Ronde 7: “Veranderlijk als het weer”


"Mensen zijn wolken, waar zij komen betrekt de lucht." (Willem Hussem)

RONDEVERSLAG | Vandaag zit ik al vroeg mijn wekelijkse stukje te schrijven. De inspiratie komt moeizaam. Waarover moet je het hebben als je niets te zeggen hebt? Ik staar nietsziend naar buiten. Ins Blaue hinein. De lucht is inderdaad helemaal blauw op wat wolkjes in de verte na. En dan komt de gedachte als vanzelf: Waarover hebben mensen het als ze eigenlijk niets te zeggen hebben? Wel, over het weer natuurlijk!

"Lekker weertje hè?" "Ja, wat frisjes misschien, maar we mogen niet klagen" "Een stuk beter dan gisteren, nietwaar?" "Zegt u dat wel. Gisteren was het inderdaad stukken minder." "En eergisteren dan? Toen vond ik het pas echt slecht!" "Wat u zegt, de kou sloeg gewoon door op mijn botten." "En dan ook nog de hele dag die motregen!" "Ja, die motregen, dat was pas erg!" "Goh, nou, zegt u dat wel..."

Ik houd me zelden bezig met het weer en ik laat me er zeker niet door beïnvloeden. Het is takkenweer of het is aangenaam takkenweer, het is lekker weer of onaangenaam lekker weer. Meer gradaties wens ik niet aan te brengen en als iemand toch iets tegen me zegt als: "Pff, wat is het heet hè?", dan smoor ik de kans op een weersgesprek met een flauwiteit als: "Tja, dat schijnt, naar men me wel eens verteld heeft, ten nauwste met de temperatuur op een bepaalde plaats samen te hangen..."

Noodgedwongen moet ik nu, bij hoge uitzondering, natuurlijk wel even het weerbericht bekijken en zie ik dat het weer deze week van alles voor ons in petto heeft: Wolkenvelden en zon wisselen elkaar dan vandaag af en het blijft overal droog. Later in de middag en avond wordt de wind overal oost- tot zuidoostelijk en neemt iets in kracht toe. Vrijdag regen, overgaand in natte sneeuw. In het weekeinde (zeer) koud met 's nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen van enkele graden boven nul en vrij veel wind. Op zaterdag in het zuiden kans op wat sneeuw. Na het weekend overdag oplopende temperaturen. "Goh, nou", denk ik, "zegt u dat wel..."

Cogito ergo conclusio: Niets zo veranderlijk als het weer. (En de kwaliteit van mijn schaakpartijen...)

Koud partijtje

Johan Went en John van Waardenberg hadden nog niet genoeg van de kou van de afgelopen weken en zetten ijskoud een Scandinavische partij op het bord. Na 1. d3 d5 2. e4 dxe4 3. Dxd1+ Kxd1 werden de dames door de heren al snel op uiterst hoffelijke wijze in het warme doosje gedaan en is in de rest van de partij de remisemarge nergens overschreden. Johan stond in het eindspel wel iets actiever, maar de heren besloten desalniettemin het punt te delen. John van Waardenberg 13-03-2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

John van Waardenberg 13-03-2018


Klassieke fout

Pearl Uyttenhove bracht het warme Italiaans op het bord tegen Wim Platje, die er echter een gloeiend heet Tweepaardenspel van maakte. In de klassieke variant deed Pearl een minder goede zet en won Wim onder (achteraf) gunstige omstandigheden een stuk ten koste van drie pionnen. Gunstig of niet, Wim vond dat wit met zijn enorme pionnenmeerderheid op de damevleugel in het verdere verloop van de partij best wel eens goede kansen op een vliegende storm zou kunnen gaan krijgen en bood remise aan, wat door Pearl werd geaccepteerd. Wim Platje - Pearl Uyttenhove 13-03-2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Wim Platje - Pearl Uyttenhove 13-03-2018


Verliezen van jezelf

Tabitha Snikkers vond na afloop van de partij dat Erik Brok ten onrechte had opgegeven en had daar volkomen gelijk in. In een geweigerd damegambiet en in een materieel gelijke stand viel Tabitha de zwarte dame aan met een loper, die Erik gewoon met de dame kon slaan. Weliswaar ten koste van een toren op de volgende zet - Tabitha geeft zelden een loper gratis weg - maar Erik had direct stormenderhand een pion terug kunnen winnen en had zeker acceptabel tegenspel kunnen verkrijgen. In plaats daarvan taxeerde hij de stand als zwaar bewolkt en gaf op. Tabitha Snikkers - Erik Brok 13-03-2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Tabitha Snikkers - Erik Brok 13-03-2018


Ingesloten dame

Piet Schuller speelde met wit (drie keer raden...) 1. Pc3 tegen Gijs van Willigen en miste na acht zetten de mogelijkheid om een stuk te winnen met 9. Pxe5 in plaats van 9. Ph2. Dat was dan ook meteen de laatste kans die hij kreeg, want Gijs maakte vervolgens onmiddellijk gebruik van de eerste de beste fout van Piet. Piet sloot met de zet 13. Pe2 zijn dame in en deze moest tegen een loper worden geruild. De rest van de partij probeerde Piet het onvermijdelijke te voorkomen, maar na 39 zetten zette Gijs hem mat. Na regen komt zonneschijn zeggen ze dan, maar Piets gezicht stond na afloop op onweer.

Wat er bij de partij Dick Korteland tegen Wim Vink allemaal gebeurde heb ik slechts in een paar bliksemflitsen gezien. Ik kreeg de indruk, dat de witte koningsvleugel door de zwarte dame behoorlijk werd toegetakeld en dat er op a1 al snel een witte toren instond. Kort daarna gaf Dick de strijd tegen de elementen op. Piet Schuller - Gijs van Willigen 13-03-2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Piet Schuller - Gijs van Willigen 13-03-2018


Opa heeft gewonnen

Willem Weerdesteijn startte met wit maar weer eens met 1. f4. De Bird is dus niet alleen het handelsmerk van Wim Vink. Wellicht geïnspireerd door zijn winstpartij met loperoffer van een paar dagen ervoor tegen CSV in Capelle aan den IJssel bracht Cor een loperoffer op g2, maar deze keer was dat beslist foutief. Er waren simpelweg te weinig troepen voorhanden om Willem in de problemen te brengen. Donkere wolken pakten zich samen boven de zwarte stelling. Willem mobiliseerde zijn troepen vervolgens voor een koningsaanval die Cor te machtig werd.

In een naar mijn mening vrij chaotisch verlopen en rommelige partij speelden alle spelers om beurten een zet tegen Ton van der Breggen. Een veelbelovende zonnige stand werd door de verzamelde grootmeesters op meesterlijke wijze om zeep geholpen. Met iedere zet raakte de stelling van de regen verder in de drup en dus kon Ton zijn kleindochter gaan melden dat opa (eindelijk) weer eens gewonnen had. Willem Weerdesteijn - Cor Paans 13-03-2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Willem Weerdesteijn - Cor Paans 13-03-2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's vind je bij"Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2018"

© Wim Platje 14-03-2018 15:35

Sponsor van deze ronde:

Hans Verberg - Oud-speler van De Willige Dame