Ronde 7: “Onzinklets en dwaaspraat” 5


Dit verhaal moeten we er met kop en schotel bovenuit laten steken...

"Wanneer men onzin schrijft, is het heel gemakkelijk een dik boek te maken."
(Gaston Bachelard)

RONDEVERSLAG | In juli van vorig jaar schreef ik in een van mijn inleidingen: "Veel vaker dan vroeger merk ik dat mensen de Nederlandse spreekwoorden en zegswijzen niet meer beheersen." en "Het verhaspelen van zegswijzen, spreekwoorden en uitdrukkingen leidt vaak tot humoristische situaties."

Vervolgens heb ik de ene na de andere uitdrukking zelf door elkaar gehaald, verbroddeld, verdraaid, verhakkeld, verhaspeld en verknold en daar kreeg ik gaandeweg het schrijven steeds meer plezier in. Dus toen ik het verzoek van een van de lezers kreeg om nog eens een keer zo iets te doen was dat niet aan Dobermans oren gezegd.

De vraag is wel hoe je een en ander in een begrijpelijk verhaal kunt passen. Zonder een quensecont verhaal heb je niets. Dat valt om de bliksem niet mee, dus pak je borst maar vast. "Moet je zeggen wie het hoort..." hoor ik jullie zeggen, "jij spreekt toch vloeibaar Nederlands..." Nou, wat jullie zeggen introduceert me niks, met jullie ga ik hierover niet onder discussie liggen.

Ok, aan de slag. We gaan er met de volle 50% tegenaan. Laten we met een schone luier beginnen en proberen om dit verhaal er met kop en schotel bovenuit te laten steken. Een dergelijke opdracht is er bij mij weliswaar met de paplepel ingeslagen, maar het is soms toch zuipen of verpompen. Voor je het weet escaleert het helemaal uit de hand en blijkt dat het niet alles koek en ei is wat er blinkt. Als dat zou gebeuren ben ik daar natuurlijk compleet infuus van en helemaal van mijn abrikoos. Je zou er een postbasale agressie van kunnen krijgen. Ik zou me er in ieder geval kostelijk aan ergeren, want ik zou het gevoel krijgen dat ik iemand dood aan het maken was met een blije mus. Nee, zoiets imiteert me mateloos. Dan zou ik wel eens kunnen overwegen om mijn portie maar aan Flipper te geven.

Maar laten we van het positieve uitgaan. Laten we er vanuit gaan dat dit een vaccinerend stukje gaat worden. Zo'n stukje waarvan iedereen zegt dat ze het wel door de beugel kunnen tolereren ook al hebben ze er geen hout van gegeten. Als dat het geval is, dan moet ik natuurlijk niet naast zijn schoenen gaan lopen. Maar u moet op uw beurt niet op de bek van een gegeven paard gaan lijken. Dat legt natuurlijk absoluut geen doden aan de zeik. Tenslotte krijgt u dit allemaal gratis en nog voor niets ook, dus qua geld kost het financieel niet duur. Het is echt niet zo van: "Het kost een placenta, maar dan heb je ook wat."

Goed, als u mij nu even zou willen executeren, 't is voor je het weet al weer vroeg laat en het moet zoals gewoonlijk eergisteren af. En nu maar stilletjes hopen op een staande ovulatie!

Als de verteerde bliksem naar de partijverslagen: Opvallend aan de acht partijen in de zevende ronde van de competitie was dat er maar liefst vijf gerekend kunnen worden tot de korte partijen. Een "Kurzpartie" blijft onder de 25 zetten en dat betekende dus dat tien spelers deze speelavond al redelijk vlot klaar waren. Wie laat begint, mag vroeg weer naar huis zullen we maar zeggen...

Ik zit in de narrigheid...

 

Twee strateegjes

 
Korte partij nummer 1: 23 zetten. Pieter Hofstee en Wim Platje ontmoetten elkaar voor het eerst in een competitie van De Willige Dame. Het werd Gesloten Spaans, waarvan het vervolg het midden hield tussen de Russische verdediging en de Tsjigorin-verdediging. Het werd een strategische partij rond een vastgelegd centrum. Pieter had de wat betere en ruimere stelling. De enige open lijn, de c-lijn, werd in het middenspel op c8 en c7 door twee torens van zwart bezet, maar de beheersing van alle andere velden op de c-lijn was in handen van wit. Er dreigde een langdurige belegering van het zwarte fort, maar voor het zover kwam werd de partij plotseling remise door herhaling van zetten. (Pieter Hofstee - Wim Platje ½−½)

Pieter Hofstee (l) en Wim Platje 05-04-2022 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Pieter Hofstee (l) en Wim Platje 05-04-2022

 

Saldo Hans

 
Korte partij nummer 2: 16 zetten. Piet Schuller koos voor het Siciliaans in zijn partij tegen Hans Nunnikhoven. Na 1.e4 c5 2.Pc3 was er sprake van het Gesloten Siciliaans. Wit fianchetteerde zijn koningsloper, maar toen zwart hetzelfde met zijn dameloper wilde doen bleek dat het voorbereidende 6...b6 een misser was. Hans profiteerde niet direct, maar na het ruilen van de dames en het foutieve terugslaan met de koning door Piet, was Hans wel bij de les en kon hij een pion en een toren aan zijn batig saldo toevoegen. Zo werd het een "Kurzpartie" van 16 zetten. Hans neemt de leiding in het klassement weer over van Pieter Hofstee. (Hans Nunnikhoven - Piet Schuller 1−0)

Hans Nunnikhoven 02-01-2018

Hans Nunnikhoven 02-01-2018

 

Matbeschieting

 
Korte partij nummer 3: 18 zetten. Han van Gorkom en John van Waardenberg brachten gezamenlijk de Berlijnse variant van het Spaans op het bord. Er werd uiterst behoedzaam gespeeld. Ondanks het inlassen van a3 en h3 kreeg wit na 10...Pa5 van zwart toch het betere van het spel. Op twee paarden na verdwenen de lichte stukken van het bord en toen er een eindspel met dame en torens dreigde vonden de heren het wel genoeg geweest. (Han van Gorkom - John van Waardenberg ½−½)

Rob Truijens voerde de witte stukken aan tegen Pearl Uyttenhove. In een vierpaardenspel bereikten beide spelers bij de overgang naar het middenspel een evenwichtige stelling. Met 22.b5 greep Rob echter mis. Pearl kon daardoor een mooie batterij vormen met loper en dame die met matbeschietingen dreigde. Met het verdedigen van die dreiging raakte de witte stelling enigszins zijn verband kwijt. Dat kostte uiteindelijk een stuk, een tweetal pionnen en een niet meer tegen te houden promotie, waarna Rob de strijd staakte. (Rob Truijens - Pearl Uyttenhove 0−1)

Pearl Uyttenhove 05-04-2022 (Foto: Rob Truijens)

Pearl Uyttenhove 05-04-2022

 

Voordeelverwatering

 
Korte partij nummer 4: 17 zetten. Dick Korteland opende met 1.Pf3, de Réti-opening, tegen Fons Claessen, die daar 1...Pf6 tegenover zette. Na 9..Pbd7 werd door de gefianchetteerde loper van wit op g2 de druk op de zwarte damevleugel opgevoerd. Een aantal mindere zetten van zwart leidde tot een combinatie die zwart de dame en de partij kostte. (Dick Korteland - Fons Claessen 1−0)

Kansen op groot voordeel in de opening werden door Cor Paans in zijn partij tegen de met zwart spelende Ruben Schilt niet benut. Er volgde een lange periode waarin de spelers elkaar in evenwicht hielden, waarna het initiatief kort op zwart overging. Ook dat voordeel verwaterde echter en de zetten 28 tot en met 50 hadden de spelers elkaar kunnen besparen. Het was en bleef remise. (Cor Paans - Ruben Schilt ½−½)

Vlnr: Han van Gorkom, Ruben Schilt en Fons Claessen 05-04-2022 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Vlnr: Han van Gorkom, Ruben Schilt en Fons Claessen 05-04-2022

 

Afhandigtroggelen

 
In de Pircverdediging was het Gijs van Willigen die Ton van der Breggen een pion afhandig maakte na goed spel. In het middenspel echter was het Ton die Gijs een stuk en een pion aftroggelde en de partij ging winnen. Dat bleek lastiger dan verwacht. Ton verloor uiteindelijk zijn gehele materiële voorsprong en dat was het sein om de wapens neer te leggen. (Ton van der Breggen - Gijs van Willigen ½−½)

Korte partij nummer 5: 19 zetten. Koos van Dalen speelt het liefst 1.e4 gevolgd door 2.Lc4. De laatste tijd heeft hij er veel succes mee. Ook tegen Michel Verheij was het weer zover. Een loperoffer op f7. Een schaak met de dame op d5. Een foute koningszet van Michel. Een schaak en een doorstoot op de zwarte dame die verloren ging en na nog wat zetten was het allemaal over. (Koos van Dalen - Michel Verheij 1−0)

Gijs van Willigen (l) en Ton van der Breggen 05-04-2022 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Gijs van Willigen (l) en Ton van der Breggen 05-04-2022


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 07-04-2022 21:28


5 gedachten over “
Ronde 7: “Onzinklets en dwaaspraat””

 • Ton van der Breggen

  Over misbruik van woorden: een werkster, tegenwoordig huishoudelijk medewerkster, had een opmerking over een werkneemster die ‘ziek’ was: “Mijnheer”, zei ze, “die stimuleert hoor!”
  Groet, Ton.

 • Ruben Schilt

  Je kan uit het verslag concluderen dat Cor en ik onze tijd zaten te verdoen door 12 zetten lang remise uit te stellen, maar het was eigenlijk gewoon een compensatiestrijd voor de kort durende partijen om ons heen. Zou jammer zijn als we allemaal al om 22:00 uur thuis op de bank zaten.

  • Cor

   Helemaal mee eens Ruben, we schaken tenslotte voor ons plezier, en dan mag dat best wat langer duren😜

  • Wim Platje Bericht auteur

   Dank voor je reactie Ruben. Dat je je “de moeite had kunnen besparen”, weet je natuurlijk pas achteraf, dus van je tijd verdoen is op het moment zelf nooit sprake. (Trouwens, ik ken vaag ene Carlsen die toch altijd nog even kijkt of er iets meer dan remise voor hem in zit en doorspeelt tot het helemaal duidelijk is. Niks mis mee, hoor.)

Reacties zijn gesloten.