Ronde vijf: “Nog meer klappen”


"Het ongeluk kent geen vrienden" (Euripides)

RONDEVERSLAG | Je kunt wel eens pech hebben, maar sommige mensen schijnen een talent te bezitten voor het oplopen van averij, tegenslag, malheur, panne, rampspoed en ander onheil.

Iedereen heeft wel eens momenten waarop het tegenzit natuurlijk. Soms kun je er echt niets aan doen, noem het dan maar gewoon tegenslag. Soms ligt het ook wel enigszins aan jezelf. Als je tijdens de bokstraining een knal op je oor krijgt kun je het onvermijdelijk pijnlijk suizebollen dat er op volgt natuurlijk nauwelijks pech noemen. Maar als er voor de tweede keer in een paar jaar in vrijwel identieke situaties een auto achterop de jouwe knalt dan vraagt dat fluisterstemmetje in je achterhoofd steeds dringender of er misschien van 'het noodlot' sprake is.

Eerst was het ene mevrouw S. die niet zag dat ik na het viaduct over de A16 tussen Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht stilstond voor een verkeerslicht en met haar Renaultje Twingo vol achterin vloog. Gisteren kreeg ik in Barendrecht, wederom stilstaand voor een verkeerslicht, de heer J. met een ietwat zwaardere DAF-XF inclusief oplegger via de achterdeur op bezoek. En nou niet flauw doen... Het licht stond wel degelijk op rood! In beide gevallen zat ik na afloop van de voorstelling toch mooi vloekend in een total-lossje. De foto boven dit artikel toont mijn laatste verlies. (Vaarwel Oude Schicht.) De foto hieronder toont de boosdoener.

Misschien had ik dan toch niet in mijn laatste verslag over het tweede team het onheil over me moeten afroepen door te schrijven dat we in de hoek zitten waar de klappen vallen en heb ik zo de rampspoed over mezelf afgeroepen? Ach nee, zo bijgelovig ben ik niet. En ook de suggestie dat een tegenwoordig vrij actieve terreurgroep uit Tuitjenhorn zijn verderfelijke pijlen inmiddels landelijk schijnt te richten op de talentvolle oudere schaker werp ik verre van mij.

Eigenlijk is in mijn specifieke geval de oplossing simpel: Ik stop gewoon niet meer bij verkeerslichten. Mocht dat niet werken dan ga ik even bij Defensie buurten om er een afgedankte AMX-, Centurion- of Leopardtank op de kop te tikken. Effe de loop afzagen en karren maar...

Het bovenstaande is wel een heel lang excuus, maar nu weet u tenminste waarom het verslag van de vijfde ronde zo laat is. Ik had pech en van de andere kant bekeken had ik verdomd veel geluk. Naar de partijen:

Zeven van de negen partijen eindigden in de vijfde ronde met een zege voor zwart. Eén witte overwinning en de zoveelste remise tussen Jisk Liemburg en Wim Platje completeerden deze speelronde.

Went bekend

Met 4½ uit 5 voert Pearl Uyttenhove na vijf ronden het klassement aan. Winnen van meervoudig kampioene Naomi Snikkers doe je niet zomaar en zeker niet met zwart, maar het lukte Pearl. Wel moet vermeld worden dat Naomi last had van een blessure. In het Italiaans vierpaardenspel bracht Pearl het bekende schijnoffer 4. .., Pxe4, waarop Naomi voortzette met 5. Lxf7+, wat als minder goed bekend staat, maar wel tot heel scherp spel kan leiden. Ergens zal Naomi even de concentratie hebben verloren. Stukverlies leverde Pearl het volle pond op.

Pieter Sandijck liet de eer aan Johan Went. Meer is mij er niet van bekend. (Let op het subtiele rijm.)

Pearl Uyttenhove 23-10-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 23-10-2018

 

Flonkerend

Wim Vink gaf na de partij tegen Erik Brok aan, dat Erik op schitterende wijze de winst naar zich had toegetrokken: "Met flonkerend spel". Misschien moet Wim eens iets anders proberen dan 1. f4, de Bird-opening?

Fons Claessen won van Cor Paans en was zo vriendelijk me de partijnotatie en zijn commentaar op te sturen: "Ik won vrij snel een kwaliteit maar moest opboksen tegen het loperpaar. Na veel zetten om de witte d-pion heb ik besloten de loperdiagonaal dicht te houden, en de open e-lijn te gebruiken. Na veel manoeuvreren kwam ik ineens goed te staan. Cor kwam een aantal keren in nagenoeg dezelfde stelling en verloor dus veel tempi. Ik kon daardoor langzaam opbouwen voor een aanval. Op het laatst kwam de e-lijn helemaal vrij en stonden de witte lopers buitenspel. Cor kon tenslotte mat niet meer voorkomen".
Fons Claessen 23-10-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Fons Claessen 23-10-2018

 

Kenau

Jisk Liemburg koos met wit tegen Wim Platje voor de Spaanse ruilvariant. Daarmee maak je het zwart niet moeilijk, maar solide is het wel. De te vroege opstoot 10. f4 had Wim in het voordeel kunnen brengen, maar hij greep zijn kans niet. In plaats daarvan deed hij een aantal overbodige damezetten, waardoor Jisk gemakkelijk gelijk spel kon bereiken. De remise op voorstel van Wim was gezien de stand terecht.

Rob Truijens kreeg de samengebalde kracht van de andere leden, verpersoonlijkt in de fictieve schaakkenau Connie Koomen, te verduren. Dat is altijd moeilijk en zeker als de beurtvolgorde niet echt vlekkeloos verloopt. Jisk Liemburg zette een val op. Wim Platje bracht een dame-offer dat niet mocht worden aangenomen. Pearl Uyttenhove vervolgde met een vernietigend dubbelschaak en Cor Paans mocht de matzet uitvoeren. Sorry Rob...
Rob Truijens 23-10-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Rob Truijens 23-10-2018

 

Genereuze Gijs

Gijs van Willigen kwam tegen het Siciliaans van Anne Meeldijk alleszins redelijk uit de opening, maar verloor met d2-d3-d4 onnodig een tempo. De partij ging tot het begin van het middenspel gelijk op, maar toen deed Gijs helaas al te genereus een paard in de aanbieding. Dat buitenkansje liet Anne zich niet ontglippen.

Willem Weerdesteijn vond het na afloop niet echt prettig dat hij er voor had gekozen een stuk te nemen in ruil voor twee pionnen. "Je ontwikkeling komt dan zo in het gedrang", aldus Willem. Toch was het uiteindelijk voldoende voor de winst. Het eindspel met een loper en een pion minder werd door Piet Schuller opgegeven.
Anne Meeldijk 23-10-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Anne Meeldijk 23-10-2018

 

Leeghalen

De koningsaanval van Koos van Dalen in de partij tegen Paul de Roos sloeg uiteindelijk door. Paul kon de matdreigingen niet langer het hoofd bieden, zodat Koos de hele pot leeghaalde.
Paul de Roos 23-10-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Paul de Roos 23-10-2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's najaar 2018".

© Wim Platje 25-10-2018 15:27

Sponsor van deze ronde:

Johan Went - Speler van De Willige Dame