Tweede team: “Berooid terug uit Pascalië”


... en dat is toch tenenkrommend en rugrechtend onlogisch gewoon...
WEDSTRIJDVERSLAG | Wat ik me onderweg naar de eerste competitiewed­strijd van het seizoen 2019-2020, die van ons tweede team tegen het tweede team van de Papendrecht Schaak Combinatie Alblasserdam, kortweg: Pascal, zat af te vragen is waarom de inwoners van Dordrecht nou Dordtenaren worden genoemd, terwijl de ingezetenen van Papendrecht betiteld worden als Papendrechters.

 

Door Wim Platje

 
Of zijn het wellicht toch Papenaren of Papenezen? Ik weet het echt niet. In het afleiden van de namen voor inwoners van de plaats- of landnamen zit geen enkele logica. Tenenkrommend en rugrechtend onlogisch gewoon. Ga maar eens met me mee op denktocht: Waarom heet iemand uit Italië nou een Italiaan en een persoon afkomstig uit Australië geen Australiaan maar een Australiër? En waarom zeggen we niet Belgiaan, ook niet Belgiër maar gewoon Belg?

In Iran wonen Iraniërs, maar in Irak wonen geen Irakiërs. Nee, dan moeten ze zo nodig ineens Irakezen worden genoemd. En wij Nederlanders uit Nederland zijn met die aanduiding best tevreden, maar aan de overkant van de Noordplas wonen in Engeland toch mooi geen Engelanders. Engelsen worden ze genoemd en hun noorderburen zijn warempel geen Schotlanders maar Schotten.

In Oostenrijk zetelen logischerwijs Oostenrijkers, maar denk maar niet dat die lui in Frankrijk Frankrijkers zijn. Noorwegers bestaan niet, het zijn Noren en Denemarkers noemen we Denen. Gelukkig blijven Zweden gewoon Zweden, maar Argentiniërs zijn ineens Argentijnen en die in Peru maken het helemaal bont, die moeten zo nodig Peruvianen heten. Raar toch?

En al helemaal van hun toiletzitting geplukt zijn de inwoners van Monaco. Nee, niet gewoon Monacoërs, Monacezen of Monaconen, maar Monegasken! Wat intens irrationeel allemaal! Als de inwoners van Monaco nou perse Monegasken moeten zijn, waarom zijn die van Marokko dan niet Marogasken? Voor mij allemaal onoplosbare raadsels hoor.

En met plaatsnamen is het al even doldwaas: Madrilenen, Milanezen, Romeinen, Pekinezen, Parijzenaars en Dordtenaren. Nou vraag ik je! O ja, en dan nog even dit: In Spanje dus geen Spanen of Spanjers, maar Spanjaarden en in buurland Portugal geen Portugalliërs of Portugallers, maar Portugezen. Logischerwijs zouden de leden van Pascal dan Pascalezen genoemd moeten worden, maar dat zal ook wel weer niet kloppen...

Dat laatste raadsel wordt misschien opgelost in de korte partijkarakteristieken hieronder, maar beloven doe ik niets...

Cor Paans (l) en Arie Speksnijder 01-10-2019 (Foto: Han van Gorkom)

Cor Paans (l) en Arie Speksnijder 01-10-2019

 

Klassieke draak

 
Bord 1: Han van Gorkom - Michael Bijkerk. De spelers waren aan elkaar gewaagd en na ruil van de lichte stukken werd het zware geschut in stelling gebracht. In dat eindspel had Han de betere papieren. In eerste instantie sloeg Michael een remise-aanbod van Han af: "Ik wilde winnen", aldus de Pascalliaan. Daarna begon hij echter naar eigen zeggen zeer tot zijn ongenoegen fouten te maken. Han kon zich opmaken voor pionwinst en nog een hele lange zit, maar nam genoegen met een puntendeling.

Bord 2: Koert Timmerman - Willem Weerdesteijn. Willem zette een klassieke Siciliaanse Draak in tegen zijn tegenstander, de taaie Pascallijn Timmerman. Gedegen spel bracht Willem enig voordeel dat hij verzilverde door het winnen van de kwaliteit. Helaas gaf Willem prompt daarop een volle toren weg en gaf op.

Willem Weerdesteijn 01-10-2019 (Foto: Han van Gorkom)

Willem Weerdesteijn 01-10-2019

 

Hangende stukken

 
Bord 3: Cor Paans - Arie Speksnijder. Cor opende als gewoonlijk met 1. c4. Van de partij heb ik niets meegekregen. Het werd remise op voorstel van de Pascallinees.

Bord 4: Teus Punt - Nick Kimenai. In een variant van het Scandinavisch die het Aangenomen Scandinavisch Gambiet wordt genoemd, kreeg Nick zoals het in de partij ging geen enkele compensatie voor de geofferde gambietpion. Wel hield hij in eerste instantie vrij gemakkelijk verdedigend stand tot hij een combinatie van de Pascalliër verkeerd inschatte. Hij bleef na kwaliteitsverlies met een paar hangende stukken zitten en moest opgeven.

Nick Kimenai (l) en Teus Punt 01-10-2019 (Foto: Han van Gorkom)

Nick Kimenai (l) en Teus Punt 01-10-2019

 

Net als toen

 
Bord 5: Wim Platje - Arie Prins. Beide spelers ontmoetten elkaar dit jaar al eerder en wel in de viertallenwedstrijd van 7 mei. (Zie deze Link.) Net als toen kwam de Scandinavische opening op het bord alleen werd het deze keer de Portugese variant: 1. e4-d5 2. exd5-Pf6 3. d4-Lg4. Al snel verdwenen alle lopers van het bord. Wim speelde vrij behoudend, maar handhaafde wel gedurende de hele partij een licht initiatief. Met pionwinst in het vooruitzicht bood Wim remise aan vanwege de mogelijke zwarte tegenkansen van de Pascallenaar op de koningsvleugel. Arie accepteerde dat aanbod net als in hun eerdere ontmoeting.

Wim Platje 01-10-2019 (Foto: Han van Gorkom)

Wim Platje 01-10-2019

 

Desastreuze start

 

Bord 6: Theo Punt - Fons Claessen. Het debuut in het tweede team kon voor Fons niet desastreuzer verlopen. Een paardvork kostte hem kort na het begin van de partij de dame. Daarna verzette hij zich nog hevig tegen de Pascaller en kreeg nog aardig tegenspel. Tevergeefs.

Bord 7: Piet Schuller - Gerrit de Jong. De langste partij van de avond kwam op naam van Piet Schuller. Na de van Geet-opening van Piet ontspon zich een strategische strijd, waarin hij het de Pascalleen behoorlijk moeilijk maakte. Toen Piet besloot om dreigende moeilijkheden het hoofd te bieden door een stuk te offeren bleek dat dat niet de juiste methode was. De oplopende materiële achterstand bleek uiteindelijk te groot.

Piet Schuller (l) en Gerrit de Jong 01-10-2019 (Foto: Han van Gorkom)

Piet Schuller (l) en Gerrit de Jong 01-10-2019

 

Valletje

 
Bord 8: Henry Penning - Erik Brok. In een Geweigerd Damegambiet kwam Erik al na 12 zetten een pion voor en het zag er naar uit dat hij minstens voor een half punt zou kunnen gaan. Hij trapte echter in een valletje van de Pascallesiër dat hem een paard kostte. Met die pionnen voor het stuk leek er nog wat compensatie aanwezig, maar toe er in het eindspel nog een pion ging sneuvelen gaf Erik op.

 
Erik Brok (l) en Henry Penning 01-10-2019 (Foto: Han van Gorkom)

Erik Brok (l) en Henry Penning 01-10-2019

 
Speciale dank gaat uit naar Han van Gorkom voor de foto's van deze toch ietwat onfortuinlijk verlopen wedstrijd!

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-2 Klasse 3B.

© Wim Platje 03-10-2019 14:33