Viertal werd geen hekkensluiter


Een bord, een klok, een pen, een notatieformulier en een bak koffie...
WEDSTRIJDVERSLAG | We zouden in de laatste ronde van de viertallencompetitie nog op de zesde plaats van de acht deelnemende teams kunnen eindigen. Dan moesten we op 30 mei thuis wel winnen van onze bezoekers, de leden van het viertal van Het Zwarte Paard uit Schiedam.

 

Door Wim Platje

 
Als we onverhoopt mochten verliezen, dan zouden we bij winst van hekkensluiter De Pionier tegen Nieuwerkerk zelfs nog op de achtste en laatste plaats het seizoen kunnen afsluiten en het hek moeten sluiten. En wees eens eerlijk, wie wil er nou hekkensluiter zijn? Zouden wij en De Pionier allebei verliezen dan zouden we voorlaatste blijven. Nu kun je daar natuurlijk niet moeilijk over doen, maar toch ben je veel liever wel de kampioen. En dat waren we lang geleden meerdere malen. Overigens bezitten we nog wel een record. We zijn ooit eens als laatste geëindigd met minus 1 matchpunten. Doe dat maar eens na.

Naar de wedstrijd. We speelden als gebruikelijk in de Kerkeraadskamer. Net genoeg ruimte om een bord, een klok, een notatieformulier, een pen en een bak koffie maal acht personen kwijt te kunnen. Het Zwarte Paard bracht gemiddeld 120 Elootjes meer mee, dus we konden ons opmaken voor een paar stevige potjes schaken.

Wie wil er nou hekkensluiter zijn?

 

Geheugenverlies

 
Hetgeen hier wordt geschreven komt behoorlijk als mosterd na de maaltijd. Om preciezer te zijn zo ongeveer vijf en een halve maand na de schaakavond tegen HZP. Een aantal verslagen is door omstandigheden destijds niet geplaatst, maar dat geschiedt inmiddels hier met terugwerkende kracht alsnog. Er is wel een nadeel. Meestal diep ik, als er geen notatieformulieren of aantekeningen aanwezig zijn, de indrukken van de partijen uit mijn geheugen op. Na bijna een half jaar lukt dat helaas niet meer, dus kan ik van de partij aan het eerste bord tussen Cor Paans en Gerard Turkenburg slechts melden dat Cor na vermoedelijk lange strijd de koning moest omleggen. (Cor Paans - Gerard Turkenburg 0-1)

Cor Paans 20-11-2018

 

Kwaliteitsverschil

 
Wim Platje speelde met wit aan bord twee tegen Dick Vons en probeerde het deze keer eens met de Ponziani-opening 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.c3. De opening verliep rustig. Beiden namen geen risico's en de stellingen bleven gelijkwaardig. Met 18. Pd6? stond Wim echter een simpele combinatie toe die hem de kwaliteit kostte. Wel moest Dick een dubbelpion toestaan. Het eindspel T+P+6pi voor Wim tegen T+T+6pi voor Dick was voordelig zo niet winnend voor de HZP'er. Wel kreeg Wim een gevaarlijke ondersteunde vrijpion op e6. Dick vond die dreiging kennelijk te gevaarlijk en dus kwam Wim heel goed weg toen zijn remise-voorstel op de 28ste zet werd geaccepteerd. (Wim Platje - Dick Vons ½-½)

Wim Platje 20-09-2020

 

Kijk omhoog en zie niets

 
Ook van de partij die Fons Claessen op het derde bord speelde tegen Marco Zwanenburg is me na al die tijd helemaal niets meer bijgebleven. Ik heb echt goed omhoog gekeken, maar er is niets blijven hangen. Wel voegde Fons een halfje toe aan het DWD-totaal, zodat Piet Schuller aan het vierde bord moest winnen om een gelijkspel veilig te stellen. (Fons Claessen - Marco Zwanenburg ½-½)

Fons Claessen 03-12-2019

 

Toch een vuiltje aan de lucht

 
Piet Schuller trad aan tegen de nog ratingloze Ruben Harwig, maar zoals we weten zegt dat vaak weinig. Piet viel met wit terug op zijn oude voorliefde de Van Geet-opening 1.Pc3. Na een fout van Ruben kwam Piet al na vijf zetten zo goed als gewonnen te staan en vijf zetten later stond hij twee gezonde pionnen voor. Kwaliteitswinst kon er even later ook nog wel bij. Kortom, geen vuiltje aan de lucht. Na dameruil en een foutje van Piet dat hem een pion kostte begon het eindspel voor Piet met een pion en de kwaliteit meer. Twee torens en zes pionnen voor Piet tegen een toren, een loper en vijf pionnen voor Ruben. Toen Ruben ook nog de loper verloor was het punt zo goed als zeker voor Piet en heb ik de kamer verlaten in de volle overtuiging dat het niet lang meer zou duren, maar op de een of andere manier slaagde Piet er niet in om met een toren meer te winnen. Waarschijnlijk heeft tijdnood hem parten gespeeld. De partij eindigde onverwachts in remise. (Piet Schuller - Ruben Harwig ½-½)

Piet Schuller 10-09-2019

 

DWD V1 eindigt op zeven

 
Omdat De Pionier, zoals min of meer verwacht werd, het niet kon bolwerken tegen Nieuwerkerk, bleef de zevende plaats voor het viertal van De Willige Dame. De eindstand van Klasse 2B ziet u hieronder.

Eindstand klasse 2B RSB-competitie 2022-2023

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-Viertal RSB Klasse 2B".

© Wim Platje 15-11-2023 17:34