Ronde acht: “Een eeuwenoud adagium”


RONDEVERSLAG | Dat het druk zou zijn bij de Trinitatiskapel wisten we van tevoren. Vorige week was ik samen met Gusta uit nieuwsgierigheid even de lunch gaan gebruiken in Lunchroom “Hartje Stad” waar de zevende ronde werd gespeeld.

Schaken in lunchroom "Hartje Stad" 11-04-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)

Schaken in lunchroom "Hartje Stad" 11-04-2017

Wie het verslag van die ronde gelezen heeft, weet waarom ik er niet bij kon zijn. Voor degenen, die het wel hebben gelezen: met Fons, mijn Felis Domesticus, is alles inmiddels weer prima! Naderhand liepen we even langs de kapel en werden we door huisbewaarder Jan Lokhorst op de koffie gevraagd. “Het wordt krap aanstaande dinsdag”, voegde hij me toe. “Ik heb eerst een kerkdienst, daarna een ledenvergadering van Oud Dordrecht en de Kerkenraad vergadert in de consistoriekamer. Ik antwoordde, dat we dan wel met zes mensen aan twee tafels zouden kunnen spelen en dat de pechvogel in het midden aan de kant van de muur en de ramen dan maar een paar uur zijn plas zou moeten ophouden, maar voor aanvang van de achtste ronde bleek, dat Jan toch nog een keer de lunchroom voor ons had geregeld.

Cor en Gijs stonden in de kou de leden al door te verwijzen naar “Hartje Stad”. Mark ketende ondertussen zijn brommer aan de Trinitatiskapel met een serie kettingsloten. Paul staarde verward naar de berg fietsen van kerkgangers en ledenvergaderaars. Pearl was deze keer de op één na laatste en toen ook Naomi de hoek omkwam konden we in de gezellige ambiance van de lunchroom aan de achtste ronde beginnen.

Fons Claessen (l) en Piet Schuller 11-04-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)

Fons Claessen (l) en Piet Schuller 11-04-2017

Piet Schuller en Fons Claessen, spelers van het viertal van DWD, troffen elkaar en Piet opende met 1. Pc3, een zet die niemand behalve iedereen had verwacht. Helaas liet Piet in het middenspel een loper op a6 insluiten en Fons zou Fons niet zijn als hij daar geen gebruik van zou hebben gemaakt. Piet kwam dat stukverlies niet meer te boven.

Pearl Uyttenhove had een soort van paard-loperbatterij op de dame van Paul de Roos gericht. Pearl speelde het paard weg. De dame zou moeten wijken en Pearl zou er een ‘kwal’ aan hebben overgehouden. Paul besloot echter de dame te offeren voor twee stukken. Toen ook zijn paarden min of meer buitenspel kwamen te staan was de winst voor Pearl.

Nick Kimenai (l) en Koos van Dalen 11-04-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)

Nick Kimenai (l) en Koos van Dalen 11-04-2017

In de partij tussen Cor Paans en Rob Truijens oefende Cor druk uit via de h-lijn. Cor leek te kunnen slaan op h2, maar liet dat wijselijk achterwege. Na een algehele afruil van de stukken bleef er een eind­spel over met aan weerszijden slechts twee pionnen. Cor bood remise aan, maar Rob weigerde dat. Hij leek gelijk te krijgen toen Cor een foutje maakte, maar op zijn beurt ging Rob eveneens in de fout door met zijn koning naar een verkeerd veld te stappen. Daardoor kwam hij in zetdwang en kon Cor pionpromotie afdwingen.

Koos van Dalen speelde weer eens een sterke partij en Nick Kimenai verrekende zich ergens in de tactische complicaties op het bord. Dat kostte hem echter helaas zijn dame en dus ook het punt.

Gijs van der Willigen (l) en Ton van der Breggen 11-04-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)

Gijs van der Willigen (l) en Ton van der Breggen 11-04-2017

Hans Nunnikhoven hield het met wit tegen Mark Hopman op een gesloten Siciliaan en speelde 2. Pc3 na Marks c5. Beiden fianchetteerden hun koningslopers en er ontstond een lang gevecht, waarin Mark zich actief verdedigde. Na ruil van dame en torens ontstond een eindspel met een paard, een loper en zes pionnen aan beide zijden. Mark gaf geen krimp en Hans raakte door het foutieve 43. Pc4 een pion achter, waardoor Mark zelfs even uitzicht had op meer dan het halve punt dat hij uiteindelijk na een prima gespeelde partij mee naar Westmaas mocht nemen.

Aan het eind van de opening verspeelde Ton van der Breggen een kwaliteit tegen Gijs van der Willigen. Gijs had eerder een al te optimistisch loperoffer van Ton niet aangenomen. Dat had beslissend kunnen zijn. Vervolgens raapte Gijs her en der wat pionnen op en uiteindelijk sloeg zijn aanval op de damevleugel door. Een paard en ook nog de dame gingen naar Gijs en mat was niet meer te vermijden.

Klassementsleider John van Waardenberg kreeg met wit de nummer drie, Wim Platje, te bestrijden. Het werd een Koningsindische partij waarin Wim er voortdurend op bedacht moest zijn een zwakke pion op b6 niet te verliezen. John zette na dameruil wat druk met zijn torens via de d-lijn. Na ruil van het kwartet torens bleek dat de zwakte op b6 voldoende met behulp van twee paarden kon worden beschermd en bood John remise aan. Wim stemde daar na een avondje stug verdedigen van harte mee in.

John van Waardenberg (l) en Wim Platje 11-04-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)

John van Waardenberg (l) en Wim Platje 11-04-2017

Naomi Snikkers speelde de Schotse opening tegen Johan Went. Johan koos ervoor de paarden te ruilen en Naomi miste grote kans met 8. 0-0, waar 8. Db3! Heel voordelig had kunnen uitpakken. Beiden verdubbelden hun torens op de d-lijn. Naomi hield lange tijd het initiatief, maar na de dertigste zet en het ruilen van de dames en een stel torens was de stand volkomen in evenwicht. Een fout van Naomi had Johan de winst kunnen bezorgen, maar Johan draaide met een grotere fout de rollen om. Hij verloor twee pionnen die, nadat beiden een dame hadden gehaald en Naomi die dames kon ruilen, de doorslag zouden geven. Voor het zover was gaf Johan op. Waarschijnlijk twijfelt Johan inmiddels aan het bestaan van gerechtigheid in de schaakwereld, maar het aloude adagium luidt nu eenmaal: “wie de laatste fout maakt, maakt er eentje teveel.” (of zoiets…)

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2017