Viertal verslikt zich in Erasmus 1


RONDEVERSLAG | Op maandag 2 november 2015 versloeg het viertal van De Willige Dame het viertal van Erasmus met 3½ - ½. Amper een jaar later kregen de Erasmianen hun revanche en versloegen ze de vier van DWD met dezelfde cijfers.

Hierbij had ik het graag willen laten, want het beschrijven van een bijna collectieve off-day hoort niet tot mijn favoriete bezigheden, maar zure appels zijn er nu eenmaal om doorheen te bijten anders waren ze niet uitgevonden.Fons Claessen, Piet Schuller en Wim Platje zaten op precies dezelfde plaatsen en aan dezelfde tafel waar ze een jaar eerder voor drie enen zorgden. Nu stonden er na afloop drie hatelijke nullen op het scorebord.

Piet ging als eerste aan het derde bord behoorlijk in de fout. Na een goede opening verwisselde hij de volgorde bij een ruil en kwam een paard achter om er even later nog een toren bij cadeau te doen. Hij hield het nog veertig zetten lang vol, maar streed voor een verloren zaak.

Fons kwam een pion achter en verloor later nog een tweede. Na afruil van wat stukken won hij nog wel een pion terug, maar dat ging ten koste van een beslissende vrijpion bij zijn tegenstander. Tijdens de partij vond overigens een vermakelijk incident plaats. Fons' tegenstander sloeg een loper en bleef er even mee in zijn handen zitten. In plaats van de loper vervolgens naast het bord te zetten plaatste hij hem even later in zijn eigen stelling op c1. Fons was zo vriendelijk om hem daar op te wijzen, waarop de man in opperste verwarring vroeg: "Ja, maar hoe komt die loper daar dan?"

Wim Platje speelde met zwart te passief en moest zich daardoor lang beperken tot verdedigen. Dat ging prima, totdat hij besloot pion c7 op te spelen, waardoor hij zelf pion d6 van zijn dekking beroofde, die dan ook prompt verloren ging. De witte dame en een paard belaagden vervolgens zijn koning en Wim dacht, dat hij geforceerd mat zou gaan. Ten onrechte, zoals later bleek, gaf hij in overigens zorgelijke stelling te vroeg op. Sommigen noemen het schaakblindheid, Wim noemde het, met een knipoog naar Erasmus, "Zotheid".

Cor Paans redde de eer aan het eerste bord

Cor Paans redde de eer aan het eerste bord

En dus moest het redden van de schamele eer komen van praeses Cor Paans, die met een ongedekte dame een gepend paard moest zien te behouden. Zijn tegenstander was echter in hevige tijdnood en het lukte Cor om na een venijnig paardschaak af te wikkelen naar een eindspel van een toren en vijf pionnen tegen een loper en zes pionnen. Ergens moet hij misschien de winst hebben laten liggen, maar na vele, vele zetten moest hij berusten in remise.

Bij het verlaten van het woonzorgcentrum Laurens Borgsate, waar (Déjà Vu!) ook een gitaar- en mandoline-orkest repeteerde liepen Wim en Fons napratend de verkeerde kant op. Cor riep ze na: "Gaan jullie naar huis lopen, jongens?" Maar dat zou, hoewel een terechte, toch een wel wat zware straf geweest zijn.

Klik hier voor de uitslagen van deze wedstrijd. Bij menu-optie "Extern" ⇒ "DWD Viertallen 2B" zijn alle uitslagen en standen te vinden.

© Wim Platje 2016Een gedachte over “
Viertal verslikt zich in Erasmus”

  • Pearl Uyttenhove

    Yo man!

    Geen openingen leren zolang je nog onder 1800 ELO zit.
    Zonde van je tijd.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.