Team 1: “Onésimus betekent verdienstelijk”


WEDSTRIJDVERSLAG | Op dinsdag 6 november jl. speelden we onze eerste thuis­wedstrijd tegen Onésimus. Vooraf kreeg ik van twee personen de vraag wat Onésimus nu eigenlijk betekent.

 

Door Hans Nunnikhoven

 

En zoals een goed teamleider betaamt had ik mij ”natuurlijk” hierop voorbereid. Een naam die zich leent uit het oude latijn en betekent nuttig of verdienstelijk. (Zie ook: Onésimus). Achteraf gezien had ik mij beter op mijn partij kunnen voorbereiden maar daarover later meer.

Invalsouplesse

Het moet gezegd worden dat we uiteindelijk met grote cijfers wonnen, maar dat mij met name de souplesse van onze invallers opviel wil ik toch even apart benoemen. Pieter Sandijck speelde een prima partij. Kwam met zijn stukken steeds verder in de stelling van zijn tegenstander en won de ene na de andere pion. Nog voor ik uit mijn middenspel was, had Pieter al gewonnen. Top!
Pieter Sandijck 06-11-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Pieter Sandijck 06-11-2018

 

SnelPearl

Ook Pearl Uyttenhove was snel klaar en speelde een prima zwarte partij, waarbij ik wel het gevoel had dat zijn paard en tevens zijn koning een goed aanvalsstuk waren en hij dus iets beter stond. Dit bleek echter niet voldoende en er werd tot remise besloten. Een prima resultaat als je kijkt naar het ratingverschil.
Pearl Uyttenhove 06-11-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 06-11-2018

 

Rookwolken

Aan bord zes speelde Johan Went een aanvallende partij, waarbij zijn pionnen weer ver over de middellijn werden geplaatst. Een paar mindere zetten van zijn tegenstander resulteerden hier ook in een overwinning aan onze zijde. Ook Johan was voor zijn doen snel klaar en had zelfs tijdsvoordeel op het eind.

Na deze 2½-½ voorsprong ga je dingen iets zonniger zien dan ze in werkelijkheid zijn. In een stelling waarbij we tegengesteld hadden gerocheerd en waarbij drie pionnen op mijn koningsstelling afkwamen dacht ik een paard tegen drie pionnen in te kunnen wisselen. In de grote afruil die volgde waarbij meerdere stukken gepend bleven staan, trokken de rookwolken na zo’n zet of acht op en bleek ik slechts één pion voor mijn paard terug te hebben gekregen. Een onbegonnen achterstand en derhalve opgegeven.
Johan Went 06-11-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Johan Went 06-11-2018

 

Aan een pion genoeg

Dit resulteerde in het feit dat alle onderste borden klaar waren en bord 1 t/m 4 nog vol aan de bak moesten. Eigenlijk kun je het spel aan de bovenste vier borden nagenoeg op dezelfde manier omschrijven. Naomi Snikkers en Arjon Severijnen stonden positioneel beter met meer ruimteoverwicht en wonnen uiteindelijk een pion, waarmee tevens de partij gewonnen werd.

Remco van Vaalen bleef heel lang gelijk en misschien was hier ook wel remise op zijn plaats, maar ook hier werd eerst een pion geofferd op de b-lijn om er vervolgens twee terug te winnen en werd de partij langzaam binnen gehengeld.
Remco van Vaalen 06-11-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Remco van Vaalen 06-11-2018

 

Topbordzeges

Tot slot de partij van Edwin van Dongen. Even dacht ik dat het snel zou gaan met een binnenvallende toren op de zevende rij, maar ook hier duurde het langer totdat er echt zodanig meer voordeel was om de partij te winnen.

Uiteindelijk wonnen bord 1 t/m 4 en lijkt het op een makkelijke avond, maar is er gestreden met minimale voordelen. Onésimus zal ook zeker in deze competitie punten gaan pakken!

Op naar de volgende ronde. Op donderdag 29 november spelen we tegen Fianchetto dat bovenaan staat met twee overwinningen!
Edwin van Dongen 06-11-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Edwin van Dongen 06-11-2018

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 1B".

© Wim Platje 10-11-2018 14:33