt Gijs van Willigen met wit 1.e4 gevolgd door 2.d3. Met zwart vaak 1...e5 gevolgd door 2...d6. Een Philidorliefhebber zou je zeggen. Zowel in de voorhand als in de nahand. Maar kennelijk was niets normaal deze avond, dus werd het een Schots vierpaardenspel: 1.e4 e5. 2.Pf3 Pc6 3.Pc3 Pf6 4.d4. Pearl liet op de achtste zet een kans op stukwinst liggen en liet daarna een prachtige stelling verzanden. Na achttien zetten was de strijd in evenwicht. Even later vergat Gijs een paard dat en-prise stond op a6. Pearl voegde het paard toe aan zijn eigen stal en zo was het plotseling over. (Gijs van Willigen - Pearl Uyttenhove 0−1)

Na 1.e4 d6 2.Pf3 Pc6 stond er bij Ruben Schilt (wit) en Fons Claessen een echte Nimzowitsch-verdediging op het bord. Als eerste liet Fons een kans op pionwinst liggen, maar daarna had Ruben de kans op groot, zo niet winnend voordeel moeten grijpen. Zo'n kans kreeg hij nogmaals, maar die hoefde hij zelf niet te pakken, omdat Fons een wel heel optimistisch torenoffer bracht en kort daarna opgaf. De witte koning kon gemakkelijk uit de vuurlinie ontsnappen en een schamel pionnetje was wel heel weinig compensatie voor het geven van een toren. Niet alleen Wim Platje had een off-day, ook Fons leek vanavond in niets op de echte Fons. Was hij het eigenlijk wel....? (Ruben Schilt - Fons Claessen 1−0)

Fons Claessen 19-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Fons Claessen look-alike19-10-2021

 

Aljechin 2

 
Piet Schuller opende weliswaar met zijn favoriete Van Geet-opening 1.Pc3 tegen Pieter Hofstee, maar na 1...Pf6 2.e4 d5 zaten we toch echt tegen een variant van de Aljechin-opening aan te kijken. En ik maar zeggen, dat die opening zelden voorkomt bij De Willige Dame... Piet nam kortstondig het initiatief, maar het zonder compensatie inwisselen van een paard en een loper tegen een toren staat gelijk aan ruilen dat leidt tot huilen. Na het afruilen van nog wat stukken maakte Piet helaas opnieuw een fout en het materiële nadeel liep op tot twee figuren. Hoewel Piet zich nog tot en met de 43ste zet taai verdedigde moest hij in het onvermijdelijk naderende verlies van de partij berusten. Dapper van Piet was wel dat hij de hele gifbeker inclusief de matzet 43.Dxg4 leegdronk. (Piet Schuller - Pieter Hofstee 0−1)

De partij tussen Rob Truijens en Ton van der Breggen startte symmetrisch: 1.e4 e5 2. Pf3 Pc6 3.d3 d6 4.Pc3 Pf6. In het Engels, en ik bedoel hier de taal, heet dat Inverted Philidor. Wij zeggen gewoon Philidor in de voorhand. Ik blijf het trouwens een fraaie naam voor een opening vinden. Ton was de eerste die een klein foutje maakte, maar het kostte hem niet de pion op h6 die Rob in beslag had kunnen nemen. Enkele zetten later, nadat de rokade van zwart de pion op h6 de dekking door de toren ontnam, werd die pion alsnog tot de witte gevangenis in de schaakdoos veroordeeld. (Voor de wat minder fantasievol aangelegden onder ons: Ton verloor de pion op h6.) Nog geen ramp, maar dat Ton vervolgens de zwartveldige lopers ruilde was kwalijker. Het kostte Rob daarna weinig moeite om de vrijwel onverdedigde koningsstelling te overmeesteren. Een paardvork op de zwarte koning en dame beslechtte het pleit. (Rob Truijens - Ton van der Breggen 1−0)
Pieter Hofstee 19-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Pieter Hofstee 19-10-2021


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 22-10-2021 14:01