Viertal: “Geen krimp tegen Krimpen”


..Toen kromp hij ineen van schrik, de combinatie klopte helemaal niet..
WEDSTRIJDVERSLAG | Alle grote steden in ons land worden wel ergens in een lied bezongen of genoemd. Iedereen kent "Geef mij maar Amsterdam", "Toen wij uit Rotterdam vertrokken" (Ketelbinkie), "O, o Den Haag, mooie stad achter de duinen" (fonetisch: Au, au, De Haag, mauje stad achtâh de dùine) of het Utrechtse volkslied: "Als ik boven op de Dom sta".

 

Door Wim Platje

 
Nu ik dit zo stellig beweer begin ik toch te twijfelen. Kent iederéén ze eigenlijk wel? Naarmate de generaties elkaar opvolgen en de samenstelling van de bevolking door migratie verandert, zullen ook deze liederen waarschijnlijk wel langzaam wegzinken in de tijd tot vrijwel niemand ze meer kent. Van andere plaatsen ken ik eigenlijk dat soort odes niet. Ze zullen er wel zijn, maar ik ken ze niet. Bestaat er eigenlijk wel een 'Dordrecht-lied'?

Hoe ik hierop kwam? Wel, we kregen het derde viertal van SV Krimpen op bezoek en ik weet dat nou toevallig ook Krimpen aan den IJssel wel in een lied voorkomt. Werkelijk? Ja, werkelijk!

Er bestaat een liedje waarin plaatsnamen 'verborgen' zitten in de regels. Als je ze zingt of hardop zegt hoor je ze gemakkelijker dan wanneer je ze leest. Dan vallen ze niet altijd op.

In deze zinnen: "Zeg, dacht je dat het Els speet van d'r geverfde haar? Rood was ze, en bruin is ze. Ze wil d'r haar niet wassen, want Els vindt wassen naar", zitten (lees maar hardop) de plaatsen Elspeet, Bruinisse en Wassenaar verborgen.

Het lied "Ik zie een hinde lopen (1967) van cabaretier, schrijver, tekstschrijver Seth Gaaikema (1939-2014) bevat bovenstaande tekst en Krimpen aan den IJssel zit samen met Petten en Krimpen aan de Lek in dit couplet:

Haar vader doet in petten en dat doet-ie lang niet gek.
Alleen haar vaders' petten hebben een gebrek.
Ze krimpen aan de IJssel.
Ze krimpen aan de IJssel.
Ze krimpen aan de IJssel.
Of, of ze krimpen aan de Lek.

Ook het schaken zit er samen met het dammen in om Rotterdam en Zwammerdam te vormen:

Omdat ik niet kan schaken en nog veel rotter dam.
Omdat ik niet kan schaken en nog veel rotter dam.
Ziet u mij niet als dammer, maar geloof ik meer als zwammer.
En daarom vindt u het jammer dat ik als zwammer dam.

Persoonlijk schaak ik liever met nonnen dan dat ik tegen monniken dam zou ik er aan toe willen voegen om dan nu maar naar het wedstrijdverslag over te gaan, want daarmee kan ik naar ik meen altijd wel bij u terecht:

SV Krimpen V3 (l) - De Willige Dame V1 12-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

SV Krimpen V3 (l) - De Willige Dame V1 12-11-2019

 

Afgestempeld

 
Het was een weerzien aan het schaakbord. Peter de Weerd is al sinds september 2011 de penningmeester van de RSB en Wim Platje (schrijver dezes) was sinds september 2010 negen jaar lang de secretaris van de bond. Ze hebben dus samen heel wat Algemene Vergaderingen en bestuursvergaderingen bijgewoond en de nodige kilogrammen aan financiële stukken en notulen geproduceerd. Peter is tevens de schrijver van het gedicht 'De schaatsenrijder en de dooi'. Een parodie op P. N. van Eycks beroemde gedicht 'De tuinman en de dood'.

Op 1.e4 had Peter 1.c6, de Caro-Kann klaarliggen en de eerste zetten verschenen á tempo op het (tweede) bord. Dat was op 25 november 2014 in ons toenmalige domicilie 'Vissers' Poffertjessalon' in hun eerste partij ook gebeurd. Toen koos Wim voor de variant met 6.h4 en 7.h5. Nu besloot hij om al met 7.Ld3 de witveldige lopers te ruilen. Wim liet de kans liggen om met 11.d5 en even later met 12.d5 groot voordeel te verkrijgen liggen. Dat liet hij na en Peter kreeg enig initiatief. Een paar zetten later kromp Peter ineen van de schrik: een combinatie naar vermeende damewinst bleek niet helemaal, of eigenlijk helemaal niet, te kloppen en kostte Peter de kwaliteit. Erger was dat hij ook nog gedwongen was de dames te ruilen en de zwarte stukken werkten niet, de witte stukken wel goed samen, zodat Peter besloot het einde niet af te wachten. 1-0

Vlnr: Andre Tukker, Peter de Weerd, Charlie Szymanska en Theo Heukels 12-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Vlnr: Andre Tukker, Peter de Weerd, Charlie Szymanska en Theo Heukels 12-11-2019

 

Onopgemerkt

 
Rob Truijens speelde aan het eerste bord met zwart tegen Andre Tukker. Het werd de z.g. Masonvariant van het Damepionspel en Rob had het in de opening niet gemakkelijk, maar hij gaf geen krimp. Andre maakte vervolgens een fout. Een ingesloten toren op f1 werd door Rob geruild voor een loper. Met de kwaliteit voor in prima stelling stond Rob uitstekend, maar een serie wat mindere zetten kostten hem twee pionnen. Als de notatie juist is ontsnapte Rob zelfs nog aan toren- en partijverlies, maar Andre zag die grote kans niet.  Doordat er volgens de spelers even later driemaal dezelfde stelling op het bod kwam met dezelfde speler aan zet (dat was inderdaad zo) werd er tot remise besloten. 1½-½

Vlnr: Erik Brok, Piet Schuller, Wim-Platje en Rob Truijens12-11-2019-1 (Foto: Naomi Snikkers)

Vlnr: Erik Brok, Piet Schuller, Wim Platje en Rob Truijens12-11-2019

 

Krimpende troepen

 
Erik Brok speelde aan het vierde bord met de zwarte stukken tegen Theo Heukels een goede partij. In de opening, de Richter-Veresov, en het vroege middenspel lieten beiden wat kleine kansen op voordeel aan zich voorbijgaan. Erik dwong een dubbelpion af en kon de voorste van de twee inrekenen. Toen er ook nog een tweede pion voor Theo verloren ging en Erik tevens de kwaliteit aan het rijtje naast het bord toevoegde was er na dameruil voor Theo met zijn danig gekrompen aantal troepen niets meer te halen. 2½-½

Erik Brok en Piet-Schuller 12-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Erik Brok en Piet Schuller 12-11-2019

 

Kansrijk verloren

 
De Rossolimo-variant van het Siciliaans stond op menu aan het derde bord, waar captain Piet Schuller het met zwart opnam tegen de jeugdige (17) Charlie Szymanska. Na een behoedzame opening van beide kanten bleef de bleef de partij geruime tijd in evenwicht. Zelfs de triple-pion die de Krimpenaar (waarschijnlijk is Krimpenees onjuist) kreeg na afruil van de dames en de torens bracht zwart geen voordeel. Het eindspel met ongelijke lopers en een pion minder bracht Piet niettemin in kansrijke positie vanwege zijn pionnenmeerderheid op de Damevleugel. Met 40.Lxc4+ had Piet de partij kunnen beslissen, maar hij koos voor het doorschuiven van een pion en kwam in grote moeilijkheden die hij niet meer te boven kwam. 2½-1½

Wim Platje (l) en Rob Truijens 12-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje (l) en Rob Truijens 12-11-2019

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 1B".

© Wim Platje 13-11-2019 18:33