
▲ Eén dame
"De rit naar Dordrecht deed Jan Breugem uit zijn blote hoofd en ook in Dordrecht ging het rap naar het centrum en naar een parkeergarage in de buurt. Ja, sommigen waren hier al vaker geweest, dus we vertrouwden volledig op Jan toen hij ons voorging naar het kleine kerkje in het centrum waar De Willige Dame de degens kruist op het schaakbord. Knus en heel gemoedelijk. Een prachtige locatie in het oude centrum en dat met prima koffie. Je kunt hier ook overdag langsgaan voor een drankje en een hapje. En op de binnenplaats rustig buiten alle drukte van het winkelend publiek om je drankje nuttigen."
Zo, dan hoort u het ook eens van een ander. En nu naar de verslaggeving van de vier partijen:
Cor Paans stond tegen Martin van Vaalen na twaalf zetten op een kruispunt. Cor: "Trek ik mijn paard terug naar f6 en houd ik ondanks materiaalverlies het initiatief of zet ik hem op f4. Ik koos voor het laatste in de verwachting dat ik groot onheil zou kunnen aanrichten op de f-lijn. Die vlieger ging echter niet op en in plaats van dat ik het initiatief kreeg, draait dit precies om. Hoe leuk had het geworden als ik gewoon voor zekerheid had gekozen met paard f6. Dan had gevolgd e5xPf6, Dxf6 en had ik het initiatief gehouden. Nu kwam ik gewoon materiaal achter. Zonde."
De schrijver van 3-Torens schrijft op de 3-Torenswebsite: "Martin had al vroeg in de opening een pion gewonnen en het initiatief gepakt met een gevaarlijk aanval op de koning. Zijn tegenstander kwam heel moeilijk te staan. Maar toch lukte het zwart om overeind te blijven en de koning langzaam naar de andere vleugel weg te spelen. Dat alles kostte wel veel tijd en omdat de stand heel moeilijk bleef was het niet te vermijden of er zou wel een moment moeten komen met een zwakkere voortzetting van zwart (of wit). Bij een poging om er toch nog iets van te maken werd het zwart die over het hoofd zag dat er materiaal zou afgaan na het openen van de stelling. Dat werd fataal en Martin kon ook een punt bijschrijven." (Martin van Vaalen - Cor Paans 1-0)
John van Waardenberg speelde met wit op het tweede bord tegen Hans van der Burg. John was zo vriendelijk om op bord twee in te vallen voor Wim Platje die verhinderd was. Het werd de London-variant van het damepionspel. John had lange tijd een vederlicht initiatief, maar zowel hij als Hans kozen voor veiligheid. Beiden namen geen enkel risico en nadat de dames geruild waren en er ook 4-Torens van het bord verdwenen werd er tot remise besloten.
3-Torens: "Onze tegenstanders hadden voor een ietwat tactische opstelling gekozen. (Dat was dus niet zo. red.) Want het bleek dat de speler op hun bord twee de sterkste van het team was. (Dat was qua rating wel zo. red.) Maar die kreeg dus Hans tegenover zich. Zijn tegenstander speelde een Londen opening. En Hans heeft daar een geheel eigen speelwijze voor met de zwarte stukken. Dit bracht zijn tegenstander toch wel wat in de war want er ontstond een ongebruikelijke stand waarvan je nou niet kon zeggen dat wit of zwart beter stond. Beiden hadden sterke en zwakke punten in de stelling. Hans probeerde met wat sterke zetten om wel wat te bereiken, maar dat lukte niet en zo was het al snel duidelijk dat dit een remise was." (John van Waardenberg - Hans van der Burg ½-½)
Aan het vierde bord speelde Piet Schuller tegen Jan Breugem. Piet opende voor de verandering eens met 1.b4. U mag zelf de naam voor deze opening invullen. Piet becommentarieert zijn partij als volgt: "Het was een uitnodiging tot mataanval. Slechte beurt van mij." En inderdaad liet Piet het aan het einde van het middenspel teveel aan de tegenstander over op de koningsvleugel. Die mobiliseerde daar twee paarden, de dame en een toren op de open g-lijn. Toen ook nog een loper werd aangevoerd liep het snel mat.
3-Torens: "Jan B speelde gedegen en wat we niet van hem gewend zijn was hij al snel klaar met zijn partij. En met een keurig winstpunt op zak toog hij direct naar de binnenplaats. Want via de binnenplaats kon je naar een smalle aanbouw achter aan de zijkant van het kerkje en daarin zat de trap naar boven, naar het orgel. Deze keer was het Jan toegestaan om te spelen en dat deed hij met verve. Zo zie je maar dat schakers vele talenten hebben! in de speelruimte was dit wat minder fijn. De deur werd al snel gesloten om de stilte te kunnen bewaren die nodig is om nog weer een zetje dieper in de partij te kijken." (Piet Schuller - Jan Breugem 0-1)
Aan het derde bord speelde Fons Claessen met zwart tegen Jan Spoelstra. In een Geweigerd Damegambiet had Fons het niet gemakkelijk tegen de slechtziende Jan. Fons: "Ik stond lang verloren, maar na dameruil namen mijn kansen toe. Vijf tegen drie pionnen. Met wit een loper op wit en zwart een paard werd het twee pionnen met loper en paard. En dat werd remise, we hadden nog 50 zetten kunnen doen zonder een stuk te slaan, en wit had dan een pion kunnen weggeven, dan hadden we nog eens 50 zetten kunnen doen, maar remise was het."
3-Torens: "Jan S. was nog bezig. En in de tijdnoodfase werd hij vriendelijk geholpen door een lid van de Willige Dame (Pearl Uyttenhove. red.) om de zetten op het grote schaakbord uit te voeren die Jan S speelde op zijn slechtziendenbord. Jan stond iets beter, met een pion meer maar met loper tegen paard. Maar Jan S moest maar zien om er door te komen met een paar minuten op de klok. En dat lukte niet. Zijn loper kwam vast te staan en kon niet meer nuttig in het spel gebracht worden. En het zwarte paard kon met zijn koning een vooruit gespeelde pion netjes tegenhouden, waarbij het paard vrijelijk heen en weer kon springen. Om het heen en weer van te krijgen! En dat was dus potremise." (Jan Spoelstra - Fons Claessen ½-½)
Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.
De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-Viertal RSB Klasse 2B".