Viertal kopje onder tegen De IJssel


Pennywise

WEDSTRIJDVERSLAG |Tijdens de 'volle bak-avond' van 14 november werd ook de viertallenwedstrijd tussen het DWD-viertal en het tweede viertal van De IJssel gespeeld. Het was een weerzien tussen oude bekenden.

Door Wim Platje

 
Sinds het seizoen 2011-2012 is het viertal van De Willige Dame in vijf van de zes competities met een viertal van De IJssel in een poule ingedeeld geweest en hoewel niet altijd dezelfde spelers aan de borden zaten kunnen we in het algemeen zeggen dat de meesten elkaar zo langzamerhand behoorlijk goed hebben leren kennen. Het viertal van DWD werd één keer kampioen, dat was in het seizoen 2014-2015. De IJssel werd dat in het seizoen 2015-2016. Een weerzien dus en deze keer waren wij de gastheren.

Al gauw bleek dat de gasten niet van zins waren het hun gastheren gemakkelijk te maken. Integendeel, al vrij snel stond het aan de borden waar de DWD'ers met wit speelden, bord twee en vier, behoorlijk hopeloos.Viertal De IJssel (l) - Viertal DWD 14-11-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Ondekbaar

Rob Truijens was er met wit aan het vierde bord niet in geslaagd een aanvankelijk behoorlijke openingsopzet tegen Casper de Pijper om te zetten in een redelijk speelbare stelling. Hij verloor al vlot een pion en toen hij na afruilen van wat lichte stukken er eentje meer inleverde dan zijn tegenstander was het tij niet meer te keren. Het einde kwam met een ondekbaar mat. 0-1Piet Schuller (l) en Fons Claessen 14-11-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Mottenballen

Ook Piet Schuller slaagde met wit niet voor zijn viertalexamen. Op bord twee had hij voor de gelegenheid maar weer eens zijn Van Geet-opening (1. Pc3) uit de mottenballen gehaald, maar zag die door zetverwisseling overgaan in de niet al te opwindende Philidorverdiging van tegenstander Aad van der Meer. In het het middenspel ging het mis. Een al te lichtvaardig gespeeld f4 bracht een vijandelijk paard naar g4. In de afruil die volgde zag Piet een dreigende en dodelijke penning van zijn dame door een loper over het hoofd door een pion met een paard in plaats van met een pion te nemen. De resterende zetten leken bedoeld om het team niet al te zeer door een directe opgave te ontmoedigen, maar hadden eigenlijk geen zin meer. 0-2Viertal DWD: Vlnr. Rob Truijens, Wim Platje, Piet Schuller en Fons Claessen 14-11-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Jubileum

In het niet geheel gelukte Koningsgambiet, dat Fons Claessen aan het eerste bord van Frans Dubois kreeg voorgeschoteld leek Fons korte metten met zijn tegenstander te maken. Hij verhinderde de korte rokade en had voortdurend het initiatief in de partij. Een missertje kostte Fons wel een pion op f7, maar een fout van Frans bracht Fons in gewonnen positie. Met 19. .., Dh3 had hij de kroon op het werk en die van de koning van Frans af kunnen zetten. De 300ste RSB-partij van Frans dreigde in een debacle te eindigen, maar Fons blunderde plotseling een paard weg. Waarschijnlijk zou Fons hebben opgegeven ware het niet dat prompt na de paardwinst Frans remise aanbood. Op zich gezien de daarmee zeker gestelde winst voor het team van De IJssel begrijpelijk, maar aan de andere kant toch wel heel genereus. Fons moest natuurlijk het remise-aanbod wel aanvaarden. ½-2½Viertallen De IJssel (l) en DWD 14-11-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Misdrukken

Aan bord drie kreeg Wim Platje met zwart in Ton van Smirren een geduchte tegenstander. Wim koos voor een verdediging die het midden hield tussen een Pirc en een Zwarte Leeuw en kwam daarmee goed uit de opening. In een strategische partij met af en toe wat tactische dreigingen maakten beide spelers weinig tot geen fouten en bleef de stelling in evenwicht. Ook in het aantal malen dat beide spelers abusievelijk de klok indrukten terwijl ze zelf nog aan zet waren ontliepen beide spelers elkaar nauwelijks. Ton stond Wim de vorming van een mooi pionnenduo op e5 en d5 toe en kwam langzaam in de problemen. Wim maakte er geen gebruik van. Met 21. Pf8 had hij namelijk de winst vrijwel kunnen forceren. Even later won Wim een pion en hoewel hij in de slotstelling eigenlijk gewonnen stond (volgens de computer achteraf, dat dan wel...) accepteerde hij het remise-aanbod van Ton. 1-3

Met een halve punt uit twee wedstrijden heeft het viertal tot nu toe nog niets om over naar huis te schrijven, maar dat waren de heren volgens mij ook helemaal niet van plan.

De individuele uitslagen kunt u hier bekijken. De stand is te vinden via het menu "Extern"  ⇒ "DWD-viertal Klasse 2A".

© Wim Platje 1-11-2017 18:14