Ronde zeven: “Een kat en Hartje Stad”


RONDEVERSLAG | Daar zit je dan met een kat van bijna zeventien jaar oud. ’s Middags is hij van de problemen met zijn gebit afgeholpen bij de dierenarts en als gevolg van de narcose wankelwaggelt hij nu door het huis.

Mijn naam is Fons. "The Fonz" van de Acaciastraat. (Foto: Gusta Bastian 1 juni 2014)

Mijn naam is Fons. "The Fonz" van de Acaciastraat.

Ik lees de ‘Informatie omtrent de nazorg van Fons’, die ik heb meegekregen maar eens door. Opvallend, de dieren worden tegenwoordig bij hun naam genoemd. Niet: “uw kat”, maar “Fons”. Zou de vee-arts in zijn informatie ook “uw koe Berta 23” schrijven? Even kijken: “…volledige narcose…, infuus in voorpoot…, tube in keel…, kan nog een aantal dagen hees klinken…” (Valt wel mee, onderweg terug naar huis zette hij in het kooitje een behoorlijke keel op. Niets hees te merken. Geen “gggiauw”, maar een alles op stelten zettend “Mauauauw!” als protest.) “… vandaag nog lekker warm houden, ... rustige plaats, …kan wankel, erg rustig of verward zijn …” (Hmm, heb ik ook wel eens last van.) “…vandaag niet naar buiten, …mag niet springen, … na vanavond 20:00 uur kleine beetjes eten, … geweekte brokjes, gekookte vis of kip geven. Fons mag wel zelf water drinken.” (Gelukkig maar, ik was trouwens toch al niet van plan om dat ook nog eens voor hem te doen. Ik bedien hem tenslotte al bijna zeventien jaar.)

Hoe jammer ook voor de website, dat wordt dus vanavond geen schaken voor mij. Ik bel voorzitter Paans met excuses voor de wel wat vreemde reden voor mijn afwezigheid: “Cor, ik kan vanavond niet, want Fons mag niet springen…” “Geeft niet Wim, ik zal er wel wat van maken.”

En dus volgt deze keer, vanuit uitwijklocatie “Koffie­corner Hartje Stad” van eigenaresse Roelie Bartels, hier het wedstrijdverslag van de hand van onze als altijd bij de club betrokken praeses, die ook tekent voor de foto’s:

Schaken in Koffiecorner "Hartje Stad" (Foto: Cor Paans 4 april 2017)

Schaken in Koffiecorner "Hartje Stad"

Bij Rob Truijens en Gijs van der Willigen ging het lang gelijk op. Op zet 22 gaf Rob zijn dame weg en verzuchtte hij dat het geen laat avondje zou gaan worden. Gelukkig bleef hij tot het eind, want het bleef toch nog gezellig in gebouw de “Vriese Staete”.

Ton van der Breggen had na de 14e zet allerlei losse pionnen. Vervolgens ging er nog een torentje af.
Na twee uur sterk verdedigen had Ton de achterstand evenwel totaal weggepoetst. Hij bood remise aan, maar Koos van Dalen wilde het nog ‘ff’ proberen. Ton bleef voortvarend spelen, maar helaas overzag hij het moment dat zijn koning weggedwongen werd en dat hij daardoor wederom een toren verloor.

Na een heel tactische en scherpe partij werd door Fons Claessen en Pieter Sandijck remise overeengekomen. (Nee, ik heb Fons niet vernoemd naar deze Fons! WP)

Ook bij Anne Meeldijk en Paul de Roos ging het gelijk op, totdat in het eindspel Paul een verkeerde afruil speelde en daardoor een stuk achter kwam. Het eindspel speelde Anne vervolgens simpel tot winst.

John van Waardenberg (l) en Mark Hopman (Foto: Cor Paans 4 april 2017)

John van Waardenberg (l) en Mark Hopman

Het was al snel oorlog in de Scandinavische partij tussen Mark Hopman en John van Waardenberg. Allebei een pion, een dame en een paard kwijt na dertien zetten. Mark een dubbelpion op f2 en f5, maar wel het loperpaar. John kreeg een aanval op de damevleugel. Op het moment dat het wat leek te verzanden dacht Mark een pion te kunnen winnen, maar John speelde het clever en het resultaat was een verlies van een pion en een lastige stelling voor Mark en uiteindelijk winst voor John.

Pearl Uyttenhove (l) en Johan Went (Foto: Cor Paans 4 april 2017)

Pearl Uyttenhove (l) en Johan Went

Pearl Uyttenhove won op de elfde zet een pion op a3 van Johan Went. Op dat moment leek Pearl prima te staan. In het eindspel van vier tegen drie pionnen en een loper tegen een paard was er echter geen winnen meer aan voor Pearl, temeer daar Johan veel meer tijd had.Toen Johan aangaf dat Pearl best remise mocht aanbieden, werd dit voorstel dan ook door beide spelers omarmd.

Met nogmaals grote dank aan inval-verslaggever en fotograaf Cor Paans voor deze bijdrage aan de website van De Willige Dame!

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2017