Viertal doet zich tekort in Gouda


De computer braakte naderhand een plus van 25 in zijn voordeel uit...
WEDSTRIJDVERSLAG | Amper nadat de wedstrijdleider bij de wedstrijd tussen het eerste viertal van Messemaker 1847 en het eerste viertal van De Willige Dame de vaste riedel over ons had uitgestort... Enkele oplettende maar in dezen onwetende lezertjes willen weten welke riedel hier bedoeld wordt? Dan zullen we dat eerst nog even uitleggen.

 

Door Wim Platje

 
Komtie: Bij een wedstrijd in de RSB-competitie deelt de wedstrijdleider in het bijzijn van de spelers een aantal zaken mede: De spelers moeten hun telefoon uitschakelen. Tijdens de partij is het spelers verboden de speelruimte te verlaten met hun telefoon bij zich. Het speeltempo bedraagt 1 uur en 30 minuten per persoon. Na elke zet worden door de klok automatisch15 seconden aan de bedenktijd toegevoegd. Als een speler de grens van vijf minuten bedenktijd heeft bereikt dan hoeft hij daarna niet meer te noteren. Vaak wordt er nog iets gezegd als: "De eerste consumptie is voor rekening van ons", behalve bij heel gierige verenigingen. Als de wedstrijdleider daarmee klaar is dan kan de wedstrijd begonnen worden.

Ze lieten zich de kaas van het brood eten...

 

Beginfase

 
Even terug naar het begin. Amper nadat de wedstrijdleider de vaste riedel over ons had uitgestort en het "ik wens beide teams veel succes" was uitgesproken kwam het eerste resultaat al op het scorebord. In een damepionspel gaf Messemakerspeler Jasper van Wijhe een schaakje met de loper op b4. Nadat Fons Claessen wat kleinigheden op c3 had voorkomen ging de loper terug naar d6. Dat was meteen een fout die een pion had moeten kosten, maar het werd erger toen Jasper een ruil van stukken in het centrum helemaal verkeerd aanpakte. Toen de rook was opgetrokken stond hij een paard en een pion achter terwijl er in ieder geval nog een stuk en de dames geruild zouden gaan worden. Dan is er niet zoveel meer aan te doen vond Jasper en hij gaf op. Voor Fons begon een lange avond van toezien, langs de borden wandelen en chippies knabbelen. (Fons Claessen - Jasper van Wijhe 1-0)

Piet Schuller speelde met zwart tegen Jeroen Fester op bord vier en leek Fons achterna te gaan. Al na zeven zetten pikte hij een pion mee na een verkeerde ruil. Piets stelling was heel goed, zo niet winnend, maar na de 12e zet van wit had Piet met 12...Lc4+ de partij al definitief in zijn voordeel kunnen beslissen. De computer braakt een plus van 25 in zijn voordeel uit. Wat Piet speelde was ook wel prima en na dameruil kwam hij een tweede pion voor.

Op het eerste bord waar Cor Paans met wit tegen Chris Kraaijeveld speelde leek alles in het begin redelijk gelijk op te gaan. Dat was althans mijn indruk als buurman aan het tweede bord.

Wim Platje had het al snel zwaar met zwart tegen Hans Krol. Een beroerde behandeling van de Van Geet-opening resulteerde in een stel misplaatste pionnen en een poging om de dames te ruilen lukte weliswaar, maar wel ten koste van een dubbelpion en het verlies van de d-pion. Hans stond zeer goed en het was niet de vraag of zwart zou verliezen, maar wanneer zwart zou verliezen.

Fons Claessen 12-11-2019

 

Vervolg

 
Piet ging nog steeds als een raket op zijn doel af. Volgens de notatie die ik naderhand kreeg miste hij echter stukwinst. Eventjes stond er een paard op h3 in de aanbieding. Maar daarom niet getreurd, want kennelijk niet gezien. Piet pakte er tussendoor nog wel even een derde pion bij.

De partij van Cor leek nog steeds gelijk op te gaan, maar als ik me niet vergis kwam Cor in het middenspel een pion voor. Na het ruilen van lichte stukken en de dames zag het er naar uit dat het een toreneindspel met een pion meer zou worden.

Het lukte Wim Platje om het bij die ene pion achterstand te houden. Na het ruilen van een loper, een paard en een toren begon hij een pionnenopmars op de koningsvleugel. Niets doen had op den duur zeker verlies opgeleverd. Toen begon Hans een beetje uit koers te raken. Zwart bouwde ondertussen aan een moeilijk te nemen vesting en ging onvervaard met zijn koningspionnen naar voren.  Dat leverde Wim een pion op en plotseling ook de wat betere stelling. Een volkomen verkeerde ruil van de laatste stukken bracht Wim ineens in een zetel naar een gewonnen eindspel. Een pionoffer bracht een andere pion naar een niet meer te stuiten promotie. Wim maakte het vervolgens vlot uit. (Hans Krol - Wim Platje 0-1)

Wim Platje 07-03-2018

 

Slot

 
Plotseling bleek echter de 2-0 voorsprong, met goede vooruitzichten aan bord één en bord vier voor DWD, niet zo comfortabel als het leek. Piet verspeelde een pion, stond nog steeds gewonnen, maar plotseling keerde het tij. Tot zijn eigen verbijstering liet Piet zomaar een stuk instaan en moest hij even later opgeven. (Jeroen Fester - Piet Schuller 1-0)

Geen man overboord. Cor stond een pion voor. Vijf tegen vier en ieder een toren. Cor had een vrije a-pion. Chris had vier geïsoleerde pionnen. Cor had twee groepjes van twee, dus ook structureel zat het wel goed. Helaas, niets van dat alles. Cor vergat de zwarte koning af te snijden van hulp aan diens eigen pionnen en wachtte zelf te lang met het opstomen van zijn eigen a-pion. Op die manier was het zwart die door als eerste te promoveren een toren won en later zijn eigen toren kon geven voor een gewonnen stelling. (Cor Paans - Chris Kraaijeveld 0-1).

Zo kwam de eindstand van 2-2 tenslotte op het formulier, waarmee De Willige Dame zichzelf toch wel wat te kort deed. Je zou ook kunnen zeggen dat de vier uit Dordrecht zich de (Goudse) kaas van het brood hebben laten eten...

Piet Schuller (l) en Cor Paans 17-09-2019

 
Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-Viertal RSB Klasse 2B".

© Wim Platje 01-04-2023 12:04

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *