Ronde elf: “Echte kaarsjes”


RONDEVERSLAG | Om in de kerstsfeer te komen is het Willige Dametje hiernaast getooid met kerstattributen en onder het toeziend oog van een heuse kunst­kerstboom met echte kaarsjes bracht ronde nummer elf, tevens eerste play-offronde van het najaarskampioenschap 2016, zes partijen voort.

De vier spelers van het viertal speelden in de zijkamer hun externe wedstrijd en dus waren er tien (!) borden bezet in de kosterij. Alle partijen volgen als je zelf een wedstrijd met het viertal speelt is altijd lastig en ik hoop dan ook, dat de door sommigen beloofde verslagen me alsnog worden toegestuurd, zodat ik ze hier kan plaatsen. Voorlopig zullen de lezers het moeten doen met wat ik in de wandelgangen heb vernomen. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Naomi Snikkers 13-12-2016 (Foto: A. van Wijngaarden)

Naomi Snikkers 13-12-2016

Top of the Bill was de partij tussen Pearl Uyttenhove en Naomi Snikkers. Ik heb er, zoals eerder opgemerkt, bijna niets van kunnen volgen, maar in het eindspel met beiden een toren, een licht stuk en zes pionnen had Naomi weliswaar het initiatief, maar was het voor Pearl, ondanks zijn tijdnood, betrekkelijk eenvoudig om het remise te houden. Wel heb ik na afloop Naomi horen verzuchten dat ze op een gegeven moment "straal verloren had gestaan".

John van Waardenberg (l) & Johan Went 13-12-2016 (Foto: A. van Wijngaarden)

John van Waardenberg (l) & Johan Went 13-12-2016

John van Waardenberg moest voor de eerste keer deze competitie een nederlaag slikken. Voormalig "Landelijk Speler" Johan Went kon na lange strijd het punt claimen. John (met een glimlach bij het verlaten van het pand): "Voor de eerste keer verloren, ik denk dat ik maar even ga uithuilen thuis."

Cor Paans (l) en Willem Weerdesteijn 13-12-2016 (Foto: A. van Wijngaarden)

Cor Paans (l) en Willem Weerdesteijn 13-12-2016

Een beetje jammer, dat Willem Weerdesteijn en Cor Paans toch wat last hadden van het rumoer na afloop van een aantal partijen. Ze zochten dus maar hun toevlucht in de Vergaderkamer der Diakenen, want daar waren alle viertallenpartijen inmiddels beëindigd. In het eindspel werd Willem door Cor "getruct". Cor sloeg een loper van Willem met zijn toren. Die kon niet door Willems' toren worden teruggenomen vanwege een loperschaak met gelijktijdige aanval op diezelfde toren. Bij analyses na afloop waren we van mening, dat een loper van Willem op c1 slecht zou staan, maar ten huize van de voorzitter gaf Fritz aan dat toen Willem hem daar posteerde het toch de beste zet was. Dus was dat zo gek nog niet van Willem. Overigens, daar ligt doorgaans zijn zijn kracht! Hij speelt heel vaak de beste tegenzet!

Gijs van der Willigen speelde tegen Erik Wetselaar. "Wets" creëerde diverse kansen, maar wist op het juiste moment net niet adequaat toe te slaan. Dat deed Gijs wel, toen Erik zijn enige foutje maakte. De partij is bij "Intern" ⇒ "Partijen" na te spelen.

Gijs van der Willigen (l) en Erik Wetselaar 13-12-2016 (Foto: A. van Wijngaarden)

Gijs van der Willigen (l) en Erik Wetselaar 13-12-2016

We hadden tevens een bezoeker van Hongaarse origine, die het opnam tegen Paul de Roos. Ik ben wel benieuwd naar zijn achternaam, want "Ben from Boedapest" klinkt wel aardig, maar bij Boedapest denk ik toch eerder aan het Boedapester Gambiet (1. d4 - Pf6 2. c4 - e5). Er bestaat overigens ook nog zoiets als de Hongaarse opening. Het niveau van de Polgarzusjes werd door Ben niet gehaald. Hij vond Paul "a very strong player".

Nick Kimenai won van Ton van der Breggen en staat nu op plaats zeven in de rangschikking. Nick: "Ton was zo hoffelijk om mij het uitvoeren van het mat toe te staan."

Ton van der Breggen (l) en Nick Kimenai 13-12-2016 (Foto: A. van Wijngaarden)

Ton van der Breggen (l) en Nick Kimenai 13-12-2016

De elfde ronde van het najaarskampioen­schap werd mede mogelijk gemaakt door de sponsor­bijdrage van de heer Jacques Hennekes, oud-speler en drievoudig kampioen van De Willige Dame. Bedankt Jacques!

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2016