Viertal: Reis naar de ondergang


Hij had voor de partij gezegd dat hij 1.d4 2.Pf3 en 3.Lf4 zou spelen.
WEDSTRIJDVERSLAG | Voordeur achter me dicht. Stukje stoep. In auto stappen. Stoel stellen. Buitenspiegels aanpassen. Binnenspiegel stellen. Gordel om. Sleutel omdraaien. Start. Achteruit parkeerplaats af. Straat uitrijden. Onderweg. Avondje schaken. Uitwedstrijd. Pascal 1ste Viertal. Papendrecht.

 

Door Wim Platje

 
Iepenlaan. Afremmen. Duif op de weg. Verdomt het weg te gaan. Verdwijnt uit zicht. Even heel klein beetje gas geven. Vliegt op. Duif gered. De zoveelste. Waardering? Ho, maar! Kastanjelaan. Eikenlaan. Te smal voor drie fietsers naast elkaar. Kijken niet op of om. Even blijven hangen want tegenliggers. Wijde boog er omheen. Rotonde 1. Leeg. Even coureurtje spelen. Curbstones meenemen. Snelheid houden. Overkampweg in duiken. Rotonde 2. Politiebureau. Ga maar voor, bejaarde fietser. Mooi hoe je krom gebogen over je stuur tegen de wind jezelf een weg baant. Stop ik voor. Laan der Verenigde Naties. Drie keer rood. Drie keer lang stoppen. Zucht. Nassauweg. Langs begraafplaats. Vrij rustig. Rotonde 3. Mariastraat. Niet de H. Maagd. Andere Maria. Parkeren.

Wandelen over hobbelstoep. Rotonde 4. Oversteken. Aanbellen bij Fons. Briefje op deur: "Klepper". Geklepperd met brievenbus. Zoon opent deur. Fons net vertrokken naar station. Als hardlopen dan nog misschien inhalen. Start optimistisch drafje. Halverwege Dubbeldamseweg stopexcuus. Moet nog schaken vanavond. Hijg. Trappetje af. Tunneltje. Trappetje op. Transvaalstraat. Rotonde 5. Langs bussen. Busstation. Burgemeester de Raadtsingel. Oversteken. Antoniuskerk. "Hai Fons, je was al weg". Wij vroeg. Piet ook op tijd. Grijze Renault. Instappen.

Stationsweg. Nicolaas Maessingel gaat over in de Samuel van Hoogstratensingel. Wisten jullie niet. Hallinqlaan. Mijn oude school aan de Groenedijk. Stooplaan. Rotonde 6. Oranjelaan. Merwedestraat. Oprit N3. Papendrechtse Brug. Rotonde 7. Burgemeester Keijzerweg. Rotonde 8. Veerweg. Rotonde 9. Last van rotondeduizel. Rembrandtlaan. Geen slechte schilder naar men zegt. Van der Palmstraat. Denksportcentrum Papendrecht. Nick is er al. Nog half uur wachten. Koffie drinken bij bridgers. Schaakles voor jeugd. Ondertussen opstelling afgeven. Even buiten praten. Nick sjekkie. Acht uur en een beetje. Toespraakje wedstrijdleider. Plaatsnemen. Consumptiebon. Administratie bijwerken. Handje schudden. Klok indrukken. Stilte. Start nieuw seizoen....

 

Het viertal startte de competitie in Papendrecht

 

Verstrikking

 
Nick Kimenai was als hoogste ratinghouder door ons netjes aan het eerste bord gezet. We spelen eigenlijk altijd op volgorde van rating. Nick trof het niet dat tegenstander Michael Bijkerk 222 elopunten meer naar het bord meenam dan hij. Even terzijde: We zullen er aan moeten wennen, want een oppervlakkige scan van de deelnemende teams laat zien dat vrijwel alle ploegen een behoorlijk hogere gemiddelde rating hebben dan wij. Dan komen we dus niet voor niets zullen we maar zeggen. Nick had ondanks dat hij met de witte stukken speelde het al snel niet erg gemakkelijk. Ik heb het niet zo heel goed kunnen volgen, maar hij raakte zo te zien verstrikt in een combinatie met een penning, die verhinderde dat hij een torenschaak met een stuk kon blokkeren. Daardoor moest de koning zetten en kon een schaakgevende toren vervolgens de witte dame slaan. (Nick Kimenai - Michael Bijkerk 0-1)

Nick Kimenai 16-01-2018

Nick Kimenai 16-01-2018

 

Was ist der Fons ohne Ventil?

 
Op het derde bord speelde Fons Claessen met wit tegen Ad Stabij. Fons had voor de partij al gezegd dat hij 1.d4 2.Pf3 en 3.Lf4 zou gaan spelen en dat kwam inderdaad op het bord. De loper van f4 werd echter al heel snel op d6 tegen de zwarte loper geruild.  De partij verliep zonder grote spanningen. Er werd flink geruild en de stand bleef lang in evenwicht. Volgens Fons speelde zijn tegenstander zeer bedachtzaam tot een zwart paard op b6 door de witte dame vanachter pion d4 op sluwslinkse wijze op de korrel werd genomen. Toen de pion werd opgeschoven naar d5 speelde Ad zijn enige zet à tempo 23...f4. Hij had het beter bij bedachtzaam spelen kunnen houden, want het kostte hem ogenblikkelijk zijn paard op b6. Even diende Fons nog op te passen toen er mat in één dreigde, maar dat werd met het ventieltje h3 verijdeld. Ad gaf zich niet gemakkelijk gewonnen, maar toen Fons nog twee pionnen in het magazijn had gelegd moest hij toch opgeven (Fons Claessen - Ad Stabij 1-0)

Fons Claessen 03-12-2019

Fons Claessen 03-12-2019

 

Dringpionnen

 
Piet Schuller speelde met zwart tegen Arie Prins, die 236 elopunten hoger op de ratinglijst staat. Hij hield het lang vol en vertelde later dat zijn tegenstander heel lang leek af te wachten aan welke kant hij zou rokeren. Op het moment dat Piet dat aan zijn linkerzijde van het bord deed. Kwam onmiddellijk het antwoord met h4. Het lamleggen van het witte pionnenoffensief lukte Piet niet helemaal. Zelf zou hij zeggen: "helemaal niet...." Twee pionnen waren op een gegeven moment de zwarte koningsstelling binnengedrongen en dat onheil overleefde de zwarte koning op den duur niet. (Arie Prins - Piet Schuller 1-0)

Piet Schuller 10-09-2019

Piet Schuller 10-09-2019

 

Half punt voor Punt

 
Wim Platje speelde op het tweede bord met zwart tegen Theo Punt en kreeg 1.Pf3 te verwerken. De Réti-opening ging na enige zetten over in een opening die in de ECO wordt aangeduid als Old-Indian. Theo kreeg door wat onbeholpen zetten van Wim enig voordeel, maar nadat hij de dames ruilde ging daardoor juist het initiatief over naar Wim. Een ver opgedrongen witte pion op d6 bleek op den duur niet te handhaven voor wit en Wim kwam een pion voor. Nadat Theo zoveel mogelijk had afgeruild resteerde er een toreneindspel: Wit: K+T+5pi. Zwart: K+T+6pi. Ondertussen was duidelijk geworden dat Wim moest winnen om het team aan een 2-2 eindstand te helpen. Wim heeft het lang geprobeerd, maar hij slaagde er uiteindelijk niet in het eindspel te winnen. Zelfs moest hij tegen het einde van de bedenktijd zijn toevlucht nemen tot herhaling van zetten om een remise veilig te stellen. (Theo Punt - Wim Platje ½-½)

Wim Platje 29-09-2020

Wim Platje 29-09-2020

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-Viertal RSB Klasse 2B".

© Wim Platje 21-10-2022 14:53