Tweede ronde: Kurzpartie en miniatuur


Tja, soms draaien de raderen niet zo soepel, maar helemaal in de soep...
Raderen draaien. Bron: Pixabay 2-12-2020

"Een onwetend persoon is degene die niet weet wat jij zojuist hebt ontdekt"
(Will Rogers)

RONDEVERSLAG | Vijf en een halve plus een halve partij stonden er op de indeling van dinsdag 24 november. Vijf en een halve partij gespeeld door elf menselijke spelers en de aanvullende halve wedstrijd gespeeld door onze altijd aanwezige fictieve invalster.

In de tweede ronde van het najaarskampioenschap 2020 speelde dus onze virtuele schaakster Willie Damen tegen Gijs van Willigen die zich vrijwillig had aangemeld om "het probleem van een oneven aantal spelers en toch geen bye willen toekennen" te voorkomen. Gijs koos al even vrijwillig voor de zwarte stukken, dus mag de pet af voor zoveel opofferingsgezindheid.

Mooie woorden allemaal natuurlijk, maar in de realiteit van de wekelijkse schaakwereld der Willige Dames gaat het ondanks alle sociëteitsgebonden hoffelijkheid toch uiteindelijk om de knikkers en Gijs bleek in diepste wezen voldoende inhalig te zijn om de, door één der entiteiten waaruit de illusoire Willie Damen bestaat, aangeboden dame onmiddellijk en zonder pardon te arresteren, waarna de wedstrijd in feite zo goed als gespeeld was. (Over volzinnen gesproken, die tussen "Mooie" en "gespeeld was" kunnen jullie in je zak steken... Nog een uitdaging nodig? Spreek hem uit zonder tussentijds adem te halen!)

Onnodig te zeggen, maar we doen het toch, dat Gijs, die na 22 zetten met een dame en twee pionnen versus een paard in materiaal voorstond, weinig moeite had om het punt voor de neuspunt van zijn imaginaire tegenstandster weg te kapen.

Voor de statistieken: Gijs speelde op 1.e4 zijn favoriete 1...d6 (zie foto hieronder) en na 2. d4 zijn al even favoriete 2...e6. Een Pirc-verdediging dus en na 2...e6 spreken we van het Lengfellner systeem. Dat wist Gijs toen nog niet, maar hij won desondanks wel.

Gijs van Willigen 24-11-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Gijs van Willigen 24-11-2020

 

Kurzpartie en miniatuurpartij

 
Dan zullen we na bovenstaande schrijfoefening verder gaan met de partijen aan de kop van de prille ranglijst. Pearl Uyttenhove speelde met wit een "Kurzpartie" tegen Hans Nunnikhoven en dat ging hem niet goed af. Na acht zetten stond Pearl twee pionnen achter, maar die had hij met 9. Dxd4 gevolgd door een later Lxc4 gemakkelijk terug kunnen winnen. Hij sloeg echter met een pion en maakte op de volgende zet weer een grote fout door een derde pion weg te geven. De stelling werd hierdoor zo hopeloos dat Pearl opgaf. Pearl: "Ik heb volgens mij nog nooit in zo korte tijd een stelling helemaal verkloot..." Tja, soms draaien de raderen niet helemaal soepel...

De partij tussen Erik Brok en Wim Platje werd een miniatuurpartij zoals dat heet en was nog korter. Wim speelde het Boedapestergambiet. Erik zette niet met de sterkste zet voort en Wim zette een beetje flauw valletje op na het foutieve 4.Lg5 van wit. Wim speelde het gepende paard. Tot Wims verbazing nam Erik de zwarte dame om onmiddellijk na de zet zelf uit te brengen: "O, mat..." Dat zette Wim hem ook. Die dingen overkomen je nu eenmaal af en toe. Tja, soms draaien de raderen helemaal in de soep...

Wim Platje 24-11-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Wim Platje 24-11-2020

 

Willem koos en Koos koos

 
In een damepionspel tussen Willem Weerdesteijn en Koos van Dalen speelden beiden de opening solide. Na vijftien zetten miste Willem een kans op groot voordeel, maar hij overschatte de tegenaanval van Koos en koos een veiliger zet. Enige zetten later echter Koos koos een voortzetting waarmee hij zichzelf dusdanig in het nauw bracht op de damevleugel dat hij materiaal verloor. Daarna bood hij als een kat in het nauw nog heel lang taai weerstand, maar dat mocht uiteindelijk niet baten want het was niet alleen tevergeefs, maar nog vruchteloos ook.

Willem Weerdesteijn en Koos van Dalen 24-11-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Willem Weerdesteijn en Koos van Dalen 24-11-2020

 

Lange zit

 
In een Geweigerd Damegambiet behandelden John van Waardenberg en Piet Schuller de opening en het middenspel uiterst voorzichtig. Kansen op voordeel werden niet gegrepen. Steeds werd gekozen voor het principe van veiligheid voor alles. 22...Dd8 kostte Piet echter een pion en na dame- en stukkenruil kwam er een eindspel op het bord met ieder een toren, een loper en zeven respectievelijk zes pionnen. Piet hielp zijn kansen op remise zelf hartgrondig om zeep door na ruil van de lopers zelf torenruil mogelijk te maken. Met een vrijpion op de a-lijn was het vervolgens voor John niet moeilijk meer om de langste partij van de avond na achtenveertig zetten in winst om te zetten.

Piet Schuller 24-11-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Piet Schuller 24-11-2020

 

Toch geen Bird

 
Wat leek te beginnen als een Bird-opening (1.f4) werd door verwisseling van zetten omgezet in de La Bourdonnais-variant van het Frans. (1.f4 e6 2.e4) Het was overigens Cor Paans die geheel tegen zijn gewoonte in niet opende met 1.c4 maar met 1.f4. Misschien was het wel een onbewuste hommage aan Wim Vink, wiens favoriete opening de Bird was. De partij tegen Rob Truijens ging lang gelijk op tot een foutje van Rob een pion kostte en een grote fout van Rob zijn koning in een matnet bracht.

Wim Vink 29-01-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Vink 29-01-2017

 

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 01-12-2020 14:01

Sponsor van deze ronde:

Hans Verberg - Oud-speler van De Willige Dame