Schapenkoppen vs Brijhappers 1


RONDEVERSLAG | De Merwedebrug bij Gorinchem wordt momen­teel gerepareerd. De stalen draagbalken vertonen haarscheurtjes.

Reparaties aan de Merwedebrug november 2016

Reparaties aan de Merwedebrug november 2016

De brug over de Beneden-Merwede bij Papendrecht vertoont gelukkig geen mankementen en dus kon het viertal de reis over het slibbige water naar Sliedrecht gewoon met de auto maken. Daar wachtte de wedstrijd tegen het eerste (en enige) viertal van de club uit het baggerdorp. Teams van die vereniging zijn in het verleden altijd geduchte tegenstanders gebleken vol lagen en listen. Dat is historisch wel ver­klaarbaar: de naam Sliedrecht wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van 2 mei 1064 van de hand van de Duitse keizer Hendrik IV aan de bisschop van Utrecht, maar dat geschrift bleek later een vervalsing uit 1146 te zijn. Dat voorspelde dus op voorhand al weinig goeds. "Slie" zou wijzen op een Germaans woord dat slik betekent, het achtervoegsel "drecht" betekent doorwaadbare plaats. De plaats dus, waar de overzijde van het water bereiken kan worden.

Ineens zie ik in gedachten het beeld van een mistige overtocht per roeiboot met Fons vooraan op de uitkijk, Piet en Anne aan de riemen en Rob die op de achterste zitplaats het slagritme aangeeft. Aan de overkant worden ze door tot de tanden gewapende dijkwerkers, die brijhappers (brij=modder) genoemd worden, opgewacht...

Terug naar de realiteit. Gelukkig hebben de spelers een korte karakteristiek van hun partijen ingestuurd, zodat ik die in dit wedstrijdverslag heb kunnen verwerken. Na het forse verlies tegen Erasmus zou het toch wel prettig zijn, als er iets aan het geschonden zelfvertrouwen zou kunnen worden gedaan en dat gebeurde ook. Ik laat de spelers aan het woord:

Anne Meeldijk (l) 13 september 2016 (Foto: Tom van Bokhoven)

Anne Meeldijk (l) 13 september 2016

Anne Meeldijk: "Ik speelde aan het eerste bord met wit tegen Gerard van Steenhoven en opende zoals gebruikelijk met d4. Zwart bestreed mijn opzet met het Koningsindisch, waarna er een egelstelling op het bord kwam. Door zwart werd er wat druk gezet op de damevleugel, maar die aanval liep vast. In het eindspel veroverde ik weliswaar een pion, maar het bleek helaas niet voldoende voor de winst. Ik bood remise aan en dat werd door Gerard gretig aangenomen. Met twee ongelijke lopers en met bijna een half uur tijdsachterstand vond ik dat ik ook best tevreden kon zijn."

Fons Claessen 2012 (Foto: Tom van Bokhoven)

Fons Claessen 2012

Fons Claessen schrijft: "Voor wat mij betreft: Ik kon met zwart tegen Tim de Waard in de opening d5 spelen en daarna de pion op e4 slaan. Na terugnemen met de d-pion kon ik de dames ruilen. Ik kreeg een aanval op de pion op f2 met een dreigende vork op koning en toren. Om de vork met het paard te voorkomen werd er Ke1 gespeeld, Ke2 was beter geweest want nu kon ik op f2 slaan met schaak van mijn loper. De koning ging aan de wandel en na nog wat schaakjes stond de koning op g3 en had ik twee pionnen voordeel. Maar toen begon het pas. Ik liet toe dat er met een loper op c7 werd geslagen, één pion teruggegeven voor de aanval dacht ik, maar dat werd mijn ondergang. Er kwam dreiging van een vork op twee torens en ik moest een toren naar a7 spelen. De witte koning ging opnieuw aan de wandel en kwam tot c5, waarna mijn losse pionnen eraan gingen en ik op kon geven. Ik stond een kwaliteit achter, twee torens tegen mijn witte loper en toren en ik had een pionnetje weer moeten inleveren. Kortom, vanuit gewonnen stelling brandend ten onder, maar wel langzaam brandend. Ik heb mijn tegenstander wel uit zijn slaap gehouden, de dag erop weer naar school: jonge knul. Dit zijn van die tegenstanders die je dan over een paar jaar weer eens tegenkomt en die dan in de hoofdklasse spelen."

Piet Schuller 2012 (Foto: Tom van Bokhoven)

Piet Schuller 2012

Piet Schuller speelde met wit aan het derde bord tegen Cees Moes en schrijft: "Zelf had ik een amusante schaakavond. Ik speelde met 1. Pc3 mijn geliefde Van Geetopening. Mijn tegenstander zette op de vijfde zet een loper op e6 terwijl zijn paard op c6 stond. Pionzet d5, gedekt door loper c4 en paard c3, won dus een stuk tegen een pion. Daarna ging het voor Cees van kwaad tot erger. Een paard dat naar a5 gespeeld werd kon na b2-b4 geen kant meer op ging dus ook verloren. Na 15 zetten waren er drie zwarte stukken van het bord tegen drie witte pionnen. Na nog een stuk verloren te hebben gaf mijn tegenstander even later op."

Volgens Piet had Rob Truijens na een uitputtende strijd zijn tegenstander tot opgave gedwongen. Rob omschrijft dat als volgt: "Ik speelde met zwart tegen Ferhat Erdogan. Ik bouwde mijn verde­diging wat ongelukkig op en kwam niet meer toe aan rokeren. Mijn lopers en dame stonden op de koningsvleugel en begonnen de aanval over te nemen, mijn pionnen op de damevleugel rukten op. Uiteindelijk wist ook wit met een stugge verdediging weer een evenwicht te bereiken. In het eindspel met de torens en ieder een paard verzuimde wit met zijn koning de pionnen te dekken, verrekende zich met een torenafruil en gaf op."

Rob Truijens 22-02-2016 (Foto: Tom van Bokhoven)

Rob Truijens 22-02-2016

Met deze 2½ - 1½ overwinning is het viertal nu wel hekkensluiter af.

Klik hier voor de uitslagen van deze wedstrijd. Bij menu-optie "Extern" ⇒ "DWD Viertallen 2B" zijn alle uitslagen en standen te vinden.

Met grote dank aan Piet, Fons, Anne en Rob die me hun commentaar toestuurden. Een kleine moeite, die het mij een stuk gemakkelijker maakte dit verslag op de site te zetten!

© Wim Platje 2016Een gedachte over “
Schapenkoppen vs Brijhappers”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.