Ronde 8: “Service van
De Willige Dame”


Pech

"Wie pech heeft, verdrinkt in een zitbad." (Otto Weiss)

RONDEVERSLAG | De achtste ronde van de interne competitie kende een vrij chaotische start en dat gold voor mij in het bijzonder. Aangezien ik die avond met het viertal in de consistoriekamer tegen het derde kwartet van 3-Torens zou spelen had ik besloten om wat vroeger te gaan om te helpen borden, stukken en klokken gereed te maken voor de wedstrijd.

Vol goede moed stapte ik in de auto, draaide de contactsleutel om en ... Niets! Dood als een pier die accu. Mismoedig zette ik de knop van de verlichting op de uitstand.

Hersenen schakelen koortsachtig naar mogelijkheden. Oplossingen. Bus? Taxi? Auto jatten? Toch maar John gebeld. Briefje met zijn 06 ligt gelukkig nog naast m'n computer. John ging gelukkig ook spelen en pikte me voor de deur op. Service van De Willige Dame! Redder in nood. 20:00 uur: Garage Veemarkt. Versnelde pas. Cor gebeld. Cor antwoordt in de verleden tijd: "U kunt na de piep..." Dasmaf, zou ie nou zijn telefoon uit hebben staan? Piet gebeld: "We lopen op het Achterom, zijn er zo". Telefoon gaat. Eega van Cor: "Zeg maar tegen Cor dattie z'n telefoon thuis heeft laten liggen". Aankomst. "Hé, Cor, waar is je telefoon"? "Moet hier ergens liggen geloof ik, zie hem niet". "Kijk eens thuis!"

Vanavond om acht uur houden de christelijke partijen CDA en CU/SGP een gebedsavond voor de gemeenteraadsverkiezingen in de sfeervolle Trinitatiskapel naast ons. Echt eerlijk vind ik het niet. Verkiezingen moet je net als een schaakpartij op eigen kracht winnen. Een enkele late gast loopt nog even via de speelzaal naar de kapel en dat draagt ook al niet bij tot de rust, maar wedstrijdleider Cor Paans slaagt er toch in de indeling af te roepen en de wedstrijd van de viertallen na een arbitrale redevoering in gang te zetten. De rust keert weer, totdat een uur later luide gezangen de gebedsavond afsluiten. Ik vond het verdacht veel op "Dag Sinterklaasje" lijken, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. Bovendien zat ik twee dichte deuren verderop.

Ziehier wat ik via diverse methoden over de partijen bijeen heb kunnen schrapen:

Frank en fris

Gijs van Willigen zette de Schotse opening tegen Ton van der Breggen rustig op en liet wat kansen op ruimtelijk voordeel voordeel liggen. Ton nam consequent niet op d4 en Gijs schoof al even consequent niet door naar d5. Dat deed hij op zet negen pas en kwam toen dan ook duidelijk beter te staan. Tegengestelde rokades nodigen uit tot aanvallen op verschillende vleugels en Gijs ging dan ook frank en vrij, fris en vrolijk met g4, h4 en g5 in de aanval om vervolgens zomaar een paard cadeau te doen. Ton zal niet gedacht hebben "dat kan ik beter" toen hij op de volgende zet zijn dame weggaf en dus zullen we het maar een onjuist dame-offer noemen. Drie zetten later gingen de felicitaties naar Gijs. Gijs van Willigen 20-03-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Gijs van Willigen 20-03-2018


Wie het onderste uit de kan...

Een toch wel opvallende uitslag viel te noteren bij Cor Paans tegen John van Waardenberg. Met John ging het de laatste tijd prima. Hij speelde onder andere verdienstelijk remise tegen kampioene Naomi Snikkers. Wat ik begrepen heb na de mondelinge conversatie met John achteraf is dat hij een pion voor kwam, maar er in het eindspel met de 'zware' stukken niet in slaagde de dames van het bord te krijgen. Hij greep mis, Cor ging een toren winnen en dat was dat.

Cor schreef over de partij: "Nou Willem, nog ff naar mijn partij tegen John gekeken, maar aangezien ik op 3 minuut 22 ben gestopt met noteren, kon ik het absoluut niet meer terughalen. Wat ik wel weet is dat ik de eerste was die (in tijdnood) remise aanbood. John ging nog ff door, ik vergaarde er weer wat tijd bij. Toen John remise aanbood zette ik toren en dame op een lijn, want daar lag kracht. Toen John een pion opraapte, heb ik geloof ook nog een keer remise aangeboden. Hoe dan ook, kort daarna won ik een toren en volgde een verplicht slaan van mijn schaakgevende toren door de dame van John. Door een schaak met de dame op de eerste rij won ik de ongedekte dame". Cor Paans 20-03-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans 20-03-2018


Willen winnen was riskant

Johan Went stuurde me de volgende karakteristiek van zijn partij tegen Wim Vink: "De partij begon met een pionwinst voor Wim in het centrum waartegenover compensatie ontstond op de damevleugel: pionnen van Johan met speelruimte Na afruil aan vooral de koningszijde stonden de koningen tenslotte tegenover elkaar. Wim moest opletten niet in een zettendwang terecht te komen en accepteerde dan ook een remisevoorstel ook al had hij nog steeds een pion meer. Na analyse bleek dat hij met remise tevreden kon zijn, winnen kon niet, willen winnen was riskant. Johan Went 20-03-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Johan Went 20-03-2018


Erik had gelijk

Jisk Liemburg schreef me het volgende: "Wit: Erik Brok, Zwart: Jisk Liemburg, Remise. Een gesloten Siciliaan. Wit hield de Dame lang in het middenveld en dat baarde kopzorgen bij zwart. Na de 15de zet kantelde de strijd met licht voordeel voor zwart. Tijdens de partij heeft zwart veel denktijd verloren aan zet 31. Er is daar voor 31. .... d3 gekozen, het alternatief 31. ... g5 was te ingewikkeld om op dat moment als kansrijk te zien. Na de partij wees Erik ook op deze zet en we hebben hem samen bekeken en we kwamen er niet helemaal uit. Analyse thuis met Stockfish laat zwart inderdaad winnen, Erik had dus gelijk. Jisk Liemburg 20-03-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Jisk Liemburg 20-03-2018


Eén punt en een P.S.

Tenslotte: de drie dames brachten één punt voort. Tabitha Snikkers tegen Naomi Snikkers eindigde in een zwaarbevochten remise. Dick Korteland won zijn partij van Stefanie van den Bos.

P.S. De volgende morgen kwam Cor bij me voorrijden. Service van De Willige Dame! Hij had startkabels bij zich. Rood op rood. Zwart op zwart. Even het gas erop en starten. Een uurtje rijden om de boel weer op te laden en klaar was ik. Nooit geweten dat een weer volle accu zo'n gelukzalig gevoel teweeg kan brengen... Dick Korteland 20-03-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Dick Korteland 20-03-2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst". Alle foto's van de achtste ronde vind je bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2018".

© Wim Platje 21-03-2018 21:01

Sponsor van deze ronde:

Kees van 't Hoff - Oud-speler en oud-kampioen van De Willige Dame