Tata Steel Chess 2021 gaat door


14 grootmeesters naar Wijk aan Zee voor het ’Wimbledon of Chess'
PERSBERICHT | De directie van Tata Steel heeft vandaag bekendgemaakt dat de 83e editie van het Tata Steel Chess Tournament in januari doorgang vindt. Door de coronacrisis zijn veel evenementen afgelast, zo ook in de schaakwereld.
 
Na nauw overleg met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, NOC*NSF en de lokale en regionale overheid (waaronder de Veiligheidsregio Kennemerland) heeft Tata Steel vastgesteld dat het mogelijk is om een topsportevenement te organiseren met de 14 grootmeesters van de Tata Steel Masters in De Moriaan in Wijk aan Zee in januari. Dat gebeurt wel met de nodige strenge voorzorgsmaatregelen en vanzelfsprekend met inachtneming van alle dan geldende coronamaatregelen. De gezondheid van spelers, eventuele bezoekers en de staf en medewerkers staat voorop. Door de beperkingen rondom het coronavirus is het deze editie niet mogelijk om de Tata Steel Challengers of amateurtoernooien te organiseren. Ook Chess On Tour, waarbij de grootmeesters een dag in een andere stad spelen, moet een jaar pas op de plaats maken. Het Tata Steel Chess Tournament 2021 vindt plaats in De Moriaan in Wijk aan Zee van 15 tot en met 31 januari 2021.TataSteel Chess 2017 Copyright holder: Vysotsky - Eigen werk (Wikimedia)

Zo zal het niet zijn in 2021. (TataSteel Chess Copyright holder: Vysotsky 2017)

 

Schaaksnakken

 
“Ik ben bijzonder blij dat het Tata Steel Chess Tournament 2021 doorgaat”, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “Er zijn sinds dit voorjaar wereldwijd zoveel schaakevenementen afgelast of omgezet in online rapidtoernooien dat spelers en schaakliefhebbers echt snakken naar grote toernooien die wél achter het bord worden gespeeld. Met het Tata Steel Chess Tournament 2021 worden ze in januari op hun wenken bediend. En het sterke deelnemersveld gaat ongetwijfeld voor boeiende partijen zorgen.”

TataSteelChess Leiden Magnus Carlsen 2017 Copyright holder: Vysotsky - Eigen werk (Wikimedia)

Magnus Carlsen ( Copyright holder: Vysotsky 2017)

 

Anish Giri van de partij

 
Nederlands beste schaker, Anish Giri (momenteel 11e op de wereldranglijst) neemt in januari weer deel aan de Tata Steel Masters en zal binnenkort samen met Jeroen van den Berg de overige deelnemers bekendmaken, via de website van het Tata Steel Chess Tournament: www.tatasteelchess.com.

Anish Gir 2017

 

Speciale opstelling

 
Omdat alleen de 14 wereldtoppers van de Tata Steel Masters in De Moriaan spelen is er een speciale opstelling ontworpen, die de grootmeesters letterlijk en figuurlijk in het middelpunt van de aandacht plaatst. Er worden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen getroffen om het event coronaveilig te maken voor spelers, staf en eventuele bezoekers. Zo staan er bijvoorbeeld schermen van plexiglas rond de arena waarin de grootmeesters spelen en is er een aparte ingang voor de schakers. Of er al dan niet (een beperkt aantal) bezoekers aanwezig mogen zijn tijdens de partijen is afhankelijk van de op dat moment geldende coronamaatregelen.

Opstelling Tata-Steel-Masters in De Moriaan in januari 2021. Vrij van rechten: Tata Steel Chess

Opstelling Tata-Steel-Masters in De Moriaan in januari 2021

 

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

 
Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Daarnaast verbindt de schaaksport mensen van over de hele wereld, hetgeen nu meer dan ooit belangrijk is. Via #ChessConnects organiseert Tata Steel samen met haar partners verschillende projecten om mensen rondom de schaaksport met elkaar in contact te brengen, met een speciale focus op het verbinden van jongeren.

Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 07-12-2020 15:23