Ronde twaalf: “In de snuifdoos hakken” 3


RONDEVERSLAG | Iedereen kent de uitdrukking: "Iemand in de pan hakken" om aan te geven dat iemand een forse nederlaag heeft geleden.

Men heeft van diegene dan zogezegd gehakt gemaakt door er eens stevig op in te hakken en bij de verliezer hakt dat op zich er dan ook weer flink in. "De snuifdoos ingaan" is volgens mij meer een lokale uitdrukking. Op het internet kan ik hem in ieder geval niet vinden. Bedoeld wordt dan 'fout gaan', 'verkeerd aflopen', 'in de problemen raken', net zoals dat geldt voor "de boot ingaan" of de "bietenbrug opgaan".
In de pan gehakt
Sinds gisteravond bestaat nu ook de uitdrukking "In de snuifdoos hakken". Ik destilleerde hem uit het gesprek tussen Pearl Uyttenhove en Cor Paans tijden de nazit van hun tot half twaalf durende partij. Cor: "... maar als ik eerder de toren naar a4 had gespeeld, je dame had aangevallen en dan de torens had verdubbeld, dan had ik die pion eraf kunnen hakken en was je toch mooi de snuifdoos in gegaan!" Pearl zou dan dus min of meer de snuifdoos zijn ingehakt. Dat gebeurde niet, maar Cor slaagde er wel knap in om een toreneindspel met een pion minder tot remise te voeren. Pearls' koning kon niet ontsnappen aan de vijandige zwarte toren die hem de pas afsneed en tegelijkertijd een pion op b7 van promotie afhield. Daarmee is meteen de eerste partij van de twaalfde ronde besproken en gaan we verder met de overige veldslagen om te zien of er nog meer schakers al of niet de snuifdoos werden ingehakt.

De toppartij tussen Johan Went en Naomi Snikkers eindigde na twintig zetten in remise. Ik wist ook niet, dat de opening 1. e4; c5 2. a3 te boek staat als de Mengarini-variant van het Siciliaans, maar als hij zelfs een naam heeft moet de zet 2. a3 speelbaar zijn, hoe vreemd hij er dan ook op het eerste gezicht uit ziet. De partij blonk uit door voorzichtigheid. Naomi profiteerde op de 19e zet niet van een fout van Johan, die hem een pion had kunnen kosten. Johan op zijn beurt maakte geen gebruik van de volgende wat mindere zet van Naomi.

Nick Kimenai 20-12-2016 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Nick Kimenai 20-12-2016

Soms ziet een stelling er na een rustige opening volkomen ongevaarlijk uit. Een sjabloonzet is dan gauw gedaan. Met soms desastreuze gevolgen. Dat overkwam Nick Kimenai met wit in een Koningsindische partij tegen Wim Platje. Nick maakte ruimte voor een loper van f4 om hem naar h2 terug te kunnen trekken en speelde h3. De loper werd aangevallen door e5, de loper moest wijken en de pion werd doorgeschoven naar e4, waar hij een paard en een loper vorkte. Na tien zetten een stuk tegen een pion achter kwam Nick niet meer te boven. Wel bood hij tot de 41e zet verwoed tegenstand, maar een pionneneindspel met een loper meer voor de tegenstander is op den duur niet te houden.

Pieter Sandijck (l) en Koos van Dalen 20-12-2012 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Pieter Sandijck (l) en Koos van Dalen 20-12-2012

Koos van Dalen nam het met zwart op tegen Pieter Sandijck en was wat te kwistig met zijn pionnen. Een stel torens van Pieter op de f-lijn en twee pionnen meer bezorgden hem een overweldigende stelling. Koos tijdens de partij: "Hmmm, ik zou toch zeggen, dat mijn spel alleszins acceptabel is, maar..." En inderdaad hielp hem dat niet. Zelfs een daverende niesbui van Koos, waardoor ik genoodzaakt werd mijn veters opnieuw te strikken, bracht hem wellicht ademhalings­technisch enig soulaas, maar het punt was voor zijn tegenstander. Rob Truijens zegt over zijn partij tegen John van Waardenberg: "Rob met wit offerde royaal zijn paard, niet uit vrijgevigheid, maar omdat hij een zwarte loper op een zwart veld even over het hoofd zag. Een stugge verdediging hielp uiteindelijk niet dus John won."

Gijs van der Willigen rokeerde maar steeds niet met de zwarte stukken tegen Anne Meeldijk en dat kwam hem duur te staan na de zwakke zet f6. Een schaak met de loper op h5 joeg zijn koning naar d8 en even later maakte Anne een pion buit. Gijs probeerde in arren moede maar een loperoffer op h3, maar Anne nam dat niet aan en won even later de loper alsnog. In de slotstelling geeft de computer aan dat het mat in 10 is, maar Gijs wachtte dat in de partij terecht niet af.

Gijs van der Willigen 20-12 2016 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Gijs van der Willigen 20-12 2016

Piet Schuller tenslotte speelde weer eens 1. Pc3 . Paul drukte theoretisch door met d7-d5-d4. Een loperoffer van Paul voor het verkrijgen van aanval pakte verkeerd uit. Piet pareerde tot tweemaal toe een matdreiging en zag Paul vervolgens in de fout gaan. Er ging een stuk verloren en toen Paul ook nog eens een toren cadeau deed moest hij vlak voor hij zelf mat zou gaan opgeven.

Tenslotte: Wie er nu door wie de snuifdoos is ingehakt mag u natuurlijk zelf uitmaken, maar aangezien een snuifdoos een speciaal doosje is dat vroeger werd gebruikt om snuiftabak in te bewaren en tevens als hulpmiddel diende voor het snuiven van de tabak, waarna men een frisse, tintelende sensatie in de neusholten ervoer, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Koos hier vast wel meer van weet.

De twaalfde ronde van het najaarskampioen­schap werd mede mogelijk gemaakt door de sponsor­bijdrage van de heer Kees van 't Hoff, oud-speler en (nog heel even) kampioen van De Willige Dame. Bedankt Kees!

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2016


3 gedachten over “
Ronde twaalf: “In de snuifdoos hakken””

  • Cor Paans

    Hoi Wim ik ga uit van een pion op b7 en de toren kon ik helaas niet naar a4 spelen, maar dat zou ook a5 kunnen zijn? In de auto zonder partij is dat wat lastig gr Cor

  • Rob Truijens

    Rob met wit offerde royaal zijn paard, niet uit vrijgevigheid maar omdat hij een zwarte loper op een zwart veld even over zijn hoofd zag. Een stugge verdediging hielp uiteindelijk niet dus John won met 0-1.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.