Ronde zeven: “Een sacraal gebaar”


RONDEVERSLAG | Voor het begin van de zesde ronde had ik het al eens een keer niet meegemaakt, dus keek ik er niet van op het nu wel mee te mogen maken. Jawel, een heuse huwelijksreceptie in de kapel én in onze speelruimte ernaast!

Alle speeltafels vol met cadeaus, drankjes en hapjes. Feestelijk geklede mensen met een glas in de hand. Een bruidje in het wit en een blauwe bruidegom in galakostuum van de marechaussee. De driftig heen en weer dravende beheerder probeert alles in goede banen te leiden. Voor de ramen sta ik me af te vragen hoe we in vredesnaam vanavond nog op een redelijke tijd zouden kunnen beginnen met schaken. Kennelijk valt het op dat ik voor de ramen alles in gedachten verzonken sta op te nemen, want ineens realiseer ik me dat drie jonge modieuze jongemannen van binnenuit terug staren. Nee, ik ben geen hongerige dakloze. Ik wil alleen maar een partijtje schaken...Cor Paans is inmiddels aan komen fietsen en stapt naar binnen. De koster gesticuleert dat alles in orde is. "Het loopt allemaal een beetje uit, maar ik heb al voor vier tafels gezorgd in de kapel." We wachten nog even totdat de laatste tonen van "Amazing Grace" uit de kapel zijn weggestorven en zien dan inderdaad, dat alle gasten snel vertrekken.

We zijn slechts met zijn negenen. Nogal wat spelers komen vanavond in actie voor het eerste team, dat de stadsderby speelt bij schaakclub Dordrecht. Wat lacherig worden borden en stukken opgesteld. Op de lessenaar ligt de grote Bijbel open bij het Hooglied en Wim vraagt voor de aanvang der partijen nog even plechtig de aandacht van de spelers, die op hun beurt al even plechtig absoluut geen aandacht schenken aan hem. Mopperend dat ze kennelijk alleen voorge­lezen wensen te worden uit de Nimzowitsch-variant van het Frans gaat hij achter de zwarte stukken zitten tegenover Koos van Dalen.

Schaken in de kapel: 1-11-2016

Schaken in de kapel: 1-11-2016

Spelen in een kerk heeft wel iets speciaals vindt Koos: "Zelfs het gebaar dat Rob Truijens maakt bij het opzetten van zijn bril heeft iets sacraals."

Dan wordt het stil, heel stil. In de gewijde stilte spelen acht heren als kerkvorsten hun partijen in de kapel van de Heilige Drievuldigheid. De enige drievuldigheid, die zij vanavond echter erkennen bestaat hooguit uit het drietal: Winst, Remise en Verlies.

Gijs van der Willigen en Ton van der Breggen zijn na zeventien zetten het eerste klaar. Ton miste een uitgelezen kans om een stuk te winnen met 10. De7. In plaats daarvan speelde hij het verliezende Pf5, wat door Gijs prima werd uitgebuit.

Koos van Dalen bracht tegen Wim Platje het Spaans vierpaardenspel op het bord. Wim zat perplex: Koos, die zijn witveldige loper op b5 zet en niet op c4? Geen snode plannen op f7? Ongehoord! Wim speelde een onberispelijke opening, Koos was iets te ongeduldig, wat hem op pionverlies kwam te staan. Wim verzuimde de dame te vangen, maar de afwikkeling die hij koos was ook goed, zeker toen Koos tegen het einde zijn loper liet insluiten.

Schaken in de kapel: 1-11-2016

Schaken in de kapel: 1-11-2016

Paul de Roos speelde een lange partij tegen Rob Truijens. Beide spelers verbruikten ongeveer evenveel tijd en hadden nog een kleine tien minuten voor de finale. Rob bezat in het eindspel de dame en het loperpaar, Paul een dame en een toren. Beiden hadden zes pionnen. De koning van Paul stond echter erg onveilig en nadat Rob zijn koning in een onaantastbaar fort had opgeborgen gaf Paul de partij op.

Willem Weerdesteijn bleek vandaag te sterk voor Piet Schuller. Piet: "Willem opende met f2-f4, de Bird-opening. Ik antwoordde met d5. e5 was avontuurlijker geweest. Mijn loper op f6 werd geslagen door zijn paard dat op g4 verschenen was. Ik sloeg terug met de g-pion waardoor de pion op f6 zwak werd. Verder in de partij werd de druk op pion c7 opgevoerd. Een grote fout was het opspelen van c7 en het posteren van mijn paard op b8 waardoor mijn torens niet meer verbonden waren. De witte dame verscheen op c5 en viel mijn toren op f8 aan, terwijl ik de koning op h8 had gezet. In plaats van toren naar f7 speelde ik in arren moede de koning maar naar g8 in de vuurlinie. Hierna ging het van kwaad tot erger en verloor ik have en goed."

De zevende ronde werd gesponsord door Onno Buijtenhek, oud-lid van De Willige Dame, waarvoor onze hartelijke dank!

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2016