Ronde vijf: “Schaken zonder bord”


RONDEVERSLAG | Het is ook altijd wat. Kunnen we eens een keer spelen zonder begeleiding van het kerkorgel, horen we eens geen hemelse sopranen, is de hoboïst met verstuikte lippen thuisgebleven en repeteert het Bachkoor niet.

Is er ook geen lezing over een oude landkaart voor een menigte belangstellenden en worden we eens niet goed bedoeld maar ongevraagd geadviseerd door pauzerende kapelgangers, dan blijken er ineens geen borden, stukken en klokken te zijn! Het schaakmateriaal was uitgeleend om een simultaan in Den Witten Haen op de zaterdag mogelijk te maken, maar men was vergeten dat op tijd bij ons terug te brengen...
Bij mijn aankomst trof ik dus een leeg magazijn aan en bereidde ik me al voor op een avondje blindschaken. Gezien het nogal forse aantal vlagen van schaakblindheid dat me in mijn lange schaakloopbaan reeds getroffen heeft had ik daar overigens alle vertrouwen in. Cor Paans kon gelukkig snel contact leggen met een der nalatigen en snelde vergezeld van Nick Kimenai en Ton van der Breggen ­naar de Groenmarkt om vervolgens alsnog met drie tassen vol buit op de basis weer te keren.

1858. Paul Morphy speelt blind tegen acht tegenstanders in Café de la Regence

1858. Paul Morphy speelt blind tegen acht tegenstanders in Café de la Regence

Een rondje knokken tussen de aanvoerders van de ranglijst zat er deze ronde helaas niet in. Drie van de hoogst­genoteerden moesten verstek laten gaan, maar bij de wel gespeelde partijen werd er toch behoorlijk gemat.Dat was echter niet het geval bij Wim Platje tegen Han van Gorkom. In een vredelievende Pirc kwam Wim met de witte stukken met minimaal voordeel uit de opening na een vroeg e5 van Han. Toen de gefianchetteerde loper op zet 13 van g7 verdween bood Wim remise aan. Han aarzelde geen moment.

Rob Truijens werd door Pieter Sandijck langzaam maar gestaag strategisch achteruit gedrukt. Rob verdedigde zich uit alle macht, maar toen hij de kwaliteit verloor stortte zijn kaartenhuis als een stelling ineen. (Andersom zou ook best wel eens mogelijk kunnen zijn.)

Anne Meeldijk ging in de koningsaanval tegen Tabitha Snikkers. Net zolang manoeuvrerend tot hij zijn torens op de h-lijn kon verdubbelen slaagde hij erin het punt binnen te halen.

Nick Kimenai en Gijs van der Willigen speelden een lange partij. Nick kwam een stuk en een pion voor te staan en toen Gijs besloot om het laatste stel torens te ruilen kwam hij derhalve een stuk te kort om de witte pionnen in hun opmars te kunnen stuiten.

Koos van Dalen 11 augustus 2016

Koos van Dalen 11 augustus 2016

Koos van Dalen wordt zo langzamerhand een steeds gevaarlijker tegenstander. Wie met zwart tegen Koos niet snel rokeert moet rekening houden met ellende op f7 en een snelle nederlaag. Willem Weerdesteijn was zoals hij dat noemde: te "greedy". Inhaligheid op de vierde zet leverde een geweldige aanval op van Koos, die het na een paar mindere zetten van Willem geweldig afmaakte. Op zet 12 stond er ineens een mat in twee op het bord.

John van Waardenberg moest het tegen Naomi Snikkers opnemen en besloot met zwart tot het Scandinavisch. Het werd een lange partij, die in een eindspel van toren plus vier pionnen aan beide zijden uitmondde. Naomi kwam met een toren op de achtste rij binnen, veroverde een pion, maar John had goed gezien, dat hij met een torenschaak een gevaarlijke vrijpion onschadelijk kon maken, waarna er niets anders dan een remise restte.

Cor Paans kwam in tijdnood tegen Paul de Roos, maar stond wel een pion voor. Paul bleef in eerste instantie kalm, strafte een fout van Cor af en won een stuk. Cor zette alles op alles, creëerde dreigingen met zijn loper en zijn dame en besloot tot een flitsend schijnoffer van zijn koningin. Dat had niet voldoende moeten zijn, maar Paul, die met Cor meeging in het snelschaken, offerde een stuk in de veronderstelling, dat hij zijn h-pion zou kunnen laten promoveren. Een schaak met een loper had hij echter over het hoofd gezien. De pion ging verloren en Paul gaf de pijp aan Maarten, wie dat dan ook moge zijn.

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2016