Ronde negen: “Een volle bak”


"Het beste denken vond plaats in eenzaamheid. Het slechtste denken vond plaats in drukte" (Thomas A. Edison)

RONDEVERSLAG | Het was druk gisteravond bij schaaksociëteit De Willige Dame of zoals een late binnenkomer in hedendaagse termen opmerkte, het was 'volle bak'. Ik heb die woorden dan ook maar meteen gebruikt als titel voor dit verslag.

Merkwaardig eigenlijk hoeveel er over een algemeen gebruikte uitdrukking als 'een volle bak' allemaal te zeggen valt. De uitdrukking 'een volle bak' betekende oorspronkelijk niets anders dan dat een zaal of een stadion was uitverkocht. Tegenwoordig wordt de uitdrukking voor van alles gebruikt. Met name is hij gekaapt door de sportjournalistiek. Er wordt om de haverklap gesproken van ‘volle bak ervoor gaan’ of ‘Het wordt voor mij een kwestie van volle bak naar boven rijden.’ (Ronderenner Robert Gesink)

Interessant aan dit gebruik van volle bak is ook dat de combinatie in feite een bijwoordelijk karakter heeft gekregen: ‘Het was volle bak wind tegen’. (Wielrenner Bauke Mollema) Hier gaat de renner niet zelf volle bak. Nee, het is de wind die volle bak gaat. Ook kwam ik de uitdrukking in een sportkrant tegen: 'Een paar jaar geleden was het nog volle bak voorpaginanieuws'. (Over het gebruik van EPO in de wielersport)

In het honkbal kennen we ook een volle bak: Als er twee slagballen en drie wijdballen zijn gegooid, dan wordt er gesproken van een ‘volle bak’. Elke volgende bal geeft dan een beslissing, tenzij er door de slagman een foutslag wordt geproduceerd. Zelfs in het bij veel schakers populaire pokerspel gebruikt men het Nederlandse 'volle bak' wel eens als vertaling voor een 'Full House', de kaartencombinatie van 'three of a kind' en een 'pair'. Bijvoorbeeld als je twee koningen en drie achten in handen hebt.

Dan kennen we in de popmuziek ongetwijfeld (bijna) allemaal de band 'Crowded House' (wat je met enige goede wil in onze taal ook met 'volle bak' zou kunnen vertalen) van het Nieuw-Zeelandse multitalent Neil Finn. Onder andere bekend van het fraaie 'Four seasons in one day'. (Klik op de titel om het nummer te beluisteren.)

In het dialect van het Westerkwartier (Gronings: Westerkertaaier) betekent 'kloag'n bij de volle bak' zoveel als: ze hebben het goed en klagen toch, terwijl elders in het land met 'hij knort aan de volle bak' bedoeld wordt dat iemand nooit tevreden is.

Goed, het was dus een behoorlijke volle bak in de speelzaal van De Willige Dame. In de consistoriekamer werd de bekerwedstrijd tegen Fianchetto gespeeld. In de doorloop tussen consistoriekamer en kapel nam het viertal het op tegen een kwartet van De IJssel en er waren ook nog vijf partijen in de negende ronde van de interne competitie. De terugblik op de partijen in ronde negen wordt ditmaal in eendrachtige samenwerking met Pearl Uyttenhove gebracht, die me zijn 'syntheses' toestuurde die ik vanzelfsprekend heel graag in dit verslag opneem:Johan Went - Tabitha Snikkers 14-11-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Te vroeg

Johan Went deed een goede zaak door in een Koningsindische partij met wit Tabitha Snikkers te verslaan. Tabitha resumeert: 'Achteraf denk ik, dat ik te vroeg kwam met de zet f4 waar waarschijnlijk e4 een betere zou zijn geweest. Na de ruil van de dames kwam Johan beter te staan. Toen ik vervolgens een paard verloor was het natuurlijk gedaan'. Tabitha zakt op de ranglijst van drie naar vier, terwijl Johan de vijfde plaats behoudt, maar nu Tabitha wel erg dicht genaderd is.

Pearl: Johan Went (W) ziet zijn open spel door Tabitha beantwoord met een Philidor. De zwartspeelster laat de f-pion naar de vierde rij oprukken en zet in op een massieve koningsaanval. Dat loopt niet goed af. Wit slaagt er in de dames te ruilen en daarmee het zwarte initiatief te neutraliseren. In verwikkelingen op de koningsvleugel wint Johan een stuk. Als zijn torens op de damevleugel binnendringen is het uit. 1-0

Pieter Sandijck - John van Waardenberg 14-11-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Vreemde Italiaan

Pieter Sandijck kreeg met wit John van Waardenberg tegenover zich. In een vreemde Italiaan, waarin zwart de koningsloper fianchetteerde, koos Pieter voor het behoudende 9. d3 in plaats van agressiever d4 te spelen. Na het verdedigende 15. Lb2 en de minder goede zet 16. Pe3 kwam John in het voordeel en kreeg hij winstkansen. Ruil van een stel torens en de dames lieten echter een gelijke stand op het bord achter, waarna tot remise besloten werd.

Pearl: Pieter Sandijck (W) brengt tegen John van Waardenberg een Ponziani in stelling. John houdt de lijnen gesloten en beide spelers manoeuvreren hun stukken van achter de pionnen. Daar blijft het bij. Achteraf blijkt John enkele tactische kansen te hebben gemist, maar beide heren keren tevreden naar huis. ½-½Cor Paans - Willem Weerdesteijn 14-11-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

En Passant

Willem Weerdesteijn en Cor Paans speelden een zeer onderhoudende partij schaak. In een volkomen gelijkstaande stelling ging Willem evenwel op de 22ste zet opzichtig in de fout. Met 22. h4 stond hij toe dat Cor de pion van h4 er en passant vanaf rammelde door 22. .., gxh3. Met 23. Txh3 dacht Willem waarschijnlijk de pion gewoon terug te winnen. Dat bleek echter een blunder te zijn, omdat nu een andere oprukkende pion van Cor verderf begon te zaaien. De toren werd aangevallen, de pion rukte verder op tot g2, waarna onafwendbaar torenverlies voor Willem het einde betekende. Zie hieronder:

22. h4? gxh3 23. Txh3? f4 24. Th4 fxg3 25. Dh1 g2 0-1

Pearl: Cor Paans (Z) komt tegen Willem Weerdesteijn met een niet alledaags antwoord op Birds' Opening 1. f4, f5?! "Je hebt het From's gambiet toch wel eens gezien, Pearl?" (1.., e5) Ja, die is nogal scherp aan de wind, maar hier vraagt zwart toch echt om problemen. Cor speelt ook nog de h-pion op naar de zesde rij wat een complex aan zwakke witte velden op de koningsvleugel oplevert. Willem pakt het echter te vredelievend aan en geeft Cor de kans om lang te rokeren. Wit rokeert ook lang en ziet zijn voordeel van de voorzet verdampen. Cor neemt de zaak daadkrachtig ter hand, rukt met zijn pionnen op de koningsvleugel op en Willem kan proberen ze tegen te houden. Tevergeefs. Na enkele tactische misgrepen levert wit bakken met materiaal in en dan vindt Willem het mooi geweest. 0-1

Tango

In een partij met een Indische opzet, voluit geclassificeerd als A50 Indian Black Knights'Tango (ook wel Mexican Defence of Kevitz-Trajkovich Defence genoemd, 't is maar dat u het weet...), speelde Gijs van Willigen met zwart binnen de eerste vier zetten tweemaal met dezelfde pion. Dat kan eigenlijk niet goed zijn vanwege het tempoverlies. Dick Korteland reageerde echter met kalme ontwikkelingszetten en Gijs kwam er nog genadiglijk vanaf zodat er na een zet of twaalf een gelijke stand op het bord stond. Met 16. Tb8? greep Gijs echter jammerlijk mis. 16. Le7 gevolgd door de korte rokade zou Gijs een prima te verdedigen stelling gegeven hebben. Nu echter kostte het hem twee pionnen op de damevleugel en na een beroerde zet met de koning ook nog eens een volle toren. Hierbij nog een bedankje voor Gijs, die me een per e-mail een kopie van de partij toestuurde!

Pearl: Gijs van Willigen (Z) was vastbesloten om zijn best te doen tegen Dick Korteland. Inderdaad, Dick moet er de hele avond voor werken. Gijs heeft de betere pionnenstructuur, Dick heeft geïsoleerde pionnen, een dubbelpion, maar ook iets meer ruimte. Hij moet vol voor de aanval gaan. Het lukt Gijs echter alle lichte stukken - op een loper aan beide kanten na - af te ruilen. Weg is het initiatief voor wit. Maar nu raakt Gijs de draad kwijt, verbetert Dick langzaam maar zeker zijn stelling en bezwijkt Gijs onder de druk. 1-0Hans Nunnikhoven - Ton van der Breggen 14-11-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Ton van der Breggen zal zich ongetwijfeld weer als een leeuw hebben geweerd tegen Hans Nunnikhoven maar aan het eind moest hij helaas toch een nul op zijn formulier noteren.

Pearl: Hans Nunnikhoven (Z) heeft zoals verwacht geen enkele moeite met Ton van der Breggen. Ton brengt een heel erg gesloten spel op het bord. Te gesloten, waardoor zijn stukken op de damevleugel opgesloten raken. Met het voor hem kenmerkende agressieve spel weet Hans de ruil van Tons' laatste verdedigers te bewerkstelligen om vervolgens mat in vier aan te kondigen. Het wordt mat in vijf. 🙂 0-1

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 15-11-2017 14:13

Sponsor van deze ronde:

Fons Claessen - Speler van De Willige Dame