Winst op Erasmus voor DWD een brug te ver


Kampioensaspiraties en degradatie­vrees verdwenen achter de horizon...
WEDSTRIJDVERSLAG | De verslaglegger van schaakvereniging Erasmus mocht eigenlijk niet klagen over de lofzangen die naast onze speelruimtes uit de Trinitatiskapel opstegen. Hij vroeg zich op de website van zijn club af: "Hoe erg is het als er een zangkoor vol sopraantjes naast je bord staat te galmen?"

 

Door Wim Platje

 
"Helemaal niet erg natuurlijk", vervolgt hij, "want wie zijn wij om hierover ons beklag te gaan doen? De wedstrijdleider had ons immers gewaarschuwd voor deze luxe en wist zich ook nog hun bezoek aan Borgsate met ons van zeven tot negen repeterende muziekensemble te herinneren. Ook die muzikale schaakbegeleiding boden wij Erasmianen de Dordtenaren gratis aan. En hoezo een koor naast je bord? Dat was toch wat verder weg in het belendende Lutherse kerkzaaltje?"

Geen klaagzangen over de lofzangen dus, maar wel op 23 mei de laatste wedstrijd voor het eerste team in de RSB-competitie 2022-2023. De uitgangspositie voor deze laatste ronde: Erasmus 3 bezat 7 matchpunten en 25½ bordpunten en stond op de derde plaats van de acht in klasse 2B deelnemende teams, De Willige Dame 1 had 5 matchpunten en 22½ bordpunten en stond vijfde. Kampioensaspiraties en degradatievrees waren verdwenen achter de horizon, dus kon er vrijuit worden gespeeld. Vooraf waren beide teams optimistisch gestemd. Voor wie van de twee zou de schaakslag een brug te ver blijken?

Erasmusbrug

 

IJdele hoop

 
Aan het vierde bord gebeurde niet veel. Pieter Hofstee speelde met wit een vroege remise tegen Jaap van Meerkerk. Pieter had tegen de Grünfeld van Jaap een gemeen systeempje (b4) uit zijn repertoire klaarliggen. Waarschijnlijk hadden beide heren geen zin in een lange zit voor meer dan een halfje. (Pieter Hofstee - Jaap van Meerkerk ½-½)

Willem Weerdesteijn speelde met zwart aan bord zeven tegen Hans Brobbel geen gelukkige partij. Tegen het einde stond Hans een toren voor en Willem had nog maar twee stukken in de strijd. Een behoorlijk ingesloten paard en een loper die ook al weinig voorstelde op de achtste rij. Als je zo goed staat moet je echter wel je concentratie bewaren. Dat deed Hans kennelijk niet, want hij gaf een instaand paard zomaar weg. De loper van Willem was inmiddels ook bevrijd en er gloorde zowaar weer wat hoop, maar helaas wist Hans het met zijn toren tegen Willems loper toch nog af te maken. (Hans Brobbel - Willem Weerdesteijn 1-0)

Willem Weerdesteijn 26-04-2019

 

Gorkoms gelijk

 
John van Waardenberg, met zwart aanschuivend aan bord vijf, speelde op zijn Waardenbergs tegen Ruurd Ouwehand. Het werd niettemin of juist daardoor een vredige remise. (Ruurd Ouwehand - John van Waardenberg ½-½)

Ook in de partij op bord zes werd de balans niet verstoord, zodat het ook tussen de met wit op zijn Gorkoms spelende Han van Gorkom en Lucian Mihailescu een rustig gelijkspel werd. (Han van Gorkom - Lucian Mihailescu ½-½)

Han van Gorkom 19-03-2019

 

Verschakelschaak

 
Wim Jongeneel was ingezet op bord twee en moest het met wit opnemen tegen Emil Verhoef. Het stond lang gelijk totdat Emil een ‘petite combinaison’ over het hoofd zag en een kwaliteit moest inleveren. Ook Wim Jongeneel was daarna even de scherpte kwijt, dacht kennelijk dat het al een gereden race was en verschakelde zich opzichtig. Emil ging prima in de tegenaanval en na een mooie combinatie bereikte hij de veilige haven. (Wim Jongeneel - Emil Verhoef ½-½)

Wim Jongeneel 11-09-2023

 

Een witte inktvis

 
Hans Nunnikhoven was door het ontbreken van Remco van Vaalen aan het eerste bord gaan zitten en trof daar Yari Baars, die het met de witte stukken prima deed. Halverwege de avond zat Hans in het middenspel tegen een sterke witte inktvis op d6 aan te kijken en stond zijn eigen loper wat passief. Yari verdubbelde zijn torens op de e-lijn weliswaar, maar de passieve loper blokkeerde de e-lijn en de torens liepen vast. De vraag was nu of het goed of juist riskant was om de stelling open te breken. De Erasmiaan wilde kennelijk geen risico nemen en herhaalde de zetten. (Yari Baars - Hans Nunnikhoven ½-½)

Fons Claessen speelde aan bord acht met wit een spannende partij tegen Cor van As. Beide spelers speelden op de aanval, maar die van Cor leek wat gevaarlijker, gezien de kwetsbare witte koningspositie. Er zaten volop penningen in de ingewikkelde stelling. Het liep jammer genoeg verkeerd af voor Fons. Cor won een stuk, sloeg de tegenaanval beheerst af en rondde keurig af naar winst. (Fons Claessen - Cor van As 0-1)

Hans Nunnikhoven 02-01-2028

 

Cadeaukasteel

 
In de laatste partij die eindigde speelde Pearl Uyttenhove met zwart tegen Jan Hoek van Dijke. In een fascinerend toreneindspel stond Jan een pion voor. Er zijn manieren bekend om een toreneindspel met een pion meer te winnen, maar zover was het nog niet. Jan ging met zijn koning naar de kant van zijn kwetsbare pionnen op de koningsvleugel en kwam daar nogmaals een pion voor. Materiaalverhouding: Toren plus twee pionnen tegen toren. Niet meer te verliezen zou je denken, maar toen veranderde plotseling het hele beeld. Na een horizontaal schaakje liep Jan met zijn koning weg van zijn toren. Pearl Uyttenhove wist waarschijnlijk ook niet wat hij zag, geloofde het eerst misschien niet eens en dacht wellicht aan een valletje van Jan. Het was echter wel degelijk waar. Jan deed Pearl zomaar een toren cadeau. Een bittere pil Jan die verder een prima wedstrijd speelde en zichzelf hiermee vreselijk tekort deed. Gelukkig voor hem bleef zijn team aan de goede kant van de score. (Jan Hoek van Dijke - Pearl Uyttenhove 0-1)

Pearl Uyttenhove geloofde ook toen zijn ogen niet... 29-09-2020

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-Viertal RSB Klasse 2B".

© Wim Platje 18-11-2023 13:56