Tweede team verslikt zich in Erasmus


RONDEVERSLAG | Het College van Gecommiteerden was in vergadering bijeen in de speelruimte van onze sociëteit, maar we kregen er een hele kerk voor terug om de thuiswedstrijd tegen Erasmus 4 met ons tweede team te spelen.

Dat College, ook wel College van Collectanten genaamd bestaat in Dordrecht al sinds 1813 en is een van de weinige overgebleven colleges in Nederland. Kennelijk was het een bijeenkomst ter gelegenheid van de initiatie van nieuwe leden, want in het gangetje zag ik twee geblinddoekte mannen met een begeleider schuifelen, die over denkbeeldige obstakels moesten stappen en zich af en toe bukten om het hoofd niet te stoten tegen al even denkbeeldige lage deurposten. Door de voor de gelegenheid geblindeerde ramen was vanuit het hofje niets te zien, maar de flarden van het drinklied dat ik hoorde, maakten me duidelijk dat de collegebroeders het ritueel volgens de regelen der kunst uitvoerden: "... de glazen vol geschonken. Tot de bodem leeggedronken. Tot Heil des Broeders band..."

Door een uitgevallen bus maar ternauwernood op tijd vanuit Dubbeldam gearriveerd kon ik meteen aan het werk om de partijen te bekijken. Ik zal ze op volgorde van de beslissingen proberen samen te vatten. Feit is, dat er na meer dan een uur spelen nog nauwelijks tekening in de strijd gekomen was.

DWD 2-Erasmus 4 (8 november 2016) (Foto: Cor Paans)

DWD 2-Erasmus 4 (8 november 2016)

Han van Gorkom was in een Siciliaan met wit op het achtste bord een pion achter gekomen tegen Ron Ansem en nadat de lopers en de paarden waren geruild ontstond er een eindspel met dame en torens met 6 respectievelijk zeven pionnen. De tegenstander van Han leek een pion te offeren, maar had daarmee wel een mat op de eerste rij op het oog. Wat er met Han aan de hand was zullen we nooit weten. Hij gaf na afloop aan het wel gezien te hebben, maar toch sloeg hij met een toren een keer teveel. (0-1)

Dat was een domper. De overgebleven zeven moesten aan de bak. Bij Nick Kimenai, die met zwart tegen Victor Hooftman speelde, waren de dames al snel van het bord. Een loper en een paard verdwenen ook al vlot in de doos. Victor nam de achtergebleven pion op c6 op de korrel door de torens op de c-lijn te verdubbelen. Nick hield alles onder controle. Uiteindelijk slaagde Victor er na hemel en aarde bewogen te hebben in om de pion op c6 te veroveren, maar Nick had op tijd een toren op de b-lijn geactiveerd, die de witte a-pion dan zou slaan. Nick bood onmiddellijk remise aan, wat door zijn tegenstander werd geaccepteerd. (½-1½)

Naomi Snikkers deed met wit aan het tweede bord haar uiterste best om het Bram de Knegt zo moeilijk mogelijk te maken, maar deze gaf geen krimp. Naomi nam met e5 en f4 het centrum in, maar Bram stelde daar de pionnenformatie f5, e6, d5 en c5 tegenover. Toch slaagde Naomi erin een pion buit te maken, maar in een eindspel van elk twee torens en zes tegen vijf pionnen zat er helaas niet meer dan remise in. (1-2)

John van Waardenberg, die op bord vier met wit tegen Herman Beerling speelde, was achteraf niet tevreden met een damezet in de opening. Toch stond hij na de opening zeker niet slechter. Er was een tweebaansweg op het midden van het bord ontstaan, de c- en de d-lijn lagen helemaal open. John had een sterke loper op b2 en vanaf g3 beheerste zijn dame de andere diagonaal. Na ruil van de dames en wat lichte stukken won John een stuk, maar zijn tegenstander kreeg er drie pionnen voor terug. We schreven nadat John inventief alle dreigingen geneutraliseerd leek te hebben al een punt voor John op, maar in het eindspel lukte het hem niet om met toren en twee pionnen van de loper en drie pionnen te winnen. Sterker nog: Herman ging er in slagen een van de pionnen te laten te laten promoveren, wat John tot opgave dwong. (1-3)

Het ging ineens hard de verkeerde kant op, want ook Willem Weerdesteijn, op bord vijf tegen Jaap van Meerkerk, was al vroeg een pion achtergekomen. Geduldig manoeuvrerend was het Jaap die in een eindspel van elk twee torens met zijn paard tegen een loper van Willem uiteindelijk aan het langste eind trok. (1-4)

Pieter Sandijck (25 oktober 2016) (Foto: Naomi Snikkers)

Pieter Sandijck (25 oktober 2016)

Pieter Sandijck had met de zwarte stukken aan bord drie tegenover Cor van As plaatsgenomen. Het werd een ingewikkelde partij met tegengestelde rokades. Cor viel aan op de koningsvleugel, Pieter nam de witte damevleugel onder vuur. Cor verspeelde een pion op e5. Pieter dreigde even de dame te vangen. Cor liet een paard op g5 staan. Pieter, voor een dilemma geplaatst, sloeg dat paard waarschijnlijk terecht niet met pion h6, omdat de open h-lijn dan fataal zou worden. Pieters loperpaar stond sterk opgesteld. Er resteerde een eindspel waarin Pieter naast de pion ook nog de kwaliteit voorstond. Uiteindelijk werd het een dame-eindspel, dat Pieter magnifiek in zijn voordeel besliste. (2-4)

Tabitha Snikkers kreeg met wit Lucian Mihailescu te bestrijden op bord zes. Op verzoek van Lucian werd er gespeeld op een kunststof bord, omdat daarop aan de rand letters en cijfers staan en hij vond dat gemakkelijker bij het noteren van de zetten. Kennelijk was het bord in de opslagruimte wat vochtig geworden, want in het midden van het bord moesten de stukken de ene golf op en de andere weer af. Na een uur varen bezat Tabitha een sterk centrum met e4 en d5, waar de d-pion van Lucian ontbrak. Wel had ze een dubbelpion op de f-lijn. De witte koning bleef na dameruil wijselijk aan de kade in het midden. Nadat Tabitha ook nog eens een kwaliteit voor kwam en met haar torens de zevende rij beheerste moest ze alleen nog wat dreigende paardvorkjes omzeilen. Met twee verbonden vrijpionnen op de a- en b-lijn loodste ze de partij naar de veilige haven. Een uitstekende prestatie tegen een kapitein die toch 160 ELO-punten hoger op de ratinglijst staat dan onze lichtmatroos. (3-4)

Tabitha Snikkers (25 oktober 2016) (Foto: Naomi Snikkers)

Tabitha Snikkers (25 oktober 2016)

En toch was het kwaad op dat moment al geschied. Pearl Uyttenhove was al in de opening tegen Anton van Berkel in de problemen gekomen. Op het eerste bord speelde hij met zwart een opening, die in het Engels de fraaie naam "Centre Game: Queen Swap Line" draagt: 1. d4 - d6. 2. e4 - e5 3. dxe5 - dxe5 4. Dxd8+ - Kxd8. Of dat nu de manier is om een 1804-speler te bestrijden kun je je afvragen. Volgens Pearl was hij er in het verleden redelijk succesvol mee geweest. Feit is, dat hij de hele partij zwaar onder druk stond. De loper van f8 kwam op b8 terecht. De koning moest voortdurend meehelpen bij de verdediging. Die bleek op den duur niet toereikend. Pearl verloor een stuk en even later als laatste de partij. (3-5)

Heel jammer, dat het aan twee borden even helemaal tegen zat. Een gelijkspel had er zeker in gezeten. Drie wedstrijden: een gelijkspel, een winst en een verlies. Nog alle mogelijkheden voor een goed resultaat in deze competitie.

Klik hier voor de uitslagen. Kijk via het menu "Extern" bij "DWD-2 Klasse 3A" voor de overige uitslagen en de stand.

© Wim Platje 2016