Terugblikken om vooruit te kijken


"Wie ook van het verleden geniet , leeft dubbel" (Martialis)

TERUGBLIK | Daar zitten we dan met zijn negenentwintigen. Broeder-zusterlijk geschaard rond het logo van De Willige Dame. Elke fotootje een weergave van een moment dat nooit meer terugkomt. Het verleden staat je nu eenmaal niet toe om een zet terug te nemen.

Maar het verleden is wel belangrijk om ons te laten inzien waar we verkeerd zijn gegaan en welke van onze beslissingen juist waren. Nadenken over het verleden is van essentieel belang om het heden te begrijpen. Bovendien, zonder onze herinneringen zouden we niemand zijn.De tijd is zo vluchtig dat de zin die je zojuist gelezen hebt alweer tot het verleden behoort en de toekomst, alle gedachten die door je hoofd gaan over wat er nog meer in dit artikel zou kunnen staan, ligt voor je.

Aan de wand van mijn jongenskamer hingen vroeger een aantal platen waarop het ontstaan van de aarde en de ontwikkeling van het leven in de elkaar opvolgende geologische tijdperken stonden afgebeeld. Op de eerste stond niet alleen de zon omringd door de stofschijf waaruit later zich de planeten zouden vormen, maar aan de rechterkant van de plaat zat een oude bebaarde, langharige man met een zandloper op zijn knie. Het onderschrift luidde: "Hora ruit, tempus fluit" (Latijn: Het uur snelt voort, de tijd vergaat.) Ik moet er zo af en toe nog eens aan denken als ik het gevoel krijg dat de tijd me zo langzamerhand aan het inhalen is.

"Niemand begrijpt, jonge vriend, welk een diepe gedachten er in het binnenste van een heer van stand soms kunnen opwellen", zei heer Bommel al eens tot Tom Poes en daarom moet ik het hier maar bij laten vind ik en gewoon het afgelopen seizoen de revue nog maar eens laten passeren. Daarin is zoveel gebeurd dat het het terugblikken wel waard is.

Interne competitie najaar 2017

Hoewel ze maar in 10 van de 15 ronden aan het bord kon verschijnen won Naomi Snikkers afgetekend de najaarscompetitie 2017. In haar laatste partij won ze van Pearl Uyttenhove en stelde ze haar kampioenschap veilig. Met 8 punten uit 10 partijen (+7 =2 -1) en een score van 990,8 Keizerpunten bleef ze de nummer 2 Pieter Sandijck ruim voor. Pieter haalde eveneens 8 punten, maar had 12 partijen nodig (+7 =2 -3) om op een score van 867,2 punten uit te komen. Als derde eindigde Tabitha Snikkers, die eveneens tot 8 punten uit 12 partijen kwam (+6 =4 -2) en op 825,0 punten eindigde.

De trouwste deelnemer aan de competitie was Gijs van Willigen, die als enige alle 15 ronden speelde. Remisekoning werd Wim Platje die in 8 van zijn 12 partijen het punt met zijn tegenstander deelde.

De eindstand van najaarscompetitie 2017 kun je hier bekijken.

Vlnr: Naomi Snikkers, Pieter Sandijck en Tabitha Snikkers

Vlnr: Naomi Snikkers, Pieter Sandijck en Tabitha Snikkers

 

Interne competitie voorjaar 2018

De tweede helft van het schaakseizoen, de voorjaarscompetitie 2018, werd in de dertiende ronde op 1 mei in het voordeel van Hans Nunnikhoven beslist. Hij won zijn partij van Naomi Snikkers, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat hij die avond een zeker niet onwillige Vrouwe Fortuna aan zijn zijde had. Wie nog eens wil nalezen hoe dat ging kan dat doen in het verslag van ronde 13 onder de kop "Noodlotsklok". De partij nog eens bekijken kan bij de partijen voorjaar 2018 in het archief van De Willige Dame. In de laatste ronde wist Hans het kampioenschap binnen te halen door te remiseren met Johan Went, die daardoor op de tweede plaats beslag legde.

Voor de statistici onder ons: Hans behaalde 7 punten uit 8 wedstrijden (+6 =2 -0) en dat leverde 905,0 keizerpunten op. Johan speelde 8½ uit 13 bij elkaar en behaalde 864,5 punten. Naomi werd derde met 6½ uit 9 partijen. Goed voor 819,3 punten.

Erik Brok had kennelijk de schaaksmaak goed te pakken, want hij speelde alle 15 ronden mee. Wim Platje stelde als remisekoning zijn persoonlijk record uit de vorige competitie scherper. Deze keer eindigden 9 van zijn 11 partijen in een puntendeling.

De eindstand van de voorjaarscompetitie 2018 kun je hier bekijken.

Vlnr: Hans Nunnikhoven, Johan Went en Naomi Snikkers

Vlnr: Hans Nunnikhoven, Johan Went en Naomi Snikkers

 

Het eerste team

Helaas degradeerde het eerste team van De Willige Dame uit de promotieklasse. Met 3 matchpunten uit 7 wedstrijden en een totaal van 22½ bordpunten werd het voorlaatste van de acht teams. Het team won van Nieuwerkerk aan den IJssel, speelde gelijk tegen Krimpen aan den IJssel en verloor de andere vijf wedstrijden. De tweede ronde tegen Moerkapelle 4½-3½ zal ons nog lang bijblijven. Overigens zouden we het ook met een uitslag van 4-4 en 4 matchpunten niet hebben gered.

Pearl Uyttenhove schrijft in zijn afsluitend verslag: "Waren we bij voorbaat kansloos? Welnee. We hadden reële kansen tegen Erasmus 1, Moerkapelle 1, Charlois Europoort 4 en Krimpen aan den IJssel 2. Maar de bordjes vielen steeds net aan de voor ons verkeerde kant en de tegenstanders liepen zo glunderend met de buit weg."

Maar liefst 15 spelers waren er nodig om de competitie in de promotieklasse tot een (minder) goed einde te brengen. Met alle respect voor de inzet van iedereen moeten we constateren, dat het eerste niet altijd in de sterkste opstelling heeft kunnen spelen. Nu maar weer snel kampioen worden in de eerste klasse om onze reputatie van heen-en-weer-team eer aan te doen.

Eindstand DWD-1 RSB-competitie seizoen 2017-2018

 

Het tweede team

De Willige Dame 2 eindigde de competitie in klasse 3B als derde van de acht teams. Uit zeven wedstrijden werden 9 matchpunten en 30 bordpunten bijeengeschraapt. Achteraf, zo zegt men, kijk je een in ons land veel voorkomend rund in het laatste gedeelte van zijn spijsverteringssysteem, maar al even achteraf bekeken kostte de eerste wedstrijd tegen Barendrecht/IJsselmonde, die we met 5½-2½ in de krochten van het schaak verloren, ons de promotie. Verder werd namelijk alleen verloren van de uiteindelijke kampioen WSV-2 (5-3) Vier wedstrijden werden gewonnen en tegen Nieuwerkerk aan den IJssel werden de punten gedeeld.

Eindstand DWD-2 RSB-competitie seizoen 2017-2018

 

Het DWD-viertal

Het viertal eindigde als laatste in divisie 2A van de RSB-viertallencompetitie. Na zes nederlagen en één gelijkspel prijkten er precies -1 matchpunten achter de naam De Willige Dame-V1. Vanwege een toevallige samenloop van communicatiestoornissen was het viertal niet verschenen in Gouda om tegen Messemaker te spelen. De competitieleider kon niet anders dan het reglement toepassen en dat betekende twee matchpunten in mindering. Met zes nederlagen en een gelijkspel waren de resultaten ook niet om over naar huis te schrijven en dat hebben de viertallers dan ook maar wijselijk nagelaten. Hoe je dan toch een positieve draai aan een absoluut dieptepunt kun geven kun je nog eens nalezen in "Een einde zonder begin".

Eindstand DWD-viertal RSB-competitie seizoen 2017-2018

 

Het DWD-bekerteam

Arjon Severijnen, Freek Schouten, Remco van Vaalen en Edwin van Dongen vormden het hart van het bekerteam dat meedeed aan de RSB-bekercompetitie. Dat ze kanshebbers waren was op voorhand duidelijk. Qua rating waren ze in ieder geval alle tegenstanders de baas, maar daar scoor je geen punten mee en bovendien was het maar zeer de vraag of de vier basisspelers wel elke wedstrijd zouden kunnen meespelen. Dat bleek inderdaad niet zo te zijn, maar gelukkig konden er invallers worden gevonden, die ook voor de nodige hele en halve punten zouden zorgen.

Vlnr: Cor Paans, Arjon Severijnen, Freek Schouten, Remco van Vaalen en Edwin van Dongen

Vlnr: Cor Paans, Arjon Severijnen, Freek Schouten, Remco van Vaalen en Edwin van Dongen

 
Het werd een historische zegetocht. Op 14 november 2017 was Fianchetto met 2½-1½ de klos. Op 6 december werd het zeer sterk geachte SO Rotterdam met 2½-1½ verslagen. In de kwartfinale werd op 12 februari 2018 met 3½-½ van Krimpen aan den IJssel gewonnen. Onverdroten werd de zegereeks op 12 maart voortgezet met een overwinning van 3-1 op Maasluis in de halve finale. In de finale, op 20 april tegen meervoudig bekerwinnaar Spijkenisse, verraste Arjon zijn tegenstander die een dubieuze paardzet deed en daarvoor bekwaam werd afgestraft. Freek, Remco en Edwin speelden vervolgens remise en met 2½-1½ was de RSB-beker voor de eerste maal in de geschiedenis - het was overigens pas de tweede maal dat we meededen - een prooi voor onze kleine schaaksociëteit!

De invallers die hun steentje aan het succes bijdroegen waren Naomi Snikkers, Wim van Dijk (2x), Johan Went en Hans Nunnikhoven.

Voorzitter Cor Paans neemt de RSB-beker in ontvangst

 

De toekomst

We kijken bij De Willige Dame noodgedwongen niet zo heel ver in de toekomst. Er is nu eenmaal een minimum aantal leden vereist om levensvatbaar te zijn en we zijn een kleine vereniging. Gelukkig is vrijwel iedereen gebleven (Hulde!) en heeft eveneens vrijwel iedereen de sociëteit inmiddels de nodige financiële stabiliteit verschaft om in ieder geval weer een schaakjaar aan zijn bestaan te kunnen toevoegen. Ik had natuurlijk ook simpelweg kunnen schrijven dat iedereen gedokt heeft, maar even jullie hersenen prikkelen kan geen kwaad. Het is 11 september voor je het weet en dan heb je ze weer hard nodig.

Tot ziens op dinsdag 11 september bij de eerste ronde van het najaarskampioenschap 2018!

© Wim Platje 17-08-2018 19:36