Ronde elf: “Weg met de Engelse opening” 3


Mae West

"Ik spreek twee talen, lichaamstaal en Engels" (Mae West)

RONDEVERSLAG | De elfde ronde is de laatste ronde voor de 'play-offs' van de najaarscompetitie 2017 beginnen. Rot woord eigenlijk: 'play-offs'. Misschien heeft u helemaal geen moeite met de zich opdringende 'verengelsing' van de Nederlandse taal en stoort het u in het geheel niet dat uw vocabulaire zo langzamerhand ongemerkt door heel wat woorden en uitdrukkingen van Angelsaksische herkomst overwoekerd is geraakt, maar ik heb er als taalpurist een Oudhollandse pokkenhekel aan.

Nu zie ik ook wel dat ik een woord van Franse herkomst in de voorgaande zin heb gezet en zeg ook ik tegenwoordig vaker 'sorry' dan 'pardon'. Kennelijk is het wat deftige 'excuseer' uit de databanken in mijn hoofd aan het verdwijnen, terwijl ook dat woord van Franse origine is en ongetwijfeld van het oorspronkelijke Latijnse 'excusare' is afgeleid.

Om mezelf nu niet onsterfelijk belachelijk in de taalnesten te werken verzoek ik u vriendelijk om in het bovenstaande 'vocabulaire' te vervangen door 'woordenschat', 'databanken' door 'gegevensbanken' of gewoon door 'geheugen' en 'origine' door afkomst. 'Excuseer' moet dan maar blijven staan, want het ouderwetse Nederlandse woord 'verschoning' doet me toch wat te veel aan luiers en vuile onderbroeken denken.

Feit is dat ik me van de week in de auto luisterend naar de radio eens concentreerde op een reclameblok zoals dat voorafgaand aan het nieuws wordt uitgezonden. En jawel hoor.. Het zullen ongeveer tien boodschappen zijn geweest en zonder uitzondering kwamen er Engelse woorden en kreten in voor. Van 'We all benefit!' van Inshared tot 'Power to you!' van Vodafone. Philips koeterwaalt al jaren 'Let's make things better'. Het motto van Rotterdam luidt: 'Make it happen!' en zelfs de uitverkoop heet tegenwoordig overal 'Sale!'. Bah! Voor ik nu echt de pest erin krijg maar gauw naar het rondeverslag. Van mij zul je in mijn stukjes in ieder geval geen overbodig Engels aantreffen.Koos van Dalen (l) en Willem Weerdesteijn 28-11-2017 (Foto: Cor Paans)

Koos van Dalen en Willem Weerdesteijn


Equal

Na acht zetten theorie kwam er via de Pirc-verdediging (1.e4; d6) de verbeterde Hanhamopstelling van de Philidorverdediging op het bord bij Pieter Sandijck - Wim Platje. Zwart kwam prima uit de opening en oefende wat druk uit op de damevleugel, maar kreeg na 14. .., Pe6 15. Lxe6 een wat mindere pionnenstructuur vanwege de dubbelpionnen op e6 en e5. Zwart moest zijn damevleugelpionnen verdedigen en deed dat bekwaam. Het gevolg was wel dat er van een eventuele attack niets meer terecht kwam. De stelling bleef geruime tijd equal, zoals de computerprogramma's dat in menselijke termen beoordelen als ze op de achtergrond bij grandmastertournaments meedraaien. Ook Pieter kon na 26 zetten in de stelling absolutely no music meer ontdekken en bood remise aan. Wim kon niet anders dan dat aannemen.

All downhill

Ton van der Breggen zette in de Caro-Kann tegen Piet Schuller de doorschuifvariant op het bord: 1. e4; c6 2. d4; d5 3. e5. Beide spelers kwamen prima uit de opening. Een missertje in het centrum kostte Ton echter een pion en toen hij even later na wat schermutselingen op de damevleugel zijn dame wat al te willig en frivool de zwarte stelling liet binnen tippelen bleek ze plotseling afgesloten van de terugweg en moest ze worden geruild voor een toren. Vanaf dat moment was het all downhill voor Piet, die in between nog even vergat een gratis toren te cashen. Op de 43ste zet zat de winst in de pocket.Piet Schuller (l) en Ton van der Breggen 28-11-2017 (Foto: Cor Paans)

Piet Schuller en Ton van der Breggen


Move

Het ging volgens Fons Claessen al fout bij d4 en laat dat nu net de eerste move zijn die hij met de witte troepen uitvoerde tegen Dick Korteland. Na een gelijk opgaande opening, de Neo-Benoni, miste Dick eventjes de kwaliteitswinst met 12. Pfe4, maar wat later in de partij gaf Fons een tweetal pionnen weg en met een mooie combinatie won Dick ook nog eens een paard. In de slotstelling dreigde nog meer wit materiaal verloren te gaan en Fons gaf op. Dick na afloop van de game: "Zo, nu mag ik eindelijk weer eens thuiskomen".Dick Korteland (l) en Fons Claessen 28-11-2017 (Foto: Cor Paans)

Dick Korteland en Fons Claessen


Playable

Toppers Hans Nunnikhoven en John van Waardenberg speelden een Ponziani, die Hans wel vaker speelt als hij de witte stukken aanvoert. John had advantage kunnen krijgen door in een vroeg stadium zijn dame in de witte stelling op d3 te posteren. Hans overwoog even later drie stukken voor een dame en een pion te ruilen, maar zag, achteraf wijselijk, van dat voornemen af. John beoordeelde een dame-uitval naar a4 verkeerd en verloor een toren tegen een loper en een pion, maar zijn stelling was alleszins playable. Hans miste vervolgens een goede kans op winst (13. b5), waarna in het middenspel zijn voordeel verdween. Met 19. .., Lh3 viel John de witte dame aan, maar dat bleek een misgreep die nog eens een pion kostte. Hans gaf de kwaliteit terug en met twee pionnen achterstand, waaronder een vrijpion op de a-lijn, gaf John op.John van Waardenberg (l) en Hans Nunnikhoven 28-11-2017 (Foto: Cor Paans)

John van Waardenberg en Hans Nunnikhoven


It's all in the game

Wat bezielde Anne Meeldijk, die al snel na de opening, een Pircverdediging, twee pionnen voorkwam tegen Gijs van Willigen? We zullen het waarschijnlijk nevernooit weten. Hij kwam zo goed als gewonnen te staan, maar gaf in een tijdsbestek van vijf zetten in no time niet alleen een toren weg maar ook de winst. Gijs profiteerde optimaal. It's all in the game zullen we maar zeggen.Gijs van Willigen (l) en Anne Meeldijk 28-11-2017 (Foto: Cor Paans)

Gijs van Willigen en Anne MeeldijkWillem Weerdesteijn won zijn partij van Koos van Dalen, maar beiden waren te snel vertrokken om ze hierover om nadere informatie te kunnen vragen.

Nog een paar announcements tot slot:

Op de nieuwe website zijn we inmiddels de 100 nieuwsberichten gepasseerd. Dit is de 101ste!

In het grote vak hieronder: 'Een reactie plaatsen' kun je natuurlijk altijd een reactie plaatsen op het verslag. Moet je vooral doen! Je e-mailadres wordt vanzelfsprekend niet openbaar gemaakt! Op Facebook en ander sociale media kun je dit bericht ook delen met de knoppen hieronder. En nu we het toch over het Engels hebben: Er is ook een 'Like-button", daar hoef je maar één klikje aan te wagen. (Alleen als je dit bericht leuk vindt natuurlijk...)

Pearl Uyttenhove heeft in het bericht 'Bedroefd heen uit Waddinxveen' zijn partij nog nader belicht. Dat kun je hier lezen: http://www.dewilligedame.nl/tweede-team-bedroefd-heen-uit-waddinxveen/

Volgende week dinsdag op 5 december is er geen schaken. Zet voor Sinterklaas een goed boek over de Spaanse opening op je verlanglijstje! Sorry, Op je wishlist natuurlijk...

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 29-11-2017 14:01

Sponsor van deze ronde:

Onno hoefde geen foto

Onno Buijtenhek - Oud-speler van De Willige Dame3 gedachten over “
Ronde elf: “Weg met de Engelse opening””

 • Pearl

  By Jove!

  What a wonderful report of yesterday’s club night at Trinity’s Chapel, which makes me very pleased.
  Thank you, my good William Platt!

  Cheers to De Willige Dame!
  (forgive me this Dutchism but one shouldn’t translate such a great name into English 🙂 )

  Namasté.

Reacties zijn gesloten.