Team 1: “Jouw club wint, hoe dan ook”


Vrije val

WEDSTRIJDVERSLAG | De reprise van de op 2 februari gestaakte wedstrijd tegen Charlois Europoort 4 heeft het eerste team van De Willige Dame niet opgeleverd waarop vooraf gehoopt werd. Op 16 maart werd met 5-3 verloren van "De oude dame van Zuid". Donkere wolken beginnen zich samen te pakken boven het eerste achttal dat in een vrije val lijkt te verkeren..

Door Pearl Uyttenhove


19:15 uur: Dordrecht. Katholieke Kerk aan de weg langs het station. Hans moet nog even een rondje draaien rond de kerk, omdat hij niet bij de kerk kan parkeren. Dan samen met Hans, Johan en Cor richting Oud Charlois om de uitgestelde wedstrijd tegen Charlois Europoort 4 alsnog uit te spelen. Door een knappe remise van André de Graaf aan bord 1 (CE 4) tegen onze sterkhouder Naomi Snikkers, afgelopen dinsdag vooruitgespeeld in De Trinitatiskapel, het thuis van De Willige Dame, is de voorlopige stand ½-½.

"Dus jij valt weer in, Cor? Met Naomi vooruitgespeeld is een van de jongens van Freek dus verhinderd?" "Ja, dat gaan we jou niet vertellen, want jij bent een spion van De Oude Dame." "Nou ja! Ik ben 363 dagen in het jaar pro Charlois Europoort, maar vanavond niet (en ook niet in de laatste ronde als de hoofdmacht van De Willige Dame tegen Gijsbert Kamerman en zijn jongens (Charlois Europoort 3) moet aantreden. Prognose: in februari tijdens de oorspronkelijke wedstrijd die door het flauwvallen van een toeschouwer vroegtijdig werd beëindigd, schatten André de Graaf en ik de stand in op 2-6 op grond van de ratingverschillen in het voordeel van De Willige Dame 1.
Maar als er een club bekend staat om zijn stunts is het Charlois Europoort. Zo hebben Angelique Osinga en haar mannen dit seizoen zowel Erasmus 1 als Charlois Europoort 3 met lege handen naar huis gestuurd. En nee, de nederlaag van CE3 tegen CE4 was geen doorgestoken kaart - Gijsbert Kamerman (CE3) en zijn jongens wilden echt heel graag winnen, maar Angelique en haar vrienden wilden blijkbaar nog iets harder.

Binnen druppelen

We komen om iets voor achten in 'Het Anker' in Oud Charlois aan. Angelique: "Wat heb jij ze over ons verteld, Pearl?" "Niks, behalve dan dat Zhi Yang een te lage rating heeft." Samen met Freek, Remco en de Bergense Boys komen er een paar Rotterdammers aan: Julian Overdam en Roger Weng. Oeps, die spelen landelijk 1. "Zij spelen NIET in Charlois 4!" Angelique glimlacht een beetje plagerig: "Ze MOGEN het wel..." Maar het blijkt dat het KNSB-bekerteam van de Oude Dame goed blijft presteren en een thuiswedstrijd heeft, dit in tegenstelling tot het RSB-bekerteam dat in Maassluis zijn meerdere moest erkennen. Er druppelen nog wat jongens uit Rotterdam-Zuid binnen waaronder veteraan Piet Verheij en het jeugdig talent Joris Geenen (niet goed! :-))
Vooruitgespeelde partij: André van der Graaf - Naomi Snikkers 13-03-2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Vooruitgespeelde partij: André van der Graaf - Naomi Snikkers 13-03-2018

 

Prognose (1)

De wedstrijd begint. Met de opstellingen bekend is het tijd voor een prognose. Bord 1 is reeds remise gegeven in Dordrecht. Bord 2: Piet kan briljant spelen maar hij is toch echt een maatje te klein voor Freek Schouten (0-1) , de briljante maar wisselvallige Tjerk Tinga zal aan bord 3 tegen de hyperstabiele Remco van Vaalen aan het kortste eind trekken (0-1). Bord 4: Zhi Yang heeft al veel voortuitgang geboekt, maar Wim van Dijk is nog een paar honderd ELO en een jaar of tien ervaring te sterk voor hem (0-1). Dus aan de eerste vier borden haalt De Willige Dame 1 drie volle punten binnen. Dan de vier laagste borden. Aan bord 5 mag Oliver het tegen Edwin van Dongen proberen. Op papier is Edwin de sterkste, maar beide heren kennen elkaar ook van EBSV waar ze beiden intern spelen (½-½). Joris Geenen speelt aan bord 6 tegen Hans Nunnikhoven. We hebben het hier over twee zeer agressieve spelers, dus ik verwacht dat het hier geen remise gaat worden. Op grond van speelsterkte is Hans licht favoriet, maar het kan bij deze heren per zet omslaan (½-½). Bord 7 en 8 zijn overduidelijk voor De Oude Dame. Aan bord 7 treedt routinier Ab Kamman 2000+ tegen Cor Paans aan (invaller uit DWD2, ongeveer 1500 ELO). Hoewel de Pitbull van de Trinitatiskapel met zijn agressieve speelstijl vriend en vijand doet sidderen, is hij toch echt een paar maatjes te klein voor Ab Kamman (1-0). Bord 8: Sterkhouder Angelique Osinga is gretig en ruim 200 ELO sterker dan Johan Went (1-0). Dat brengt mijn prognose tot een kleine overwinning van De Willige Dame 1 (3½-4½)
Freek Schouten (l) - Piet Verheij 16-03-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Freek Schouten (l) - Piet Verheij 16-03-2018

 

Parachuteer een loper

De avond vordert en alle partijen verlopen op dat moment zoals verwacht. De eerste beslissingen vallen aan bord 2 en 7. Aan bord 2 zien we een open spel (Philidor) waarbij de witte d-pion voor de zwarte e-pion is geruild. Freek heeft zijn koningsloper op g7 gefianchetteerd en Piet wil deze tot ruil dwingen, want dan zijn de zwarte velden rond Freeks koning zwak. Echter, zodra Piet zijn dameloper op h6 parachuteert, slaat Freek deze er zelf af (!) en kan op de damevleugel een pion winnen. Maar Freek ziet het nog dieper dan Piet en ik: hij wint een heel stuk. De overgebleven stukken van Piet kunnen geen vuist maken en als Freek vervolgens de ruil van alle zware stukken afdwingt moet Piet een eindspel met een paard tegen twee paarden verdedigen. Hij probeert het nog even maar het is hopeloos. (½-1½)

Ab Kamman en Cor Paans spelen een miniatuur waarin Cor iets te enthousiast ten aanval trekt, maar vergeet te rokeren en zijn versterkingen te mobiliseren. In een Engelse partij (1. c4, e5) krijgt Ab in open stelling een ontwikkelingsvoorsprong en een geïsoleerde pion op e4. Die pion zal zijn sterkste stuk blijken te zijn. Daarvoor heeft Ab wel de f-pion voor Cors' e-pion geruild en ligt zijn koningsstelling nogal open. Cor gaat daar echter iets te gretig op af en krijgt een paard op h4 dat niets meer doet, waarop Ab ongehinderd zijn aanval kan opbouwen. Omdat Cor g2-g3 heeft opgespeeld maar zijn koningsloper nog op f1 staat, heeft Ab alle tijd om zijn zware stukken te ontwikkelen en via de e-pion richting witte koning te beuken. Dat gebeurt dan ook en na dameverlies gaat Cor ook nog mat op d1. In de analyse laat Ab zien waar Cor zijn kansen had kunnen grijpen. (1½-1½)
Cor Paans - Albert Kamman 16-03-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Cor Paans - Albert Kamman 16-03-2018

 

Prognose (2)

Aan bord 5 heeft Edwin met wit in een Scandinavisch-achtige stelling een klein maar duurzaam voordeel opgebouwd. Of het voldoende is, moet nog blijken. Oliver biedt remise aan, maar omdat het aan de andere borden nog zeer onduidelijk is, speelt Edwin door.

Aan bord 3 vecht Tjerk met zwart voor zijn leven. Remco heeft een voorsprong in ontwikkeling en bouwt zijn voordeel gestaag uit terwijl Tjerk zijn stukken op de damevleugel maar niet los krijgt, met name de dameloper. Remco wint een pion.

Aan bord 4 trekt Zhi Yang zoals verwacht met wit ten aanval. Ruil op f6 levert Wim een dubbele f-pion en een half open g-lijn op. Beide heren rokeren lang. Na ruil op c6 heeft Wim nu ook een half open b-lijn. Beide spelers hebben nu nog alle zware stukken EN ongelijke lopers, wat in het voordeel van de aanvaller is. Maar wie is hier nu de aanvaller? Wim verlicht langzaam maar zeker de druk op zijn koningsstelling. Als hij Zhi Yang's initiatief helemaal weet te neutraliseren wordt de half open b-lijn opeens een groot probleem voor wit...

Ruud Kok vraagt mijn mening over het te verwachte verloop van de wedstrijd. Nadat ik mijn prognose heb toegelicht, zegt Ab: "Wow, je lijkt wel een computer. Het klopt allemaal, maar ik zou het niet na kunnen vertellen." André de Graaf is net terug uit zijn werk en begroet mij met een glimlach: "Wat er ook gebeurt, jouw club wint!"

Edwin van Dongen - Oliver de Hert 16-03-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Edwin van Dongen - Oliver de Hert 16-03-2018

 

Kantelpunt

Bord 6 blijkt het kantelpunt in de match te zijn. Joris Geenen heeft met wit wat meer ruimte op het bord. Hans Nunnikhoven stelt daar vrij stukkenspel tegenover en de stelling wordt gecompliceerd. In de verwikkelingen die volgen krijgt Joris twee stukken voor een toren en een pion in een gesloten stelling. Mer dame en vier lichte stukken kan hij wel heel erg vrij tegen de zwarte rokadestelling manoeuvreren. Met zwarte pionnen op f7, g6 en h6 en de zwarte lichte stukken en dame op de verkeerde vleugel hangen er offers in de lucht... Inderdaad, Joris offert op f7 en breekt door de zwarte verdediging heen. (2½-1½)

Het is nu elf uur en de tijd tikt door in het voordeel van de Rotterdammers.
Angelique heeft met wit een pion gewonnen. Daar staat dan wel voor Johan het loperpaar in een open stelling tegenover. De witte d- en e-pion marcheren ondersteund door het witte torenpaar naar de vijfde rij. Johan krijgt een heftige aanval om de oren. Heftiger dan hij aan kan, want als de rook is opgetrokken, kijkt hij tegen een eindspel met een toren minder aan. (3½-1½)
Johan Went - Angelique Osinga 16-03-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Johan Went - Angelique Osinga 16-03-2018

 

Lopert

Zhi Yang is de grip op de wedstrijd langzaam kwijt geraakt en vecht nu voor zijn leven en dan gebeurt er iets onverwachts. Na Zhi Yang's f3xe4 kan Wim kiezen tussen f5xe4 en Lxe4. De eerste zet levert een gedekte vrijpion op met alle stukken op de damevleugel... Net wil ik die als feit noteren of Wim neemt terug met de lopert (op zijn Rotterdams)! De torens gaan er allemaal af en dat levert aan beide kanten D + L (ongelijke lopers) op. Ongelijke lopers betekent aanvallen op de keur van de eigen loper, want daar heeft de tegenstander een man minder. Zwart heeft voordeel door zijn stevige centrale pionnenfalanx tegenover Zhi Yang's verspreide pionnen op de vleugels. Echter, op Wims initiatief gaan de dames er ook af. Hij heeft een duidelijk positioneel voordeel, wint nog een pion maar het blijkt allemaal niet genoeg om te winnen omdat Zhi Yang de juiste velden met zijn loper en koning weet te blokkeren (4-2).

Remco houdt het bord van Edwin stevig in de gaten. Zelf zal hij Tjerk stuk moeten spelen in het eindspel, maar het voordeel van Remco is kleiner geworden doordat Tjerk er in is geslaagd de pion terug te winnen Beiden hebben nu T + P plus vijf pionnen. Edwin en Oliver hebben een dubbel toreneindspel met een gesloten stelling. Er gaan twee torens en wat pionnen van het bord en Oliver stroopt de mouwen op; hij staat iets minder, maar heeft mogelijkheden de partij te houden. Die mogelijkheden blijken ruim voldoende voor het halve punt (4½-2½). Tjerk biedt dan remise aan. Hij staat wel minder maar kan al zijn zwakke punten voldoende verdedigen. Remco vindt dat ook (5-3).

De Oude Dame stuurt De Willige Dame met lege handen terug naar Dordrecht. Naomi en haar Zeven Schildpadden moeten maandag tegen Krimpen aan den IJssel 2 gaan vlammen voor handhaving Angelique en haar jongens ontvangen vrijdag Moerkapelle 1. Met zes punten en in de laatste ronde het reeds gedegradeerde Nieuwerkerk 1 op het programma maken de Rotterdammers zelfs nog kans op promotie.

Eens zullen wij de sterkste zijn...

Zhi Yang Fan - Wim van Dijk 16-03-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Zhi Yang Fan - Wim van Dijk 16-03-2018

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Promotieklasse".
Alle foto's van deze wedstrijd zie je bij "Extern" ⇒ "Foto's 2017-2018".

© Pearl Uyttenhove & Wim Platje 19-03-2018 16:33