Ronde 7: “Kruitdamp en cadeautjes”


"Oorlog is het enige spel, waarbij beide partijen verliezen."
(Sir Walter Scott)

RONDEVERSLAG | Als je niet aanwezig kunt zijn als verslaggever dan ben je natuurlijk afhankelijk van de mededelingen van anderen en ik had daarom de spelers in de interne competitie van tevoren ook verzocht om, indien mogelijk, me wat woorden toe te sturen over hun partijen.

De vraag was overigens of er überhaupt wel zou worden gespeeld in de interne competitie. Naomi, Pearl en John speelden op onze uitwijklocatie Lunchroom 'Hartje Stad' voor het eerste team tegen Overschie 1. Cor was daar in de functie van wedstrijdleider aanwezig en Piet, Willem, Fons en Wim P. vertegenwoordigden het viertal in Nieuwerkerk aan den IJssel tegen de gelijknamige schaakvereniging. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik 's nachts bij terugkomst in het door Cor als vanouds toegestuurde bestand van het indelingsprogramma zag dat er toch nog vier partijen in de interne competitie waren gespeeld. Nog aangenamer verrast werd ik de volgende morgen, toen bleek, dat er deelnemers in de digitale pen waren geklommen om me het al dan niet blijde nieuws omtrent hun victorie of tragedie op de 64 velden te melden. Ik laat ze dus hier zelf aan het woord, wat op zich al een verademing is, omdat ik nu eens een keertje niet tegen al het geouwehoer dat ik zelf pleeg neer te pennen hoef aan te kijken.

Boingk, boingk!

Gijs van Willigen houdt het kort voor wat zijn partij betreft, maar heeft wel een sfeertekening in petto: "Mijn partij was vanavond tegen Pieter Sandijck. Ik had wit, maar dat maakte niet veel verschil. De opening ging wel aardig, maar daarna ging het helemaal mis. Interessanter was de scenery: eigenaresse Roelie Bartels maakt nog veel meer herrie bij het koffiezetten dan Jan Lokhorst. Keihard slurpen en dan met het filter 'boingk', 'boingk'. Buiten was het ook rumoerig en bij onze reguliere speelzaal was het ontzettend druk. Wat wel opviel was dat het vrijwel meteen stil was na het startsein: dat kan dus wel. Iedereen was er volgens mij voor 20.00 uur, dus ook dat is mogelijk! Ik hoop dat je van de rest ook nog iets hoort". Jazeker Gijs, ik heb wel degelijk ook van de rest iets gehoord. Pieter Sandijck meldt over jullie partij het volgende: "Waarde Willem, (om ook eens te allitereren) Over de partij valt weinig anders te vermelden dan dat Gijs nog in zijn snelschaakmodus stond die hij had opgelopen tegen Koos. Op de negende zet gaf hij een vol stuk weg en op de 20e zet liet hij zijn dame vangen. Kortom: vroeg klaar, zodat ik nog even bij het eerste kon blijven kijken. Ciao, Pieter."Pieter Sandijck (l) en Gijs van Willigen 24-10-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Kruitdampen en cadeautjes

Wim Vink had op de speellocatie zelfs al een verslag aan Cor Paans ter hand gesteld dat ook door zijn tegenstander Koos van Dalen in orde bevonden werd. Helaas had Cor dat epistel tussen de opruimwerkzaamheden aan het einde van de avond ergens laten slingeren. Gelukkig heeft Wim me de volgende morgen alsnog zijn verslag per e-mail toegezonden. Wim schrijft: "Koos en ik speelden een leuke partij. Koos stormde met de witte stukken zo af en toe naar voren en dan kon ik tot drie maal toe een pion pakken. Dat begon bij zet 16. Daarna gaf ik een toren weg bij zet 22. Vervolgens ruilde Koos bij zet 23 zijn dame voor mijn tweede toren en had hij nog een van mijn lichte stukken moeten pakken. Zo hadden we het allebei naar ons zin. Eerst had ik duidelijk de overhand, maar na die torenzet had Koos het initiatief en had hij waarschijnlijk moeten winnen. Hij bleef druk uitoefenen en ging over tot een grote afruil rond zet 30 tot en met 32. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken, hield ik voor het eindspel een paard, een zwarte loper en een pluspion over en bezat Koos nog slechts een zwarte loper. Dat eindspel kon ik vrij eenvoudig naar winst afwikkelen. Zoals uit de notatie van de partij moge blijken, gaan we niet gebukt onder openingen uit de boekjes. Volgens onze buurvrouw Tabitha had Koos min of meer geopend met een Pirc, wellicht zonder dat wij dat zelf beseften. Naar mijn eigen idee deed ik iets terug met 'de Leeuw'. We kwamen tot zet 46, waarna Koos opgaf."Wim Vink (l) en Koos van Dalen 24-10-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Offer en Penning

De partij tussen Tabitha Snikkers met wit en Nick Kimenai werd een geweigerd damegambiet. Helaas zijn er op het notatieformulier dat ik ervan in mijn bezit heb wat zetten vergeten of verkeerd genoteerd, maar dat geeft niet. Uit de slotzetten kan ik destilleren, dat Tabitha een tot c7 gevorderde pion had, die Nick met Tc6 leek te gaan stoppen. Hij had helaas niet op het torenoffer Ta6 gerekend, waardoor slaan op c7 niet mogelijk was vanwege een penning op de zwarte koning, die op f6 stond. Nu was promotie van de c-pion niet meer te voorkomen en kon Tabitha de winst opstrijken.Tabitha Snikkers 24-10-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Geen weg meer terug

Over de partij tussen Dick Korteland (wit) en Ton van der Breggen schreef Dick de volgende nabeschouwing: "In een gesloten opening met op de 3e zet .. a6 van de zwartspeler ontwikkelden beide spelers rustig hun stukken. De eerste wat meer aanvallende actie kwam van de zwartspeler. Met het paard op g4 werd er druk uitgeoefend op de witte stelling. Het paard kon echter niet meer terug naar de eigen gelederen na 17 h3, waarna wit een kwaliteit voor kwam te staan. Daarna volgde dameruil en werd er vrij snel afgewikkeld naar een winnend eindspel voor wit."Ton van der Breggen (l) en Dick Korteland 24-10-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden) Grote dank aan Gijs, Pieter, Tabitha, Dick en Wim Vink voor hun bijdragen aan dit verslag en aan Antonia voor de foto's, die me door Naomi werden toegestuurd! De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2017

Sponsor van deze ronde:

Gijs van Willigen - Speler van De Willige Dame