Ronde tien: “De macht van paardenkracht”


"Sommige ezels kunnen enkel over paarden praten" (Heinrich Heine)

RONDEVERSLAG | In de Trinitatiskapel vond deze keer een lezing plaats over Koninklijke Kemper en van Twist door Rob van Twist met als motto: 'Verandering de constante van ons bestaan'. Koninklijke Kemper en van Twist bestaat al meer dan 180 jaar. Dat tijdperk toont een diversiteit aan activiteiten: van stalhouderij naar transport- en kraan­verhuurbedrijf, van automobielgarage naar import dieselmotoren en specialist in noodstroomaggregaten. Altijd vormde paardenkracht de gemeenschappelijke deler.

Wij schakers stellen ons bij paardenkracht toch doorgaans iets anders voor en ook in de alweer tiende ronde van het interne kampioenschap Najaar 2017, gespeeld in 'De Vriese­staete', waar de eigenaresse ons voor de voorlopig laatste maal dit seizoen welkom heette, dreigden er ongetwijfeld weer paardvorken en familieschaakjes. Maar voor het zover was heb ik buiten staan te kleumen om degenen die het vertikken om even op de website de agenda te raadplegen, waar toch duidelijk de gewijzigde speellocatie stond aangegeven, door te verwijzen naar 'Lunchroom Hartje Stad'. Daar werden we muzikaal begeleid door zachte achtergrondmuziek. (Getver!) Bij sommige nummers (Besame Mucho) van kwelende jazzy-zangeressen vroegen enkele spelers zich weliswaar af of ze nu een charismatische of een astmatische saxofoonsolo hoorden, maar in het algemeen wijdden de wat minder auditief ingestelde spelers zich geconcentreerd aan hun partij. Rest me nog hier te vermelden dat we werden vereerd door het bezoek van Ben van Bloppoel, speler en organisator bij schaakgroep 'De Klockelaer', die, omdat er sprake was van een oneven aantal spelers, de degens kon kruisen met wedstrijdleider Cor Paans. En nu op zachte paardenvoetjes (♪♫ trippel, trappel, trippel, trap ♪♫) naar de partijen, waarin, niet geheel toevallig, het paard een hoofdrol speelt:Overzicht speelzaal 21-11-2017 Ronde 10 Najaar 2017 (Foto: A. van Wijngaarden)

Overzicht speelzaal 21-11-2017 Ronde 10 Najaar 2017

 

Een draak van een partij

Een Siciliaanse draak zette Naomi Snikkers op het bord tegen 1. e4 van Wim Platje. Het ging lang gelijk op, maar halverwege de 40 zetten durende partij maakte Wim een fout (21. Td4) waarvan Naomi echter niet volledig van profiteerde. Weliswaar leverde het haar een pion op, maar Wim had voldoende compensatie om de partij tot remise te kunnen voeren. Ook van een tweede fout van Wim profiteerde Naomi niet en Wim miste wederom een goede kans op een puntendeling. Toen hij kort daarna ook een derde mogelijkheid, pionwinst door een paardvork, daarop ongebruikt liet en in tijdnood met een pionoffer begon te gokken op een familieschaakje, waar Naomi natuurlijk niet in trapte, trok de zwartspeelster het uiteindelijk toch wel verdiende punt gedecideerd naar zich toe.Tabitha en Naomi Snikkers 21-11-2017 (Foto: A. van Wijngaarden)

Tabitha en Naomi Snikkers

 

Een giftige toren

Piet Schuller nam na verwisseling van de beginzetten het damegambiet van Tabitha Snikkers aan. Al snel kwam hij een pion achter, waarna de partij zich afspeelde op de damevleugel en met name om het bezit van de open c-lijn. Aanvankelijk speelde Piet het goed en won hij de pion terug, maar even later leverde hij wel de kwaliteit in. Dat had niet desastreus hoeven zijn, maar in een ingewikkeld spel van wederzijdse penningen en een vergiftigde toren die Piet wijselijk niet nam vanwege mat achter de paaltjes, trok Piet na een triplering van de witte torens en dame op de c-lijn aan het kortste eind. Verlies van een paard, hoewel niet dat van Sinterklaas, was niet meer te voorkomen.Piet Schuller 21-11-2017 (Foto: A. van Wijngaarden)

Piet Schuller

 

Op paardenjacht

John van Waardenberg opende de jacht op het zwarte paard in de Aljechinverdediging (1. e4; Pf6 2. e5; Pd5 3. c4) die Dick Korteland hem voorschotelde. De variant met het brede witte centrum - door Dr. Euwe 'jachtspel' genoemd - is in ieder geval de meest ondernemende wijze om de zwarte opzet te bestrijden. John koos er niet voor om ook nog eens f4 aan het centrum toe te voegen. Zwart kwam enigszins gedrukt te staan en John had voortdurend een zeker initiatief en kwam na het foutieve 13. Pf8? goed te staan, maar gezien het herhaald zetten met hetzelfde hinnikende paard op de damevleugel, kon hij de juiste weg om het voordeel uit te buiten kennelijk niet vinden. De aanval vervlakte en een remise lag voor de hand, totdat Dick plotseling een loper op c8 en-prise liet staan, waarmee de druiven voor Dick plotseling zuur en de rapen uiterst gaar bleken te zijn.Dick Korteland 21-11-2017 (Foto: A. van Wijngaarden)

Dick Korteland

 

Mat in tien moet je dan wèl zien

Een uitermate curieuze partij ontspon zich tussen Gijs van Willigen met wit en Fons Claessen. Door openingsfouten van Gijs in het Italiaans vierpaardenspel stond Fons op de negende zet straal gewonnen. 9. .., Lxf3 had hem een gratis paard opgeleverd, maar Fons besloot tot 9. .., Pxf3+ wat hem slechts een pion opleverde. Een volgende fout van Gijs bracht een mat in vijf in de stelling, maar ook die kans was niet aan Fons besteed. Vervolgens gingen de spelers in herhaling, want na het foutieve 17. c3 van Gijs kreeg Fons opnieuw de kans op mat in vijf zetten. Het leek erop dat hij die kans wel zou grijpen. Men moet zoals het spreekwoord luidt een gegeven paard niet in de bek zien en dus sloeg Fons een paard met nog mat in drie te gaan, maar in plaats van met een toren schaak te geven, verdubbelde hij de torens op de g-lijn, bleef er nadat Gijs een toren wegsloeg niets meer van de aanval over en was Gijs degene die ineens aan de winnende hand was. Met een kwaliteit en een pion voor begon Gijs aan de koningsaanval en Fons kwam huizenhoog verloren te staan. Gijs stevende op de winst af, creëerde een vrijpion op g6, liep door naar g7 en leek de winst naar zich toe te trekken. Volgens de computer was er sprake van mat in tien, maar dat moet je dan wel zien. Ook in de slotstand (mat in 30) staat wit torenhoog gewonnen, maar kennelijk zag Gijs dat allemaal niet en accepteerde hij remise. Zo had Fons ook eens mazzel. Voor Gijs geldt: 'Paarden die de haver verdienen krijgen ze niet'.Gijs van Willigen en Nick Kimenai 21-11-2017 (Foto: A. van Wijngaarden)

Gijs van Willigen en Nick Kimenai

 

Samen in de doos

Koos van Dalen probeerde maar weer eens te streven naar een loperoffer op f7 en had dat volgens tegenstander Pieter Sandijck op een gegeven moment in de partij ook misschien wel kunnen doen. Koos hield lang stand, maar verlies was met een loper en twee pionnen achterstand op den duur niet te voorkomen. Toen Koos een ver opgerukte zwarte pion met zijn toren sloeg verdween de laatste verdediger samen met de toren van Pieter in de doos en was het resterende materiaal van Pieter ruimschoots voldoende om de winst te pakken.Pieter Sandijck 21-11-2017 (Foto: A. van Wijngaarden)

Pieter Sandijck

 

Nick Kimenai won met de witte houtjes zijn partij tegen Ton van der Breggen. De partij verliep kennelijk dermate geruisloos dat niemand me er na afloop ook maar iets over kon vertellen.

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 22-11-2017 14:33

Sponsor van deze ronde:

Joop de Jong - Oud-speler en kampioen van De Willige Dame