Shah Mata 2 – DWD 1: “Parkeerdruk”


Even een minuut de tijd nemen was veel beter geweest...
WEDSTRIJDVERSLAG | Al redelijk kreupel aan een wedstrijd beginnen zit er bij een klein beetje amateurvoetbalclub niet eens in, maar bij De Willige Dame komt het de laatste tijd wel eens voor helaas. Door een, overigens terechte, afzegging op het laatste moment misten we de achtste man. Vervangers waren op zo korte termijn niet meer te regelen en dus gingen we met een zevental richting Rotterdam-Charlois voor de ontmoeting met Shah Mata 2.

 

Door verslaggever Shah Mata en Wim Platje

 
Ruim op tijd arriveerden we bij "De Nieuwe Nachtegaal", de speellocatie van Shah Mata in Charlois. Daar moest eerst door de chauffeurs, John en Han, een halve marathon worden afgelegd om bij de dichtstbijzijnde parkeerautomaten in de buurt te geraken. Alles kun je voor wat parkeren in Rotjeknor betreft tegenwoordig kennelijk gemakkelijk regelen met een app op je telefoon, maar niet alle niet-Rotterdammers in dit land beschikken daar zomaar over. Dat werd dus zoeken geblazen, want ook de bewegwijzering laat aan duidelijkheid te wensen over. Slechts door het negeren van wegwijzers richting Doetinchem en Hummelo lukte het Han en John toch nog om tijdig over de nodige documenten te beschikken om ons op die manier van een wielklems- en wegsleepsgewijs gesproken redelijk zekere terugreis te voorzien.

Het volgende verslag is aangevuld met de aantekeningen van de (onbekende) verslaggever van Shah Mata.

Een halve marathon naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat

 

Nagelkoning

 
Website Shah-Mata: "Voor bord 1 hadden we op het laatste moment Jaume Gotes kunnen strikken. Hij hoefde zijn schaakkunsten echter niet te vertonen, want zijn tegenstander was verhinderd. 1-0 voor Shah Mata dus."

Na een rustige opening, een dame-pionspel, was het Fred van Keulen, die met 14...Lxg6 de fout inging tegen Fons Claessen. Een ogenschijnlijk onschuldige ruil van stukken op de koningsvleugel leidde tot onmiddellijk verlies. De zwarte koning stond vastgenageld in het midden van het bord. Fons rokeerde en startte direct een opmars met de f-pion. Nadat de koning van zijn bescherming was ontdaan, greep de witte dame in, kwam een toren zich ermee bemoeien en bezegelde een fout van Fred die hem de dame kostte het lot van de zwarte stukken.

Shah Mata: "Fred van Keulen speelde aan bord 7 zijn allereerste bondswedstrijd voor Shah Mata. Dat is nooit makkelijk. Mede door een achterstand in ontwikkeling kwam hij zet na zet meer in de problemen. Toen hij moest kiezen tussen dameverlies of mat koos hij optie drie: opgeven. Tussenstand 1-1."

Fons Claessen 12-11-2019

Fons Claessen 12-11-2019

 

Sveshnikovop je bord

 
Han stuurde de notatie van zijn partij met wit tegen Cees van Oosterom van Shah Mata naar de redactie. Er kwam een Siciliaanse Sveshnikov op het bord. Han gaf aan dat hij na 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5. Pc3 e5 op de zesde zet gebruikelijk voortzet met Pb3 of Pdb5, maar dit keer leek het hem wel aardig om eens iets anders (6.Pxc6) te doen. Han: "Fout natuurlijk, evenals de daarop volgende zevende zet. Mijn tegenstander profiteerde er gelukkig niet echt van. Veel van mijn tijd ging verloren bij het nadenken na de 17e zet van zwart. Uiteindelijk kreeg ik een vrije pion op de a-lijn en blunderde mijn tegenstander op de 34e zet. Kortom een aantal zwakke zetten, maar wel gewonnen."
Met dat: "fout natuurlijk", van Han, viel het overigens wel mee. Het slaan van het paard op c6 komt geregeld voor en is hooguit wat behoudend. Ook aan de zevende zet 7.Ld3 mankeert helemaal niets.

Shah-Mata: "Cees van Oosterom had aan bord drie niet een van zijn beste dagen. Toch kwam hij de openingsproblemen op karakter te boven. Hij wist af te wikkelen naar een remise-achtig paardeindspel. De zet Pa4 had Cees de remise moeten brengen. Hij raakte echter zijn koning aan en moest dus met dat stuk zetten. Hierdoor kan wit slaan op b2 het paard slaan en was de wedstrijd verloren. Tussenstand 1-2."

Han van Gorkom 08-10-2019

Han van Gorkom 08-10-2019

 

Cor- en Pearlspartel

 
Cor Paans schrijft over zijn partij: "Na het voorstellen bleek dat ik tegenover een oud collega van mijn zwager zat. We hadden elkaar ook al eerder bij Visser ontmoet. Na wat oude verhalen opgehaald te hebben begonnen Remy Rutjes en ik aan onze partij. Na een opening 1.c4 c5, stond ik na 19 zetten een pion achter, maar wel licht in het voordeel. Die pion kon ik namelijk terugwinnen. (Zie diagram onder de tekst) Zodoende speelde ik loper g2xb7, en eigenlijk was dit ook gelijk de zet waardoor ik in de problemen kwam. Ik had eerst de dames moeten ruilen en vervolgens die pion moeten slaan .Dan zou ik rustig hebben kunnen afwikkelen naar minimaal een remise.
Zoals het nu ging, na zwarts dame naar b6, kon zwart mij eenvoudig over het randje duwen. Ik spartelde nog 20 zetten door en na zelfs een kwaliteit verlies was ik nog zo dom om het paard niet terug te pakken, omdat ik nog probeerde om een mat achter de paaltjes te geven. Hoe dan ook het was toch een gezellige partij!

Shah Mata: "Remy, aan bord 5 gezeten, beschikte met dame en torens op het bord en elk een handvol pionnen over een machtig paard, tegenover een zielloze loper van zijn tegenstander. Middels allerlei vork-dreigingen buitte hij dit prachtig uit. Tussenstand 2-2."

Shah Mata: "Inmiddels had Franka van Vlokhoven aan bord 4 voor de verandering eens niets geofferd in de opening, zelfs geen pion. Na tegengestelde rokades kwam Franka’s pionnenstorm, gepaard met stukkenactiviteit, sneller dan die van haar tegenstander John van Waardenberg. 3-2 voor ons."

Shah Mata: "Nick Bootsma, aan bord 2, kon tegen een Pirc-verdediging al na vijf zetten de koning van zijn tegenstander Pearl Uyttenhove uit zijn tent lokken met 5.Lxf7. Na veel krachtzetten resulteerde dat uiteindelijk in in een stelling waarin hij na dameruil ook nog een pion en een kwaliteit veroverde. Zijn tegenstander spartelde nog even tegen, maar spoedig was het 4-2 voor Shah Mata."

Pearl Uyttenhove (l) en Cor Paans 13-10-2020

Pearl Uyttenhove (l) en Cor Paans 13-10-2020

 

Vroegberoerd

 
Eigenlijk stond Wim Platje, die het met zwart opnam tegen Dolf Rijkeboer, er al na acht zetten vrij beroerd voor. Hij had niet de energiekste antwoorden gevonden op het Schots gambiet van Dolf en dreigde overlopen te worden. Door wat lichte stukken te ruilen nam de druk wat af en omdat Dolf niet inging op dameruil, maar niet de beste damezetten deed om dat te ontwijken ging zijn voordeel teniet. Wim verdedigde zich goed en de stelling werd met de zet gecompliceerder. Beide spelers lieten wellicht daardoor nog een grote kans op voordeel liggen. De partij leek naar een puntendeling te gaan. Toen kreeg Wim eindelijk de kans om de dames van het bord te krijgen en die greep hij zonder nadenken direct. Even een minuut de tijd nemen was beter geweest, want na de ruil van de dames moest Wim een loper inleveren voor een pion en was het snel uit.

Shah Mata: "Dolf, evenals Franka niet vies van een stuk- of pionoffer, deed aan bord 6 niets van dit alles. Hij bouwde gestaag aan een betere stelling en won na een zet of 25 een stuk. Zo kwamen we op 5-2 voor en waren de matchpunten in elk geval binnen."

Wim Platje 20-07-2021

Wim Platje 20-07-2021

 

Jammerjuich

 
Shah Mata: "Piet Paauw nam als invaller plaats in de wetenschap dat hij voor de bond nog nooit een aansprekend resultaat had gehaald. Dat liep nu wel even anders! Zijn voordeel werd zet na zet groter. Na stuk- en kwaliteitswinst maakte Piet het maakte het nog erg spannend door pas op het laatste moment zijn koning in het spel te brengen richting koningsvleugel, waar tegenstander Willem Weerdesteijn gevaarlijk dicht bij pionpromotie begon te komen. Met vele mensen rondom het bord zorgden zowel Piet als zijn tegenstander voor veel schaakplezier met voortdurend gefluisterde juich- en jammerkreten. Piet trok uiteindelijk aan het langste eind. Eindstand 6-2."

Willem Weerdesteijn 11-02-2020

Willem Weerdesteijn 11-02-2020

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 2C".

© Wim Platje 18-04-2022 12:02