Ronde 8: “Culinaire variant” 2


Over de helft van het bord komen deden beide spelers lange tijd niet.

"God schiep het eten, de duivel de koks" (James Joyce)

RONDEVERSLAG | Het was een beetje flexibiliseren bij de start van de achtste ronde. In de kapel was er een bijeenkomst van de vereniging van eigenaren van het hoge gebouw aan de Riedijkshaven en in de ruimte ernaast was, denk ik, een of andere receptie geweest, waar nog wat werd nagepraat, geborreld en opgeruimd.

Er zat niet anders op dan zelf maar mee te gaan helpen met het opruimen van glaasjes, schaaltjes, bordjes, flesjes en eetgereitjes. Hier en daar nog wat naproeven maakte van de opruimingswerkzaamheden een waar culinair en gastronomisch voorspel en dan moest de hoofdact van de avond nog beginnen.

Op die manier liep de start van de achtste ronde natuurlijk wel enige vertraging op, maar dat is vaker wel dan niet zo bij De Willige Dame. We hielden er wel mooi twee schaaltjes met paaseitjes aan over, die tijdens de ronde allemaal het tijdelijke voor het eeuwige verwisselden. De heren konden deze keer kiezen uit zelf leggen of van het schaaltje nemen. Vier partijen konden alvast van start in de kerkeraadskamer en twee partijen konden na het indelen van de partijen en het uitdelen van de overgebleven baklava in de middenruimte worden begonnen. Op de tafel aan de straatkant stonden nog wat stokbrood en smeerseltjes, maar daaraan durfden de schakertjes zich zo kort voor de aanvang der partijen, waarschijnlijk uit veiligheidsoverwegingen, niet te vergrijpen.

Gedurende de ronde kwam de beheerder de heer Lokhorst ook nog eens tweemaal langs de borden om de inwendige schaker te versterken met bitterballen en mosterd naar keuze. Waar, zo vraag ik jullie af, waar vind je in Nederland een schaakvereniging waar je zo in de watten wordt gelegd...?

Het verslag van deze culinair getinte achtste ronde van de voorjaarscompetitie 2022, inclusief de individuele paaseitjesconsumptie voor het eitjesklassement, volgt hier:

... het uitdelen van de overgebleven baklava...

 

Diagonaalwinst

 
"Stom", zei Fons, "Zit ik altijd zetten als a6 of h6 te veroordelen als ze alleen maar tempoverlies betekenen en tòch deed ik het nu zelf ook weer..." Inderdaad was 7...a6 van Fons voor betere zetten inwisselbaar. Pieter kwam beter uit de opening en had ook in het middenspel een langdurig initiatief dat hij gebruikte om zijn stand steeds te verbeteren. Na een zet of twintig leek Fons het lek boven te krijgen, maar met 22...Pg4 greep hij behoorlijk mis. Pieter laveerde wat later zijn dame naar b2 en formeerde in samenwerking met een loper op a1 een batterij, die na het openkomen van de lange diagonaal door de fraaie paardzet 27.Pg4, de partij in zijn voordeel besliste. (Fons Claessen (4 eitjes) - Pieter Hofstee (3 eitjes) 0−1)

Vlnr: Koos van Dalen, Jisk Liemburg en Pieter Hofstee 19-04-2022 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Vlnr: Koos van Dalen, Jisk Liemburg en Pieter Hofstee 19-04-2022

 

Schijngevecht

 
Wim Platje bestreed de Pirc-verdediging van Pearl Uyttenhove eigenlijk helemaal niet. Over de helft van het bord komen deden beide spelers lange tijd niet. Een paard op f5 van Wim werd alleen maar gebruikt om de zwarte loper op e7 te ruilen. Toen hij iets beter stond, er kwam zowaar een witte pion op d5, bood Wim remise aan die door Pearl werd aanvaard. Het uitspelen van de partij werd aan de witte kant gedaan door onze gast Ben van Bloppoel, speler van schaakgroep De Klockelaer, die fris en vrolijk Pearl op hilarische wijze toch nog het nakijken gaf. (Wim Platje (6 eitjes) - Pearl Uyttenhove (2 eitjes) ½−½)

Ben van Bloppoel kwam op bezoek 19-04-2022 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Ben van Bloppoel kwam op bezoek 19-04-2022

 

Vraagtekenzege

 
De Van Geet-opening 1.Pc3 kwam maar weer eens op het bord bij Piet Schuller tegen John van Waardenberg. We noteerden binnen de eerste elf zetten a3, h3, a6 en h6. Er werd dus uiterst behoedzaam, beraden, bezonnen, nadenkend, omzichtig, voorzichtig en weloverwogen*) ( *) = doorhalen wat niet gewenst is) gespeeld. De eerste die een mindere zet deed was Piet met 14.c4. Het kostte hem niet alleen een pion, maar de hele damevleugel werd daarna door John in de tang genomen. Met 18...Lxa3 had John de partij in zijn voordeel kunnen beslissen, maar 18...b4 was daar duidelijk niet goed genoeg voor. John merkte daar later in een e-mail met zijn notatie naar de redactie over op: "Inclusief blunder b4 op zet 18." Al tijdens de partij stond er trouwens naast die zet al een vraagtekentje. John bouwde echter al snel weer een uitstekende aanvalsstelling op en veroverde een pion en een kwaliteit. Toen ook de zwarte dame de witte stelling binnendrong was het mat onafwendbaar. (Piet Schuller (2 eitjes) - John van Waardenberg (1 eitje) 0−1)

Piet Schuller 19-04-2022 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Piet Schuller 19-04-2022

 

Raadslag in de wind

 
Iemand op de speellocatie had Gijs van Willigen de raad gegeven om met 1.e4 te openen tegen Cor Paans. Na 1...c6 2.d4 d5 werd hem aangeraden om met 3.e5, de doorschuifvariant van de Caro-Kann, voort te zetten. Gijs speelde 1.e4 en de partij ging inderdaad met 1...c6 2.d4 d5 verder. Hij sloeg vervolgens, eigenzinnig als hij is, de goede raad in de wind en speelde 3.Pc3. Dat draagt de naam: klassieke variant en dat past ook wel bij Gijs. Hier en daar wat sub-optimale zetten van beide spelers leidde enige tijd tot de wat betere stelling voor Gijs, maar na dameruil ging het betere spel eventjes naar Cor tot ook dat teniet ging. Het wachten was nu op een remise, maar na een misser van Gijs kon Cor met 23...Pe3 een paardvork op beide witte torens loslaten. Daar was Gijs kennelijk zo van onder de indruk dat hij redding zocht in een foutieve combinatie die hem een stuk kostte. (Gijs van Willigen (4 eitjes) - Cor Paans (3 eitjes) 0−1)

Vlak voor publicatie van dit bericht kwam het verslag van Cor Paans over zijn partij tegen Gijs van Willigen nog binnen. Dat plaatsen we dus op het valreepnippertje nog even hier. Cor schrijft:

"In een e4-c6 opening, daar is-tie weer, had Gijs grotendeels het initiatief. Dat kwam vooral omdat ik toch wat te aarzelend en voorzichtig speelde. (Beetje te veel verloren de laatste tijd zeker..) Gijs bleef de overhand houden zo tot zet 16. Ik speelde mijn dame naar veld e4 in de hoop dat Gijs op een ruil in zou gaan. Dat was stikdom want ik had gewoon de pion op a2 kunnen slaan, maar daar was ik te schij.......ig voor. Gelukkig voor mij ruilde Gijs inderdaad de dames. Daardoor werden mijn twee paarden verschrikkelijk springerig. Zelfs zo dat in zet 23  mijn paard op e3 beide torens aanviel. Gijs dacht zich nog te redden door met een toren op f7 in te slaan maar die aanval leidde tot een torenruil en mijn paard steigerde naar een torenwinst."

Gijs van Willigen 19-04-2022 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Gijs van Willigen 19-04-2022

 

Geen straalwinst

 
Van de partij tussen Koos van Dalen tegen Ton van der Breggen heb ik slechts uit de tweede hand het bericht ontvangen dat Ton driemaalstraal, huizenkosmischhoog gewonnen heeft gestaan, maar dat hij toch weer de winst heeft laten glippen. (Koos van Dalen (1 eitje) - Ton van der Breggen (0 eitjes, "Ik weet hoe ze worden gemaakt!") 1−0)

Michel Verheij gaat steeds beter spelen. Op de beslissende momenten moet er misschien nog wat slagkracht bij, maar het moment van de eerste overwinning is aanstaande denk ik. Tegen de veel ervarener Jisk Liemburg kwam er na 1.e4 van Michel een wat onorthodoxe Siciliaan op het bord. Na de opening was de materiële stand weliswaar gelijk, maar Jisk had Michel wel met twee dubbelpionnen opgezadeld. Na dameruil kwam Jisk in het voordeel, dat hij gedurende de hele partij kon handhaven. Hij sprokkelde een pionnetje en na het openkomen van de g-lijn kon het feest beginnen. Michel miste een klein kansje op wat meer tegenspel en werd daarna door Jisk vakkundig van nog een pion en een paard beroofd. (Michel Verheij (2 eitjes) - Jisk Liemburg (2 eitjes) 0−1)

Vlnr: Fons Claessen, Michel Verheij en Ton van der Breggen 19-04-2022


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 20-04-2022 18:39


2 gedachten over “
Ronde 8: “Culinaire variant””

 • Ben

  Leuke foto van mij bij het bezoek aan De Willige dame op 19-04-2022 en je ziet: als Pearl even geduld heeft met afdrukken, dan zijn zijn foto’s best goed!! Het is wel leuk dat je een partij speelde met een opening genaamd Pirc. Laat dat nu ook de achternaam van Mirela haar oom in Slovenie zijn. Je ziet: de wereld is soms klein. Dit is een leuke toevalligheid .
  Wat betreft de partij die ik uiteindelijk met jouw remise-stand verder speelde met je tegenstander Pearl: het was een leuke overwinning.
  En zoals je al weet vond ik helaas later toch mij Waterloo in de vorm van een onnodige valpartij met de fiets richting huis.
  Gelukkig gaat het met mij nu een stuk beter. Eén les heb ik geleerd: “kijk nooit achterom naar je achterlicht dat brengt alleen maar ellende”.

  Groetjes Ben.

Reacties zijn gesloten.