Ronde 7: “Sluw, slim, leep en listig”


De oudste van de vossen bleek zijn streken niet verloren te hebben...

"Het is een dubbel genot om de bedrieger te bedriegen." (Jean de la Fontaine)

RONDEVERSLAG | De laatste tijd bekruipt me bij het spelen van een partij schaak weleens een ongemakkelijk gevoel. Waarom, zo vraag ik me dan af, waarom zit ik hier nu te proberen om iemand te slim af te zijn, iemand geniepig te misleiden door het zetten van allerlei vallen?

Eigenlijk tracht ik op sluwe wijze iemand om de tuin te leiden, iemand op te lichten. Zeg maar: te besodemieteren en te belazeren... En als dat dan lukt, valt me nog een zekere mate van bewondering ten deel ook! Natuurlijk weet ik ook wel dat het hier om een spel gaat en dat er niemand ernstig wordt gedupeerd als hij het slachtoffer is geworden van een "Schwindel". Als hij bezwendeld is. In het schaken is het in praktijk brengen van arglist, bedriegerij, begoocheling, fopperij, list, misleiding, nep, trucage en zwendel niet alleen toegestaan, maar wordt het zelfs aangemoedigd.

Toch moet je tegenwoordig, veel meer dan vroeger heb ik het idee, op je hoede zijn om niet het slachtoffer te worden van een of andere vorm van oplichting. Het begint al met de voortdurende dagelijkse stroom van reclame-informatie. Als je even serieus nadenkt over de reclameboodschappen die men brengt, dan zie je al gauw in dat het grootste deel gewoon niet kan kloppen. Plat gezegd: je wordt gewoon belazerd.

"Het zijn dus niet alleen die enge Sywert van Lienden, die samen met die gluiperige Bernd Damme en die achterbakse Camille van Gestel met een hoop morele bombarie die mondkapjesorder van honderd miljoen bij bij de regering lospeuterde. Waarvan de heren twintig miljoen in hun eigen zak staken, terwijl ze voortdurend hadden lopen brullen dat ze het ‘om niet’ deden." (Citaat uit de NRC-column van Youp)

Op allerlei manieren liggen oplichting en fraude op de loer, maar weet je wat ik echt erg vind? Zo verschuwelijk afschrikkelijk erg dat ik er soms wakker van lig? Dat is het feit dat de inhoud van de flesjes tonic, op de terrassen verkrijgbaar, is teruggebracht van 250 ml naar 200 ml en dat je daar dan nog meer voor moet betalen ook! Oplichting! Flessentrekkerij! En het is verd*mme nog toegestaan ook! (Rustig Wim... Denk aan je bloeddruk...) Daar raak ik veel erger door van streek dan door acquisitiefraude, spookfacturen, babbeltrucs, beleggingsfraude, phishing, kilometertellerfraude, internetoplichting, identiteitsfraude, belastingontduiking, verzekeringsfraude, namaakgoederen of witwassen.

Snapt u nu, waarom ik zo'n moeite heb om van die tactische geniepige zetjes te doen? Juist! Niet omdat ik het moreel zo zwaar vind om ze uit te voeren. Nee, het komt meer omdat ik die mooie geniepige zetjes zo zelden vind...

Begoocheling

 

Fantasievariant

 
Commentaar van Cor op zijn partij tegen Willem Weerdesteijn: "Laten we het maar een Indische opening noemen die wij speelden. In het begin van de partij manoeuvreerde Willem niet zo efficiënt met zijn lopers. Op de 18e zet haalde Willem zijn loper terug naar d2 in een poging de zwarte koning uit zijn stelling te dwingen. Dat gaf mij de mogelijkheid om een kwaliteit te winnen. Vervolgens ging ik op de ruiltoer, maar het duurde toch nog 20 zetten voordat ik de winst binnenhaalde." (Willem Weerdesteijn - Cor Paans 0−1)

In menige schaakpartij zou een einde zoals dat in de partij tussen Pearl Uyttenhove en Dick Korteland tot heftige reacties hebben geleid bij de verliezer. Niet bij Dick. Die feliciteerde Pearl droogjes: "Pearl, je hebt gewonnen. Gefeliciteerd." De toeschouwers moesten allebei ook even van hun verbazing bekomen. Wat was het geval? In de Maroczy-variant van de Caro-Kann, ook wel Fantasy-variant genoemd, waarin Pearl met wit twee heel grote kansen op winst niet benutte, was Dick na een zet of dertig in gewonnen positie gekomen. Een schaakje met de dame en vervolgens een loper winnen was het recept voor de winst. Dick sloeg echter eerst de loper en verloor onmiddellijk de partij, omdat Pearl geforceerd mat in vier op het bord kon brengen. (Pearl Uyttenhove - Dick Korteland 1−0)

Cor Paans 26-10-2021 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans 26-10-2021

 

Vossenstreek

 
John van Waardenberg en Ruben Schilt speelden een interessante partij. Na de damepion-opening had John met wit, ondanks dat het initiatief bij Ruben lag, de beste kansen op voordeel. Dat veranderde tijdelijk toen Ruben op de damevleugel een pion won, maar hij gaf die even gemakkelijk even later weer weg. In het eindspel met ieder twee torens dacht Ruben de geïsoleerde c-pion van John op de damevleugel buit te gaan maken. Twee witte torens als verdedigers, twee zwarte torens als aanvallers en dus ging de zwarte koning op pad om de buit binnen te halen. John gaf de pion op, maar verlegde tijdig zijn torenacties en veroverde op zijn beurt de a-pion. De oudste van de twee vossen bleek zijn streken niet verloren te hebben en had het natuurlijk al gezien: plotseling bleek de zwarte koning te ver afgedwaald en was het de witte monarch die zwart van zijn koningsvleugelpionnen beroofde. Ruben: "Ik heb me verrekend. Ik dacht met mijn pionnen door te breken, maar (wijzend op de witte koning) nu staat daar ineens die vent!" (John van Waardenberg - Ruben Schilt 1−0)

John van Waardenberg 26-10-2021 (Foto: Naomi Snikkers)

John van Waardenberg was er niet. 26-10-2021

 

Bijsterspoor

 
Jisk Liemburg verdedigde zich prima tegen de met wit op de koningsvleugel aanvallende Pieter Hofstee. Toen daar alles afdoende beveiligd was en de aanval was afgeslagen verlegde Pieter met succes zijn offensieve aandacht naar de verzwakte zwarte damevleugel. (Pieter Hofstee - Jisk Liemburg 1−0)

Na negen overigens briljante zetten in het Gesloten Siciliaans besloten de meervoudig DWD-kampioenen Hans Nunnikhoven en Naomi Snikkers dat er voor deze avond wel genoeg inspanning geleverd was. (Hans Nunnikhoven - Naomi Snikkers ½−½)

In een rustig begonnen Siciliaanse opening raakte Gijs van Willigen al in de aanvang het spoor bijster en verloor hij na 12 zetten niet alleen de kwaliteit, maar ook een stuk. Toen hij enige zetten later ook nog een paard inleverde was het punt voor tegenstandster Tabitha Snikkers. Je hebt van die dagen... (Gijs van Willigen - Tabitha Snikkers 0−1)

Hans Nunnikhoven en Tabitha Snikkers 26-10-2021 (Foto: Naomi Snikkers)

Hans Nunnikhoven en Tabitha Snikkers 26-10-2021

 

Plan-B-tijd

 
In de Taimanov-variant van het Spaans besloot Wim Platje spelend met wit om een aangeboden centrum-pion te nemen van Koos van Dalen. Dat was gewaagd, maar het liep goed af. Toen even later de bedoeling achter een geniepig zetje van Wim door Koos werd overzien kostte hem dat een volle toren. En Koos verzette zich nog lang en hevig.... (Wim Platje - Koos van Dalen 1−0)

Fons Claessen kwam met de witte stukken wat beter uit de opening dan Rob Truijens, maar hij leed na een paar fouten stukverlies. Tijd voor plan B dus en dat betekende dat er uit alle macht moest worden aangevallen. Dat deed Fons ook en toen Rob niet het goede antwoord bleek te hebben op de vele dreigingen kostte hem dat de dame. Na nog enkele zetten restte Rob slechts opgave. (Fons Claessen - Rob Truijens 1−0)

Fons Claessen en Jisk Liemburg 26-10-2021 (Foto: Naomi Snikkers)

Fons Claessen en Jisk Liemburg 26-10-2021

 

Misremise

 
Bij Ton van der Breggen en Piet Schuller stond er na zetverwisseling een heuse Ponziani-opening op het bord. Ton was wel erg optimistisch toen hij op f7 een loper en een paard gaf voor een toren. Compensatie leek ver te zoeken voor de materiële achterstand. Een volgend loperoffer voor twee pionnen legde weliswaar de koningsstelling van Piet open, maar het ontbrak zo langzamerhand aan voldoende witte aanvallers. Piet mobiliseerde daarna zelf zijn troepen voor de laatste slag, maar maakte een grote fout, die echter niet door Ton werd opgemerkt. Het had een remise kunnen betekenen. Nu was de zwarte aanval niet meer te stuiten. Na dameverlies gaf Ton na nog enige zetten op. (Ton van der Breggen - Piet Schuller 0−1)

Ton van der Breggen 26-10-2021 (Foto: Naomi Snikkers)

Ton van der Breggen 26-10-2021


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 01-11-2021 16:16