RSB ronde 1: “Hakken, sloot, nippertje…”


Met die zet blunderde hij echter volkomen onnodig een pion weg...
Pion
WEDSTRIJDVERSLAG | Voor het eerst sinds lange tijd konden we geen twee, maar slechts één achttal afvaardigen naar de RSB-competitie. Aangezien er inmiddels heel wat Elo-punten zelden of helemaal niet meer voor DWD schaken hebben we tevens verzocht om niet in de eerste, maar in de tweede klasse te mogen uitkomen. Dat verzoek is door de competitieleider ingewilligd.

 

Door Wim Platje en de blogger van De Pionier

 
De eerste tegenstander in RSB Klasse 2C bleek het tweede team van De Pionier te zijn. De uitwedstrijd naar Hellevoetsluis valt in de categorie verre bestemmingen. Dat betekende dus twee auto's voor het vertrek om zeven uur vanaf de Burgemeester de Raadtsingel. Die waren er. Hans en Cor de chauffeurs. Nick zou traditioneel met eigen vervoer gaan. Pearl doorbrak een traditie. Hij was ruim op tijd...

Aangezien ik daardoor dus nu wel een vaste rubriek in mijn inleiding bij externe uitwedstrijden moet missen, houd ik als onderwerp nu alleen nog maar over om iets van de heenreis naar Hellesloetvuis te vertellen. Maar zeg nou zelf, van een reis van Dorrendrecht naar Vellesloethuis, richting Eurovoort, langs Penis en door de Lotbek is natuurlijk nauwelijks een onderhoudend reisverslag te maken. Als ik half-lyrisch zou gaan beschrijven hoe de A-zoveel zich in het zojuist ontloken schemerdonker een weg zoekt langs betoverend geïllumineerde eilanden van raffinaderijen en kraakinstallaties, de superbe apotheosen van de vaderlandse petrochemica fossilica, die zich schier eindeloos naar de maanovergoten einder uitstrekken, dan zouden jullie me, terecht overigens, voor een mallotig poëet verslijten.

Ineens bekruipt me het gevoel dat ik iets wat hier op lijkt al eens eerder heb geschreven. Een déja-ecrit dus... We kwamen in ieder geval op tijd aan. Nick was er. Met zijn achten dus maar eens kijken of we de 7½ - ½ winst van een aantal jaren geleden tegen De Pionier 2 zouden kunnen herhalen....

(In de wedstrijdverslagen wisselen we het DWD-commentaar af met dat van De Pionier. We zijn zo vrij geweest om dat commentaar en een tweetal foto's van het blog van SV De Pionier hier te gebruiken in plaats van alleen maar een link te vermelden.)

Rechts van de tafels en vlnr: Pearl Uyttenhove, Han van Gorkom, John van Waardenberg en Hans Nunnikhoven

 

Rechts van de tafels en vlnr: Wim Platje, Nick Kimenai, Cor Paans en Willem Weerdesteijn

 

Achteruit drijven

 
DWD: In een damepionspel gaf Pionier- en zwartspeler Tycho Kant in de opening pardoes een pion weg aan Nick Kimenai. Er volgde een langdurige manoeuvreerpartij, waarin Nick voortdurend het initiatief bezat. Na dameruil ging het voor Tycho uiteindelijk helemaal verkeerd. Een vrije a-pion èn een vrije d-pion kon hij niet meer met zijn toren stoppen.

De Pionier: Toch ging het eerste punt naar de Dordtse tegenstanders en wel aan het bord van één van de jeugdige debutanten aan Hellevoetse kant. Tycho Kant had het namelijk lang weten vol te houden aan bord 7 maar moest toch de eer en het punt aan zijn tegenstander laten. (0-1)

DWD: Een voorsprong dus voor De Willige Dame, maar lang zou dat niet duren. Cor Paans had het moeilijk tegen de jeugdige Lucas Braam en kwam die moeilijkheden uiteindelijk niet te boven.

De Pionier: Maar hierna kwamen de beide andere jeugdige debutanten geweldig in actie. Het is namelijk niet niks om bij je debuut in de RSB meteen maar in de tweede klasse te beginnen, daar leek Lucas Braam helemaal geen last van te hebben aan bord 6. Hij wist zijn tegenstander knap achteruit te drijven met dame en toren. Op de zwarte koningsvleugel werd de desbetreffende koning fraai in een hoekje gedrukt midden op het bord. Er bleek geen ontkomen meer aan en ook de zwartspeler zag dat tenslotte in waarna hij opgaf. (1-1)

Nick Kimenai november 2018

 

Schaakverbijstering en verstandsblindheid

 
DWD: Wim Platje kreeg spelend met de zwarte stukken via 1.d4 Pf6 2.Lg5 de Trompowsky-opening voorgeschoteld door Quint Considine. De witspeler speelde in de opening behoorlijk aanvallend, maar kon niet door de taaie zwarte verdediging heen breken. Ook in het middenspel verliep de partij zonder tot groot voordeel voor een van beiden te leiden. Met 28.Db6? blunderde Wim in een moment van schaakverbijstering en verstandsblindheid echter volkomen onnodig een pion weg en daardoor was ook een tweede pion naar even later bleek niet meer te verdedigen.

De Pionier: De andere jeugdige had bord acht toegeschreven gekregen en daar speelde Quint Considine een toch nog vrij moeilijke partij. Zijn koning ging, na een korte rochade, weer helemaal terug naar de damevleugel. Daar hielp hij mee om de verdiende materiaalwinst binnen te halen, wat voor de tegenstander meteen een sein was om op te geven. (2-1)

DWD: Willem Weerdesteijn speelde met wit een prima opening aan het vijfde bord en had gaandeweg de partij zeker zicht op remise. Die remise had hij ook aangeboden, maar kennelijk zag tegenstander Fred van Wieringen nog muziek in zijn stelling en daar bleek hij gelijk in te hebben. Willem verloor een pion en zijn stelling was niet meer te houden.

De Pionier: Het bleef prima gaan voor het Pionierteam want aan bord 5 had teamleider Fred van Wieringen zijn in eerste instantie opgelopen slechtere stelling helemaal naar zijn hand weten te zetten. Immers, zijn opponent moest toezien dat hij een pion ging verliezen wat ook meteen inhield dat er een Fred-pion door zou gaan lopen. Maar de witspeler had er geen zin in om dat af te wachten en gaf dus op, wat een 3-1 voorsprong voor de Pioniers betekende. (3-1)

Hans Nunnikhoven maart 2019

 

Kladborden

 
DWD: Een nederlaag leek in het verschiet te liggen, maar Han van Gorkom won een stuk in zijn partij tegen Maurits Leentvaar en bracht daarmee (met de winst, niet met dat stuk) spelend aan het derde bord De Willige Dame weer terug in de race.

De Pionier: Een prima resultaat dus aan de lagere borden maar daar kwam aan de hogere borden de klad in. Want aan bord 3, waar hij bij de eerste rondgang nog zo'n mooi resultaat leek te kunnen gaan halen, raakte Maurits Leentvaar helaas de weg kwijt en dat kostte hem een stuk. Na toch nog geprobeerd te hebben er wat van te maken, want wat doe je als je een tijdlang het gevoel hebt gehad een punt te kunnen scoren, gaf Maurits toch maar op. (3-2)

DWD: Hans Nunnikhoven maakte er aan het eerste bord met wit tegen Alex van Wieringen een gesloten Siciliaan van: 1.e4 c5 2.Pc3. Na het voltooien van de opening begon hij een gecontroleerde pionnenopmars op de koningsvleugel tegen de zwarte koning. Dat offensief leek spaak te lopen, maar het ruilen van de dames was duidelijk in Hans' voordeel. Dat voordeel ging echter even later weer verloren. Een pionoffer gaf het witte loperpaar echter mooi spel en op de zevende rij binnenvallende torens beslisten vervolgens de partij.

De Pionier: Helaas kwam er een eind aan de veelbelovende stand door Alex van Wieringen aan bord 1, waar hij het op moest nemen tegen de najaarskampioen van de tegenstanders. Ondanks grote drukte qua werkzaamheden wist Alex toch goed partij te geven en werd hij zeker niet weggespeeld. Maar net als een aantal van zijn ploeggenoten had hij (veel) meer bedenktijd nodig dan zijn tegenstander. Dat gaat je op een gegeven moment toch wel vaak opbreken, zo ook aan het eerste bord. Met nog een kleine twee minuten op zijn klok wilde hij niet meer afwachten hoe zijn tegenstander de partij definitief naar zich toe zou trekken. (3-3)

Han van Gorkom maart 2019

 

Probeerpeter

 
DWD: Pearl Uyttenhove zou volgens sommige toekijkende DWD'ers waarschijnlijk wel verliezen. Met zijn bedenktijd onder de vijf minuten bleef hij als gewoonlijk stug zijn zetten noteren en al even gewoonlijk bestond de indruk dat hij zijn eigen tijdsverloop niet in de gaten bleef houden. Maar ook Peter Derrez, de tegenstander van Pearl, verkeerde in hevige tijdnood. Pearl sprokkelde professioneel de 15 seconden per zet bij elkaar en naar ik heb horen zeggen staakte Peter met nog een handvol seconden op de klok de strijd.

De Pionier: Nu werden de laatste twee borden dus uiterst belangrijk om de eindstand te bepalen en dat ging al niet meer naar wens aan bord 4 bij Peter Derrez. Ook Peter had de nodige tijd gebruikt om zijn stelling naar tevredenheid te maken maar helaas dacht zijn tegenstander er toch wat anders over. Dat betekende dan dat er nog van alles door Peter uitgeprobeerd ging worden maar dat die probeersels niet meer het door hem zo gewenste resultaat gingen brengen. Ook Peter moest opgeven. (3-4)

Pearl Uyttenhove oktober 2018

 

Johnny Cool

 
DWD: John van Waardenberg speelde een solide partij met zwart aan het tweede bord tegen Martijn van Dam. In een toreneindspel met een pion minder hield hij het hoofd koel. Afwisselend pionwinst dreigend en schaakgevend vanaf de zijkant sleepte hij de inmiddels vereiste winst binnen.

De Pionier: Alles kwam nu op de smalle schouders van Martijn van Dam aan bord 2 neer. Hij moest dus winnen om nog een half wedstrijdpunt uit het vuur te slepen. Daar leek hij dan ook alle kans toe te krijgen, in een toreneindspel had hij een pion meer weten te krijgen, maar iedereen weet hoe moeilijk het dan is om dat voordeel over de streep te brengen. Dit, gecombineerd met een slechtere hoeveelheid tijd dan zijn tegenstander maakte het uiterst moeilijk om de winst binnen te halen. Hij probeerde nog van alles maar zijn tegenstander wist al die voor hem hobbels keurig te nemen, wat tenslotte, met nog maar een paar seconden op de klok voor Martijn, remise betekende dankzij twee kale koningen. (3½-4½)

John van Waardenberg oktober 2018

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je na verwerking door de competitieleider van de RSB door hier te klikken: Ranglijst en uitslagen Klasse 2C.

© Wim Platje 12-10-2021 21:33