Team 2: “In de krochten van het schaak”


Lourdes
WEDSTRIJDVERSLAG | "Waar hebben we het nou helemaal over", zei wedstrijdleider Stanley Brabers, toen we voorafgaand aan de wedstrijd tussen Barendrecht/IJssel­monde 3 en ons tweede team, als bestuurders onder elkaar, nog even de regels betreffende het afgaan van de mobiele telefoon doornamen.

 

Door Wim Platje

 
"We spelen hier in de krochten van het schaak". Mijns inziens een juiste constatering. In de derde klasse van de RSB wordt natuurlijk hard gestreden voor elk punt, maar om dat nu via de regels binnen te halen door onoplettendheid met een nul te bestraffen gaat wel wat ver. Tenslotte zijn we geen professionals. Nu weet u trouwens ook hoe de titel boven dit stukje tot stand kwam.

Eén plus één plus drie plus drie is acht

Aangezien ik me al in Barendrecht vlakbij "Het Trefpunt" bevond kon ik het deze keer wandelend af en was ik er dan ook al vroeg. Nick voegde zich al snel bij me. Hij was met de auto van zijn werk ook direct naar de speelzaal gekomen. Met nog een kwartier voor de aftrap te gaan arriveerden John, Pieter en Pearl. Het wachten was dus op Cor, Fons en Han. De grote wijzer kroop echter akelig dicht naar de twaalf en nog steeds was er geen spoor van het trio te bekennen. Er zal toch niets... De heren kwamen nog net op tijd. "Afslag Barendrecht gemist. Door moeten rijden naar Charlois voor we weer van de A15 af konden en dan het hele eind weer terug..." Nog effe tellen: 1+1+3+3=8. Team compleet!Barendrecht/IJsselmonde 3 - DWD 2. Borden 1 t/m 4 (Foto: Facebook SV Barendrecht)

"Ja echt, ik geef het op."

Nu is het zeker niet mijn sterkste punt om een stelling na er een blik op geworpen te hebben meteen juist te beoordelen. Veel verder dan de materiaalverhouding bekijken kom ik doorgaans niet, maar in het eerste uur was er volgens mij nog niet veel tekening in de strijd. Alleen Pearl Uyttenhove stond met zwart al vrij snel een pion voor tegen Wim van Schelven op het tweede bord. Alle anderen stonden zeker niet minder. De klap kwam dan ook onverwacht toen we getuigen werden van het volgende korte gesprek aan bord zeven, waar Han van Gorkom wit had tegen Paul Visschedijk. Han: "Ik geef het op..." Paul (verbaasd): "Eehh... Nou ja, als u dat wil, dan ..." Han: "Ja echt, ik geef het op." Paul (ongelovig): "Maar ik..." Han: "Kijk maar eens goed, ik ben in mijn eigen val gelopen. Ik geef het op..." Paul: "Ooo, ja, op die manier, dat had ik nog niet eens gezien!" Han had met een loper op c4 en de dame op d5 een batterij op f7 gericht. Door de rokade was f7 gedekt en een zet later werd de dame van Han aangevallen. De vorstin bleek plotseling geen veilige velden meer te kunnen bereiken en Han zag het niet zitten om haar te ruilen voor een toren, want daar had hij nou net geen zin in.

Dompers

Dat was een domper van jewelste en toen een gesmoorde kreet de aandacht naar bord zes trok, aanschouwden we daar een paardvork die zwartspeler Cor Paans een toren ging kosten tegen Andri Jumelet. Dat betekende in korte tijd een 2-0 achterstand en toen daar twee stille remises aan bord één en bord drie op volgden beseften we pas echt dat het moeilijk zou gaan worden. Op bord één was John van Waardenberg er met wit niet in geslaagd potten te breken tegen Stanley Brabers en ook op bord drie kwam Pieter Sandijck er met wit niet door tegen Tom Godthelp. Wellicht kunnen de remiserende heren me nog iets over hun partijen sturen om later in dit verslag op te nemen? Het betekende in ieder geval, dat de overige vier spelers geen remise-aanbod meer konden accepteren. Ik stond aan bord acht op dat moment met de zwarte stukken prima tegen Eric van Orle. Bij Pearl zag het er ook rooskleurig uit. Nick stond niet minder en bij Fons... Fons stond op, vouwde zijn notatieformulier en meldde desgevraagd: "Ja, ik heb verloren." Het punt aan het vierde bord ging derhalve naar de met wit acterende Johan de Weerd.Barendrecht/IJsselmonde 3 - DWD 2. Borden 5 t/m 8 (Foto: Facebook SV Barendrecht)

Volgens het boekje

Dat leidde tot een tussenstand van 4-1 en omdat Nick vervolgens op bord vijf met zwart remiseerde tegen Leo van Praag was het pleit beslecht. Ik neem aan, dat er niet meer in zat in Nicks' partij. Ondertussen was ik langzamerhand in tijdnood gekomen en zag ik mijn voordelige stelling, naderhand door Stockfish als winnend beoordeeld, verzanden in een remise-achtige. Met nog minder dan vijf minuten op de klok slaagde ik er uiteindelijk in om een gigantische bok te schieten. Om mat te voorkomen zou ik mijn dame moeten ruilen voor een loper en zoals iedereen weet heb ik daar nou net geen zin in. Pearl Uyttenhove speelde vervolgens zijn pion-voorsprong op voorbeeldige wijze naar de winst. Zijn loper maakte het paard van zijn tegenstander op h1 immobiel en met de koning en een vrijpion tegen de koning alleen werd de partij volgens de regels uit het eindspelenboekje beslist in Pearls voordeel.

De nederlaag van 5½ - 2½ komt wel even hard aan. De heren op de foto boven dit verslag waren nog vol goede moed voor aanvang van deze wedstrijd en dat zullen ze de volgende keer ongetwijfeld ook wel weer zijn.

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-2 Klasse 3B".

Wie het verslag op de site van Barendrecht/IJsselmonde wil lezen kan hier terecht.

© Wim Platje 2017