Ronde 7: “Stilte voor de storm”


Geen van de spelers slaagde erin tot significant voordeel te komen.
Stilte voor de storm

"Handelen bij woede is als de zeilen hijsen tijdens een storm" (Euripides)

RONDEVERSLAG | Met acht DWD'ers spelend in de stadsderby tegen het vijfde team van SC Dordrecht in de Trinitatiskapel en tien spelers voor vijf interne partijen in de Kosterij was de personele bezetting prima te noemen.

En dat ondanks de eerste invloeden van het coronavirus die merkbaar waren. Eén van onze leden was niet alleen wat snuffig, maar is ook woonachtig in Brabant en had het het verstandig geacht om voor de wedstrijd van het tweede team af te zeggen. Groot gelijk natuurlijk en bovendien heel sociaal om het advies van diverse ter zake kundige instanties op te volgen, maar bij dit ene geval bleef het gelukkig. Wellicht is het een stilte, een briesje voor het losbreken van de storm. We zullen het zien...

Waar ik zelf wel heel erg aan moest wennen was dat we deze ronde, vooruitlopend op beslissingen van bonden en andere instanties zelf al besloten hadden om zowel in de kapel als in de Kosterij de wedstrijden deze keer zonder publiek te spelen.
Sommigen vonden het achteraf, gehoord hun uitlatingen, een verademing om eens zonder toeschouwers en in alle rust hun partijtje af te werken, maar ik merkte toch dat er gaandeweg m'n eigen partij een zekere kregeligheid in mij en mijn spel sloop. Ik miste toch de bezielende inspiratie van de verfrissende achtergrondruis en het is zeker niet ondenkbaar dat mijn partij daardoor, na het wellicht onbewust kiezen voor een zouteloze variant, in een snelle remise eindigde.

Ook het merkbaar merkwaardige spel van toppers als Pieter, Naomi en Johan in de interne competitie en de grote moeite die zij hadden zich hun tegenstanders van het lijf te houden, kan ik niet anders verklaren dan dat ook zij de steun van het publiek, de kracht die uitgaat van de derde man, deze keer node moesten missen.

Geen enthousiast applaus na een pionvork, geen ovatie na stukwinst, geen oorverdovend gejuich na het promoveren van een pion en geen striemende fluitconcerten na het kiezen voor zekerheid in plaats van het uitvoeren van een obscure maar opwindende combinatie. Het was echt allemaal even wennen deze keer. Ter zake. Helpers weg, zevende ronde:

Schaken voor lege tribunes

Schaken zonder publiek

 

Wegwerpgebaar

 
De partij tussen Pieter Sandijck en Dick Korteland was een zware partij voor beide spelers. Pieter kwam materiaal voor te staan, een loper als ik het goed heb, maar verloor dat voordeel even later weer. Pieter sprak achteraf, vergezeld van de nodige wegwerpgebaren: "Kon ik weer helemaal opnieuw beginnen... Ik speelde echt niet goed." Gelukkig voor Pieter kwam hij in het eindspel uiteindelijk twee pionnen voor te staan en dat was voldoende voor de winst. Nog mooier voor Pieter is dat hij nu voor de eerste keer ooit bovenaan staat in de rangschikking.

Pieter Sandijck (l) en Dick Korteland 10-03-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Pieter Sandijck (l) en Dick Korteland 10-03-2020

 

Gnifgnuiven

 
Het leek erop dat de partij tussen Pearl Uyttenhove en John van Waardenberg al gedoemd was tot remise voor hij begonnen was. Vraag me niet waarom, maar die indruk kreeg ik iedere keer als ik even tijd had en bij de partij kwam buurten. Remise werd het ook, omdat geen van beide spelers erin slaagde om tot enig significant voordeel te komen. Als je niets over een partij weet te schrijven, kun je iets verzinnen of je heil zoeken in het gebruik van interessant klinkende woorden. Het woord "significant" is daarvoor overigens uitermate geschikt. Met name de lettervolgorde "gnif" binnen het woord "significant" wekt bij mij associaties op met het werkwoord "gniffelen", dat helaas niet betekent "het aaneenschakelen van meerdere gniffen", maar een synoniem is voor gnuiven. Inmiddels realiseer ik me dat op deze manier blijven doorschrijven zeer waarschijnlijk behoorlijk fnuikend is voor dit verslag en dus nu maar gauw naar partij nummer drie van de avond.

Pearl Uyttenhove 10-03-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 10-03-2020

 

Taaie Robbie

 
Eerlijk is eerlijk, bij een partij tussen Rob Truijens en Naomi Snikkers, verwacht je niet dat er 54 zetten op het bord komen. Met alle respect voor Robs gestage vooruitgang schatte ik vooraf in dat een snellere zege voor Naomi meer in de lijn der verwachting zou liggen. Ik had het fout. Rob bood met wit taaie tegenstand. Na 10 zetten in de Indische partij was de partij materieel en qua stelling gelijk. Na 20 zetten stond de partij materieel en qua stelling nog steeds gelijk. Vervolgens kreeg Rob enige kansen op voordeel, maar na 30 zetten stond de partij materieel en qua stelling weer gelijk. Met 40.Lc3 speelde Rob zeker niet de sterkste zet en het ruilen van de dames kort daarna was ronduit een slechte keuze. Daarna kwam Naomi steeds beter te staan en op de 54ste zet stond het materieel nog wel gelijk, maar was promotie van de zwarte e-pion niet meer tegen te houden.

Naomi Snikkers 10-03-2020 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Naomi Snikkers 10-03-2020

 

Minder solide dan anders

 
Een nieuw gezicht in ronde zeven. De jonge Luc Leendertse kwam op bezoek bij De Willige Dame en kon vanwege een oneven aantal spelers direct meespelen. Eén ding is zeker, hij moet nog wel wat werken aan het foutloos noteren van zijn partijen, want na zes zetten kon ik er geen wijs meer uit. Luc opende met 1.e4 en Gijs van Willigen maakte er gewoontegetrouw met 1...d6 een Pirc-verdediging van. Doorgaans betekent dat een solide verdediging, maar ergens ging al gauw iets mis, want na 18 zetten gaf Gijs op.

Luc Leendertse 10-03-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Luc Leendertse 10-03-2020

 

Arrestaties

 
Johan Went had voor Koos van Dalen de Bird-opening 1.f4 op het menu gezet. Dat smaakte Koos uitstekend, want na een zet of veertien stond hij duidelijk beter en had hij bovendien een pion gewonnen. Langzamerhand echter keerde het tij echter en verdwenen ook Koos' kansen op een remise. Johan slaagde er zelfs in om een aantal pionnen te arresteren, hetgeen uiteindelijk genoeg bleek voor de overwinning.

Koos van Dalen 10-03-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Koos van Dalen 10-03-2020


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 16-03-2020 19:01

Sponsors van deze ronde:

Nick Kimenai

Nick Kimenai - Speler van De Willige Dame

Erik Brok - Speler van De Willige Dame