Stadsderby eindigt in mineur


Dame in mineur
WEDSTRIJDVERSLAG | Proloog. In de eerste uitwedstrijd van DWD 1 mag ik mee als invaller naar Overschie. DWD 1 blijkt in de zelfde poule te zitten als Dordrecht 2 en het eerste mag daar in ronde twee op bezoek. Ofwel, na drie jaar weer een heuse stadsderby tegen en bij SC Dordrecht! Daar moet ik bij zijn. Ik meld me drie weken van tevoren af voor de interne. Willem Platje: ”Dan wil ik een wedstrijdverslag van je.” OK.

 

Door Pearl Uyttenhove

 

Die avond

Met lijn 3 naar Crabbehof. Ik stap een halte te laat uit. Een vriendelijk jong stel wijst me de kortste weg naar de Crabbehoeve, sinds vorig seizoen het thuishonk van Schaakclub Dordrecht. Langzaam druppelen de mensen van ons eerste binnen. “Moet jij invallen, Pearl?” Men is zichtbaar gerustgesteld als ik antwoord: ”Nee, ik wil de stadsderby zien.” De jongens van Dordrecht 2 moeten het die avond zonder hun sterspeler Hans Berrevoets doen. Ook de routiniers Piet Pluymert en Viktor van Blommesteyn zijn niet opgesteld. Maar met mensen als Iwahn Apon, Viktor Koppelaar en Sander Vogelesang hebben ze kwaliteit genoeg in huis om, met wat geluk, te gaan stunten.

Freek Schouten 1-11-2016 (Foto: Tom van Bokhoven)

Freek Schouten 1-11-2016

Invallers

DWD 1 komt wat verzwakt aan met maar liefst drie invallers: Naomi Snikkers, Pieter Sandijck en John van Waardenberg vervangen Remco van Vaalen, Joop de Jong en Wim van Dijk. Ook dan is DWD favoriet voor de zege, maar met DWD 1 op zo’n 600 ELO minder dan wanneer op volle sterkte kan de underdog altijd stunten in een stadsderby. Prognose vooraf: 3-5 met winst voor Dordrecht 2 aan de staartborden.

Eerste half uur

Er is nog weinig aan de hand. Op de meeste borden staat DWD iets beter. Pieter en John spelen boven verwachting goed tegen een oppositie met minimaal 100 ELO meer. Naomi laat aan bord 1 zien dat ze ook met zwart vol in de aanval kan gaan en Iwahn Apon mag proberen haar agressie te neutraliseren. Tijd voor een drankje in de andere zaal.

Na een uur

Aan de drie staartborden begint Dordrecht 2 favoriet te worden. John aan 7 staat gedrukt, maar dan is hij op zijn best. Johan Went staat iets minder tegen Viktor Koppelaar, maar het is miniem. Pieter kennen we meer als een strateeg, maar hier moet hij zich met dynamisch tegenspel verdedigen: tegengestelde rokades, tegenstander dringt binnen op de 7e rij aan de koningsvleugel. Aan de overige vijf borden wijst alles op de favorietenrol voor DWD 1.

Voorsprong

En dan komt Dordrecht op voorsprong. Remise­koning Ton Slagboom maakt een gelijkspel tegen onze Freek Schouten, een mooie prestatie tegen een veel sterkere tegenstander. Pieter verstapt zich in de ontstane complicaties, verliest een stuk en geeft op, omdat het op de 7e rij ook onhoudbaar voor hem is geworden. 1½ – ½ voor Dordrecht 2.

Edwin van Dongen (l) en Arjon Severijnen 1-11-2016 (Foto: Tom van Bokhoven)

Edwin van Dongen (l) en Arjon Severijnen 1-11-2016

Een half uur later

Er vallen er weer twee uitslagen te noteren. Sander Vogelesang stunt tegen Edwin van Dongen. In een eindspel van D + P tegen D + L voor Edwin met aan beide zijden pionnen weet Sander Edwin onverwachts mat te zetten. Hans Nunnikhoven wist al vroeg het initiatief van Marcel Pluymert tot nul te reduceren en speelt Marcel langzaam maar zeker stuk. Er ontstaat een toreneindspel waarin Hans het volle punt binnenhaalt. (2½- 1½) Ik bel even naar de Trinitatiskapel met de laatste tussenstand.

Prognose

Ik moet de prognose bijstellen naar een lichte overwinning voor DWD-1. Voor een 4-4 stunt van Dordrecht moeten Viktor Koppelaar en Johan van de Griend beiden winnen. John staat weliswaar iets minder, maar de stelling ziet er houdbaar uit en de stelling van Johan Went lijkt op slot te staan, wat twee remises aan deze staartborden waarschijnlijker maakt. Topborden staan allemaal iets of veel beter voor ons.

Naomi Snikkers 1-11-2016 (Foto: Tom van Bokhoven)

Naomi Snikkers 1-11-2016

Drama

En dan voltrekt zich het drama in het laatste half uur. Weliswaar wint Arjon Severijnen van Jan Willem Versloot (2½-2½), maar John bezwijkt onder de druk op zijn stelling in een eindspel dat met passieve verdediging goed houdbaar leek. (3½-2½) De stelling van Johan komt onverwachts toch open en zijn tegenstander raapt zich suf aan pionnen in het ontstane eindspel (4½-2½) Naomi verstapt zich in de aanval, komt een kwaliteit achter en haar tegenstander wikkelt af naar een gewonnen eindspel (5½-2½). De nederlaag is een feit. Dordrecht 2 is nu samen met Erasmus 2 favoriet voor het kampioenschap.

Klik hier voor de uitslagen. Bij menu-optie "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 1B" zijn alle andere uitslagen en de stand te vinden. Op tomsschaakboeken.nl kunt u bij "Fotoverslagen" de fotoreportage van deze wedstrijd van Tom van Bokhoven bekijken.

© Pearl Uyttenhove 2016
© Redactie: Wim Platje 2016