Team 2: “Verkeerde auto, verkeerde klasse”


WEDSTRIJDVERSLAG | De neo-gotische Antoniuskerk, vernoemd naar de heilige Antonius van Padua, aan de Burgemeester de Raadtsingel in Dordrecht is in de jaren 1920-1921 gebouwd. Al bijna een eeuw staat het kerkgebouw daar dus al voor de samenkomst van gelovigen, maar het plein voor de kerk dient al decennialang als plaats van samenkomst voor naar de veld64slagen vertrekkende teams van De Willige Dame.

 

Door Wim Platje

 

Afhankelijk van de af te leggen afstand verzamelen we ons traditioneel om 7 uur of een kwartiertje later. Met twee auto's begeven doorgaans zeven spelers van het tweede team zich naar de speellocatie, want de achtste speler is Nick Kimenai die, ook dat is bijna een traditie, op eigen gelegenheid naar de uitwedstrijd gaat.

Over tradities gesproken: Het lijkt wel alsof het altijd koud en winderig is op het kerkplein, ook nu was dat weer het geval, en er is altijd een speler die zich als laatste meldt. Dat is steevast Pearl. Ook deze keer moest voor de zekerheid toch maar even worden gebeld waar hij zich rond kwart over zeven bevond. Dat bleek op de Spuiboulevard te zijn, zodat hem werd verzocht om maar eens even flink hard door te lopen, want er werd ook nu weer op hem gewacht.

Willem vertrok alvast met Pieter, Han en Fons aan boord. Cor en ik wachtten de komst van Pearl af. Aan de weg voor het kerkplein parkeerde even later een auto met twee dames erin. De portieren gingen open en ze stapten uit. Eén van de twee pakte bagage uit de wagen en er volgde een hartelijk afscheid, waarna degene met de koffer zich naar het station aan de overzijde begaf om de reis per trein voort te zetten. De andere dame stapte weer in, maar reed niet meteen weg. Ze zat zo te zien nog even haar smartphone te raadplegen. Wij wachtten op enige afstand van die auto op de komst van Pearl. De Skoda van Cor stond iets verderop op het plein.

Daar verscheen uit het duister om de hoek van het voormalige Tomadohuis dan eindelijk de onmiskenbare gestalte van Pearl. Nog honderd meter scheidden ons en toen ik mijn arm ter begroeting op afstand omhoogstak deed hij hetzelfde. Cor en ik begaven ons snel uit de harde wind naar de beschutting van de auto en stapten alvast in. Kennelijk had onze verstrooide professor dat gemist, want aangekomen bij het kerkplein rukte hij het eerste het beste portier dat hij zag open. Inderdaad stond er een auto aan de kant van de weg ogenschijnlijk reeds klaar om te vertrekken, maar dat was niet de goede...

Wat er precies gebeurde toen Pearl het portier open deed en een hem volkomen onbekende dame achter het stuur zag zitten kon ik helaas niet zien of horen. Het zou me niet eens verbaasd hebben als hij eerst gewoon zou zijn gaan zitten om er pas daarna achter te komen dat hij in het verkeerde vervoermiddel had plaatsgenomen. Hoe de dame reageerde toen het portier plots open ging en Pearls toch niet alledaagse verschijning zich aan haar vertoonde weet ik ook niet. Een ijselijke gil zou wel leuk geweest zijn, maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

Nog ongewis van de drie nederlagen en de degradatie in het vooruitzicht stapten we in en reden weg. Na een bijna-aanrijding aan het eind van de Burgemeester de Raadtsingel, er zat iemand in de auto achter het stuur zo te zien nog even haar smartphone te raadplegen, verliep de reis voorspoediger dan de erop volgende wedstrijd...

Instructief verlies

Over de partij aan het eerste bord tussen Pieter Sandijck en Roel Trimp meldde Pieter: "Ik was vol goede moed aan mijn partij begonnen en in een Dame-indiër kreeg ik mijn gewenste geïsoleerde pion. Veel tactische wendingen en een ingewikkelde stelling. Alles bleef steeds binnen de remisemarge tot ik werd getroffen door een moment van schaakblindheid. Mijn tactische vondst bleek een klein gaatje te bevatten, waarna het gelijk uit was. Hoewel het Elo-verschil groot was, bleef ik toch met een teleurgesteld gevoel achter. Nou ja, you win a few, you loose a few. It's all in the game."

Cor Paans schreef over zijn partij aan het tweede bord tegen Rob Docter het volgende: "In een Trompowsky opening, kies ik ervoor, in zet 9, om te gaan voor een toren en twee pionnen voor loper en paard. In de nabespreking vertelde Rob mij dat hij dat niet gedaan zou hebben, want zijn paarden werden daardoor supersterk. Je snapt het al, alzo geschiedde, want in de partij bleek de dreiging van zijn paarden plus loper, (de toren nog steeds op de h-lijn), genoeg om mijn koningsstelling onder (te) grote druk te zetten. Temeer omdat ik naliet de a-pion op te spelen of het beter verdedigende h5, zag ik na zet 26, in mijn ogen het gedwongen g5, de (zeer donkere bui) al hangen. In zet 37 kon ik mijn koning omleggen. Er was geen escape meer mogelijk. Hoe dan ook was het een prettige en zeer instructieve partij."

Cor Paans

Cor Paans 27-02-2018

 

Uw tijd is om (1)

Pearl Uyttenhove gaf met wit uitstekend partij aan het derde bord tegen Rudsel Wolf. Nadat beide spelers lang hadden gerokeerd leek het alsof Pearl het beste van het spel had. Hij kreeg goed spel op de damevleugel en de lopers van Rudsel stonden inactief toe te kijken. Toen uiteindelijk zwart in wederzijdse tijdnood de lange diagonaal met loper en dame in bezit kreeg en er plotseling ook een toren aan de aanval ging deelnemen ging Pearl in verloren stelling door zijn vlag.

Op bord vier speelde Willem Weerdesteijn met zwart tegen invaller Derk Brus die opende met 1. b3. Het was het begin van een zeer solide opgezette partij van wit. Willem verloor een pion, de tegenstander dreigde door te lopen met zijn d-pion en Willem verloor nog een pion. Vervolgens ruilde Derk zoveel mogelijk af om zijn pionnenoverwicht nog krachtiger te maken en dat bleek voldoende voor de winst.
Nick Kimenai

Nick Kimenai 06-11-2018

 

Uw tijd is om (2)

Aan bord vijf speelde Nick Kimenai tegen Willem Klein. Het werd een Geweigerd Damegambiet, waarin het lange tijd gelijk opging. Zwart wilde kennelijk graag stukken ruilen en kreeg uiteindelijk zijn zin. Na grootscheepse afruil kwam er een eindspel op het bord, waarin Nick een paard en Willem een loper bezat. Op de damevleugel had zwart een meerderheid van drie tegen twee pionnen. Op de koningsvleugel bezat Nick er vier tegen drie. De eerste grote kans op winst was voor zwart. De tweede ook. Daarna kreeg Nick tot driemaal toe een goede kans de partij in zijn voordeel te beslechten. Dat gebeurde tenslotte toch, want helaas voor de zwartspeler besliste de klok de partij.

Invaller Fons Claessen speelde met zwart tegen Hans Uittenbogaard aan het zesde bord een Spaans vierpaardenspel. Aanvankelijk zag het er naar uit dat Hans de beste papieren had, want Fons speelde een beetje planloos. Hans greep echter zijn kansen niet en Fons slaagde erin de stand in evenwicht te brengen. De CSV-speler pakte even later een toren van Fons, maar overzag dat daardoor een familieschaak hem de dame kostte. Toen Fons zich onterecht gedwongen zag een paard terug te geven werd het nog even spannend en miste Hans een opgelegde kans om remise te maken. Toen hij dat niet deed was het punt voor Fons. Een fantastische prestatie, want het ratingverschil tussen de spelers was maar liefst 421 Elo-punten in het nadeel van de speler van De Willige Dame!
Fons Claessen

Fons Claessen 17-10-2017

 

Vaya con Dios

Doorgaans zie ik vanaf het achtste bord wel hoe het naast me met Han gaat op het zevende bord en schrijf ik er zelf wat over, maar deze keer was er zoveel ruimte tussen de borden dat ik het niet zo goed kon volgen. Daarom heeft Han deze keer zelf op zijn eigen unieke wijze verslag gedaan van z'n partij:

"Of het nu de invloed was van internationale vrouwendag, het stemgeluid van Dani Klein van Vaya con Dios dat onderweg uit Willem’s boxen klonk of wellicht onder de indruk van de rating van mijn tegenstander, geen idee, maar al op de derde zet ging ik met wit in mijn partij tegen Hans Blokland in de fout: 1. e4 – d5; 2. exd5 – Pf6; 3. Pc3 ? . Hoewel ik zeer gecharmeerd ben van Noorwegen en Zweden speelde ik de Scandinavische opening alsof je de klanken van de Hardangerviool hoorde: totaal anders dan je gewend ben. In plaats van 3. d4 (Richtervariant, Marshallgambiet of Kielvariant), 3. c4 (IJslandgambiet) of 3. Lb5 (Scandinavisch gambiet) speelde ik dus 3. Pc3; misschien ook wel omdat ik in een vorige partij op de tweede zet …Dxd5 tegen kreeg en daarop met Pc3 antwoordde. Er volgde nu 3. … - Pxd5; 4. PxPd5 – Dxd5 en vanaf dat punt heb ik onder druk gestaan en was ik blij op elke zet van mijn tegenstander een antwoord te kunnen bieden. Na een uur nog slechts 14 zetten gedaan. Door afruil van de beide lopers en de korte rokade kwam ik langzamerhand onder de druk vandaan. Op de 24e zet won ik met de dame zijn pion op a7, waarna de CSV-er probeerde de dames te ruilen. Enigszins gelovend dat de rollen nu omgekeerd konden worden, ging ik deze ruil niet uit de weg. Een aantal zetten later met een pion meer, maar met de dreiging van mat achter het hekje besloot ik toch wat beschroomd gelet op de stand van het team (1-3) remise aan te bieden wat door mijn tegenstander werd geaccepteerd."
Han van Gorkom

Han van Gorkom 12-02-2019

 

Mishandeling

Aan het achtste bord mishandelde Wim Platje met zwart het Tweepaardenspel en gaf volkomen onnodig een pion weg aan tegenstander Harrie Stroosma. Een (incorrect) paardoffer van Wim gaf hem weliswaar enig initiatief, maar bleek tenslotte toch onvoldoende om een remise te bereiken. Een zwarte pion reikte nog wel helemaal tot e3, maar daar sneuvelde hij echter roemloos.

Pearl Uyttenhove

Pearl Uyttenhove 02-10-2018

 

Op de website van CSV schrijft Rob Docter aan het begin van zijn verslag over deze wedstrijd: "De Willige Dame 2 was vorig jaar verzocht om alsnog in de tweede klasse plaats te nemen, om een leeggevallen plek op te vullen. Dit hebben ze ook welwillend gedaan, maar ik moet eerlijk zeggen dat het lot hen niet bepaald gunstig gezind was. In mijn ogen is klasse 2A namelijk duidelijk de sterkste van de drie en echt een maatje te groot voor dit dappere team (als je tegenstanders gemiddeld ongeveer 200 ELO-punten meer hebben dan is dat niet prettig spelen meestal)."

Het tweede team keert door deze uitslag, na een seizoen verkeerd te hebben in de hoek waar de klappen vallen, terug naar de derde klasse. CSV werd door dit resultaat kampioen van de tweede klasse A.

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-2 Klasse 2A".

© Wim Platje 10-03-2019 16:12