Ronde twee: “Ja, maar hij begon!” 1


"Je kunt beter ruzie hebben met een wijze dan vriendschap met een dwaas".
(Max Moszkowicz Sr)

RONDEVERSLAG | Niemand wist achteraf meer precies te vertellen hoe de ruzie nu eigenlijk begon. Sommigen wezen met een beschuldigende vinger naar Pearl. Anderen waren er van overtuigd dat het juist Johan was die willens en wetens het conflict uitlokte. In ieder geval heerste er alom grote verbijstering na de (gestaakte) tweede speelronde. Het betrouwbaarst lijkt nog het relaas van beheerder Jan Lokhorst van 'De Kosterij' waar zich op de avond van de 30ste januari de onverkwikkelijke taferelen afspeelden:

Lokhorst: "Er heerste de hele avond al een ondefinieerbare intens gespannen sfeer. Alsof er iets onheilspellends stond te gebeuren. Ik had aan het begin van de avond een onbestemd gevoel. Er hing iets noodlottig dreigends in de lucht, zal ik maar zeggen. Het eerste wat ik opmerkte was dat Pearl zich achter het bord zichtbaar zat te ergeren aan het gedrag van Johan die tijdens de partij zachtjes zat te neuriën en enkele malen een stuk beetpakte om dat, 'J'adoube' prevelend, dan weer op zijn uitgangspositie terug te zetten. Ik weet ook wel dat 'J'adoube', aan de tegenstander medegedeeld, betekent dat de speler zijn intentie kenbaar maakt om een of meer stukken op het bord recht te zetten, maar om dat nou vijf keer achter elkaar te doen ging volgens mij wel wat ver en kon alleen maar bedoeld zijn om de tegenstander te irriteren. Toen Johan vervolgens ook nog achterover ging leunen en zijn benen strekte, waarbij hij, volgens mij onbedoeld, de schenen van Pearl vrij onzacht raakte, knapte er kennelijk iets bij de toch doorgaans gemoedelijke en vrij onverstoorbare Pearl, die zijn koning pakte en hem Johan naar het hoofd smeet onder het uitstoten van een ijselijk klinkend 気合! (Ki-Ai!)"

Een ster in de voorruit

Lokhorst vervolgt: "Dat hij zijn doel miste en daardoor de iets verderop niets­vermoedend peinzende Gijs vol op zijn bril trof, wat een lelijke ster in diens optisch hulpmiddel veroorzaakte was natuurlijk al vrij onfortuinlijk, maar de reactie van Gijs zette de boel pas echt op scherp. In een reflex haalde hij vol uit naar tegenstander Erik die hij abusievelijk verantwoordelijk hield voor het ontstane malheur. Terwijl het bloed uit Eriks neus gulpte stond deze op, pakte het schaakbord en hief het boven zijn hoofd om het vervolgens krakend om Gijs' hoofd tot op diens schouders te slaan. De inmiddels als vredestichter toegesnelde Ton trachtte zich toen tussen beide kemphanen in te worstelen, maar gleed uit over de op de vloer gestrooide pionnen en viel vol met zijn platte bek op de stelling die op het bord bij Dick en Anne stond.
Pearl Uyttenhove 30-01-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Pearl Uyttenhove 30-01-2018

 

Adrenalinekanon

Brullend van de pijn - er stak een dame uit zijn rechteroog- kwam hij wankelend overeind en met een van zijn wild in het rond maaiende armen knalde hij tegen het achterhoofd van Dick. Die nam dat niet en gooide een paar schaakklokken in de richting van het hem bedreigende monster. Daarmee verbrijzelde hij niet alleen een paar ruiten aan de voorzijde van het pand, maar hij trof ook Pearl, die zich onmiddellijk daarop in de vechtende kluwen begaf en karatetrappen begon uit te delen ongeacht wie hem voor de voeten kwam. Ondertussen was Jisk begonnen met het bekogelen van de meute met de bijbels uit de kast achterin de speelzaal. Anne, behulpzaam als altijd, voorzag hem daarbij in hoog tempo van munitie terwijl hij hem enthousiast en met overslaande stem aanvuurde: "Go, go! Go Jiskie! Go, go go!" Adrenalinekanon Jisk ving vervolgens aan met het het in opperste razernij inslaan van alle ruiten aan de achterzijde van ons etablissement.
Johan Went 30-01-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Johan Went 30-01-2018

 

Honkbalknuppel

Ondertussen was het bovenblad van de bar in tweeën gereten en stroomde de koffie dampend over de vloer, daarbij kortsluiting veroorzakend in een stekkerblok waaruit rook en vlammen opstegen. Het duurde niet lang voor de rook de vechtenden vrijwel geheel aan het zicht onttrok. Alleen hoog geheven vuisten, flitsende trappen en een honkbalknuppel (waar kwam die eigenlijk ineens vandaan?) kwamen soms nog boven de kruitdampen uit. De ME en de brandweer arriveerden vrijwel tegelijkertijd. Inmiddels laaiden de vlammen aan beide zijden van het pand hoog op uit de ruitloze vensters. Loeiende sirenes weerkaatsten door de smalle straat..."

Ton van der Breggen - Jisk Liemburg 30-01-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Ton van der Breggen - Jisk Liemburg 30-01-2018

 

Wakker worden

De sirenes begonnen langzaam van klank te veranderen. Het geluid ging geleidelijk over in het repeterende getuut van een wekkerradio dat me ergens bekend voorkwam. Langzaam deed ik mijn ogen open en het rauwe besef drong tot me door dat ik vandaag een verslag moest gaan schrijven van de tweede interne ronde waarvan ik geen enkele partij had kunnen zien, omdat ik met het viertal in de kamer naast de speelzaal tot laat in de avond had zitten zwoegen...
Gijs van Willigen - Erik Brok 30-01-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Gijs van Willigen - Erik Brok 30-01-2018

 

Rustige ronde

En dan nu, gelukkig dankzij de hulpvaardigheid van Pearl en Gijs die me van hun partijnotities voorzagen, in het kort de vier partijen van de uiterst rustig verlopen tweede ronde:

Pearl nam het met wit op tegen Johan Went. In wat de theorie betiteld als Philidor: Improved Hanham, maar wat Johan ongetwijfeld een Zwarte Leeuw zal noemen begon Johan al snel na de lange rokade van Pearl een pionnenbestorming van de witte koningsstelling. Een onnauwkeurigheid van Pearl, 19. Lc4 was verliezend terwijl 19. Pd5 de partij binnen de remisemarges had kunnen houden, stelde Johan in staat om alle stukken op de witte koning te richten en een niet te stuiten aanval te ondernemen. Hij heeft in de partij geen enkel stuk recht hoeven te zetten.

Erik Brok kreeg met wit Gijs van Willigen te bestrijden. In een Weense partij was het Gijs die de eerste kans op groot voordeel liet liggen. 11. .., Pxd5 zou hem een stuk hebben opgeleverd, maar dat lag zeker niet aan de kwaliteit van zijn bril. Na de ruil van alle lichte stukken viel Gijs aan op de witte koningsvleugel. Erik slaagde erin de strijd naar de andere vleugel te verplaatsen en kon daar beslissend met een toren en een dame doorbreken. Toen mat niet meer te voorkomen was gaf Gijs op.

Van de partijen Anne Meeldijk - Dick Korteland en Jisk Liemburg - Ton van der Breggen kan ik bij gebrek aan informatie niet anders vermelden dan dat Dick en Jisk met een punt op zak de thuisreis vanuit een geheel intact zijnde speelzaal konden aanvaarden.
Anne Meeldijk - Dick Korteland 30-01-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Anne Meeldijk - Dick Korteland 30-01-2018

 

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle gemaakte foto's van deze ronde kun je bekijken via "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2018"

© Wim Platje 31-01-2018 14:41

Sponsor van deze ronde:

Fons Claessen - Speler van De Willige DameEen gedachte over “
Ronde twee: “Ja, maar hij begon!””

  • ben bloppoel

    Wat een leuk verhaal op jouw schaaksite! Het eerste stukje gaf mij het idee dat er echt iets aan de hand was, maar gaandeweg bleek het gelukkig maar fictie te zijn. Toch leuk dat iemand zoals jij dit uit je brein kan halen!

    Groet, Ben

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.